Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bu cumartesi elektrik negatif fiyatlarla sekiz saate kadar çıkacak

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
'Havuz' olarak adlandırılan toptan elektrik piyasası, bu cumartesi günü sekiz saate kadar negatif fiyat kaydedecek ve bu günde ortalama megawatt saat (MWh) başına 0,74 avro olacak.

İşletmecinin geçici verilerine göre, özellikle sabah 10:00 ile akşam 18:00 arasında havuz fiyatı – 15:00 ile 16:00 arasında -0,01 ile -0,02 Euro/MWh arasında olacaktır. İber Enerji Piyasası (OMIE), tarihte ilk kez gerçekleşen bir şey.


Toplamda, bu cumartesi akşam 21.00 ile 22.00 arasında sıfır euro/MWh veya negatif fiyatla toplam yirmi saate kadar biriktirilecek, günün maksimumu ise 8 euro/MWh olacak. Böylece bu hafta, 'havuz'un bazı saatlerinde negatif fiyatlar kaydettiği üç gün olacak; bu, geçen Pazartesi'ye kadar hiç gerçekleşmemişti.

Cumartesi elektrik toptan satış piyasasının ortalama fiyatı 0,74 euro/MWh olacak; bu, 'havuz' tarihindeki en düşük onuncu değer olacak ve 2024'te şu ana kadar tarihsel serideki en düşük on en düşük değerin beşine ulaşacak.


Aylık ortalama



Nisan ayının başında rüzgar ve güneş enerjisi şeklinde yenilenebilir enerji üretiminin önemli varlığı ve Paskalya'daki önemli yağmurlardan barajla çekilen su ile hidroliğin dikkate değer katılımı, ayın ilk altı günündeki ortalamayı 4,5 Euro/MWh.

Mart ayında, megawatt saat (MWh) başına 20 euro ile tarihteki bir ay boyunca en düşük ortalama havuz fiyatı görüldü; bu, Şubat ayında kaydedilen ortalama fiyatın yarısı kadar ve Mart 2023'e göre %77,5 daha düşüktü. 89,6 Euro/MWh.

Ancak bu negatif veya çok düşük fiyatlar, bu sıfır avronun makbuzuna tam olarak aktarılmıyor çünkü elektrik tüketicisi için geçiş ücretleri, ücretler ve sistem ayarlamaları nedeniyle sabit maliyetler var.

Ayrıca Şubat ayında, Kraliyet Acil Tedbirler Kararnamesi'nde belirlenen tavan olan 45 Euro/MWh'nin altında bir ortalama kaydettikten sonra elektrik, Mart ayından bu yana %21'lik Katma Değer Vergisini (KDV) geçici olarak geri aldı; Nisan ayı.

Geçtiğimiz yıl son Bakanlar Kurulu, elektrikte KDV'nin yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarılmasını ve bu oranın, toptan satış piyasasında MWh fiyatlarının karşılanması koşuluyla 2024 yılı sonuna kadar korunmasını onaylamıştı. yüksek, 45 Euro/MWh'nin üzerinde.

Spesifik olarak, faturanın son gününden önceki takvim ayında toptan satış fiyatı bu çubuğun altında olduğunda KDV %21 olacaktır. Yani Mart ayında en az bir günlük tüketimi içeren tüm faturalarda %21 oranında KDV olacaktır. KDV'si 2024 yılı boyunca %10 seviyesinde kalacağı için yalnızca sosyal ikramiye alan haneler bu artıştan muaf olacak.
 
Üst