Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Brüksel, Avro Bölgesi’nin ekonomik faaliyetini aşağı yönlü revize etti ancak İspanya için tahminleri %2,2’ye yükseltti

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Avro Bölgesi’nde ekonomik aktivite yavaşlıyor. Bu, Pazartesi günü Avrupa Komisyonu tarafından sunulan ekonomik tahminlerle de doğrulandı. Belgesinde, ortak para birimi kullanan ülkelerin bu yıl yüzde 0,8, 2024’te ise yüzde 1,3 büyüyeceğine işaret ediyor; bu oran, baharda beklenenin onda üçünün altında. Yurt içi tüketimdeki düşüş Avrupa ekonomisini yavaşlattı ve özellikle yılı %0,4 düşüşle kapatacak olan Almanya’yı etkiledi. İspanya örneğinde Brüksel tahminlerini iyileştirdi ve ülkenin 2023’te Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) %2,2’sini, gelecek yıl ise %1,9’unu artırarak bloğun ekonomik büyümesine liderlik edeceğini öngörüyor.


Brüksel, durgunluğa rağmen, enflasyonun devam ettiği bir ekonomik ortamda Avro Bölgesi ekonomisinin “büyümeye devam ettiğini” vurguluyor. Ekonomiden sorumlu Komisyon Üyesi Paolo Gentiloni, Avrupa ekonomisinin “kış aylarında resesyondan kaçındığını ve son aylarda ivme kaybettiğini” vurguladı. Her şeye rağmen, “Euro Bölgesi ekonomisinin karşı karşıya kaldığı devasa şoklar karşısında ekonomi politikasının etkinliğine” vurgu yaparak, İspanya için “tüm beklentilerimizi aşan” iyi tahminlerin altını çizdi.

Üstelik Brüksel’in tahminleri, bu yıl için %2,1’lik büyüme öngören İspanyol hükümetinin tahminlerinden bile daha iyimser. Ülkenin siyasi durumu ve yıl sonunda olası bir seçim tekrarı konusunda “endişelenmediğini” iddia eden Gentiloni, “İspanya’nın ekonomik aktivite ve enflasyon açısından diğer Avro Bölgesi ülkelerinden daha iyi bir duruma sahip olduğunu” kabul ediyor. “Biz, hareket eden hükümetlerle çalışmaya alışığız ve kurtarma fonlarını yürütmek ve gecikmeleri önlemek için koordinasyon sağlayacağız” diye vurguladı.

Enflasyonun ise yıl boyunca düşmeye devam etmesi ve 2024’te %2,9’a düşmeden önce 2023’ü %5,6 seviyesinde kapatması bekleniyor. Durum Yirmiyedi arasında değişiklik gösterecek ve Orta Avrupa’da fiyatlar beklenenden daha kalıcı olacak ve doğu ülkelerinde ise “daha ılımlı” seviyeler gösterirken, Avro Bölgesi’nin en büyük altı ekonomisinde ise “daha ılımlı” seviyeler görülecek.


ECB’nin bu haftaki toplantısı



Pazartesi günü Brüksel tarafından sunulan veriler, bu hafta Frankfurt’ta toplanan ve orta vadede enflasyonu %2’nin altında tutmak için “elinden gelen her şeyi” yapacak olan Avrupa Merkez Bankası’nı (ECB) henüz tam olarak memnun etmeyecek. Fiyatların son aylardaki ısrarı ve Pazartesi günü yayınlanan veriler dikkate alındığında, Avrupa kurumunun yeni bir faiz artırımı (şu anda %4,25 seviyesinde) açıklayacağı ihtimali göz ardı edilmiyor.

Şu anda ECB politikası ekonomiye doğru ilerliyor ve Avrupa Komisyonu banka kredisi sağlamada “sert bir yavaşlama” yaşandığını iddia ediyor. Belgede, Çin’den gelen talepteki düşüşe rağmen yılın ilk yarısının “beklenenden daha iyi geçtiği” vurgulanıyor. Brüksel, özellikle sanayi sektöründe ve hizmetlerde ivme kaybı olmak üzere yazdan sonraki aylarda ekonomik aktivitenin zayıflamaya devam etmesini bekliyor.

Ukrayna’daki savaş ve jeopolitik gerilimler ekonomik görünüm üzerinde baskı ve belirsizlik yaratmaya devam ediyor. Brüksel, para politikasının daha da sıkılaştırılmasının “Avrupa ekonomisini beklenenden daha fazla baskı altına alabileceği” konusunda uyarıyor, ancak bu kararın aynı zamanda enflasyondaki düşüşü hızlandıracağını ve beklenenden daha hızlı bir toparlanmayı etkileyebileceğini de kabul ediyor.
 
Üst