Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bu kıyafetler yıkanmadan kaç kere giyilebilir? Uzmanlar açıklıyor…

Leila

Global Mod
Global Mod
TikTok kullanıcısı Allison Delperdang, 10 Ocak’ta tıpkı pijamayı birden çok sefer giydiğini söyleyen bir görüntü yayınlayınca hararetli bir tartışma başlattı: “Ben küçükken ailem bize daima birebir pijamayı giydirirdi. Kirli olmadıkları için üst üste birkaç gece giyerdim ve bir yetişkin olarak hâlâ bunu yapıyorum.”

Uzmanlar, pijamalar ve öteki giysiler için ter düzeyi ve ömür biçimi üzere şahsi faktörlere dikkat çekerken, giysi hijyeninin değişkenlik gösterdiğini de belirtti.

New York’taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nde dermatolog asistanı ve Amerikan Dermatoloji Akademisi üyesi olan Dr. Anthony Rossi, giysi hijyeni konusundaki inançların büyük ölçüde toplumsal ve kültürel olduğunu söylemiş oldu: “İnsanlar yıkanma ve hijyen konusunda çoka kaçma eğilimindeler, zira bilhassa Amerika’da tüm bu şeyleri her vakit yapabilme lüksümüz var.”


DAHA AZ KARAR DAHA AZ STRES

Westminster Üniversitesi’nde tıbbi mikrobiyoloji kıdemli öğretim vazifelisi olan Manal Mohammed, bilhassa birbirini izleyen günlerde tıpkı kıyafetleri yine yeniden giymenin karar yorgunluğundan kaçınmakla ilişkili olduğunu söylemiş oldu: “Aynı kıyafetleri giymek her sabah daha az karar ve daha az gerilim içeriyor.”

Ayrıca kıyafetleri nadiren yıkamak, cilt problemlerine yahut enfeksiyonlara niye olabilirken, fazlaca sık yıkamak da giysilere ziyan verebilir. Pekala bir giysinin ne vakit yıkanması gerektiğine nasıl karar verilir? Uzmanlar anlatıyor…

HER KULLANIMDAN daha sonra KESİNLİKLE YIKANMALI

Uzmanlar, her kullanımdan daha sonra yıkanması gereken kıyafetleri şu biçimde sıralıyor: İç çamaşırı, çorap, tayt, tozluk ve spor kıyafeti. Ayrıyeten, bu tavsiyenin lekeli, terli, kokulu yahut görünür kirleri olan başka tüm giysiler için de geçerli olduğunu belirttiler.

Dr. Rossi ise hijyen eksikliğinin bedendeki bakterilerin çok büyümesine, bunun da enfeksiyonlara, mantarlara ve öbür cilt sıkıntılarına niye olabileceğini söylemiş oldu.


Terden kaynaklanan bakterilere ek olarak, spor salonlarında yahut spor ortamlarında giyilen giysiler, Staphylococcus aureus üzere bakterilerle temas ederek toplum ve hastane ortamlarında enfeksiyonlara niye olabilir. Bu enfeksiyonlar, iç dokulara yahut kan dolanımına girerlerse de ciddileşebilir.

Uzmanlar, spor esnasında giyilen kıyafetler için ise şu ihtarda bulunuyor: “Bazı beşerler, idman kıyafetlerini sonraki gün yeniden giymek gayesiyle havalandırabilir yahut kurutucuyla kurumaya bırakabilir. Lakin bu yaklaşım durumu daha da kötüleştirir. Isı, bakterilerin büyümesini sağlayacak. Onları sterilize edecek kadar sıcak değil. Hakikaten sabun ve suyla ve bilhassa sıcak suyla yıkamak kıymetli, zira bu kiri ve sebumu gevşetmeye ve bakterilerden hakikaten kurtulmaya yardımcı olacak.”


New York’taki Schweiger Dermatology Group’un tıbbi yöneticisi ve klinik eğitmen olan dermatolog Dr. Jeremy Fenton, yıkamadan çorapların niye giyilmemesi gerektiğini açıklıyor: “Ayaklarda ve ayak parmaklarında mantar enfeksiyonları hayli yaygın. Ayakkabılarımızın içi mantar üremesi için eksiksiz bir ortam.”

yeniden yine GİYİLEBİLECEK KIYAFETLER

Uzmanlar sık sık yıkamanın gerekmediği kıyafetleri ise şöyle sıralıyor: “Pijama, dış giysi, kot pantolon üzere kıyafetlerde uygulama değişebilir.”

Ancak Rossi; iç çamaşırı, çorap ve idman kıyafetleri üzere bu kıyafetlerde de hijyenik kimi durumları hatırlatıyor: “Biroldukça insan atlet giyiyor. Fanila yıkanacak bir şey, üstteki gömleği sahiden yıkamaya gerek yok. Lakin iç çamaşırı giymiyorsanız, genital cildinizle temas ettiğinden, yine giymedilk evvel giysilerinizi yıkamanız gerekir.”

Uzmanlar, çoklukla yatmadan evvel duş alındığını, pek terlenmediğini ve iç çamaşırı da giyiliyorsa, pijamanın bir hafta boyunca yıkanmadan giyilebileceğini söylemiş oldu.

Dr Rossi, kaban yahut ceket üzere dış kıyafetler, cilde temas etmediği için de ekseriyetle ayda birden çok yıkanması gerekmediğini söylemiş oldu.

EN ÇOK TARTIŞILAN İSE KOT PANTOLON OLDU

Çoğu kişi çoklukla daha sert ve sağlam olan kumaşın korunması için, kot pantolonun yıkanıp yıkanmayacağı ve ne sıklıkta yıkanacağı konusunda farklı düşünüyor. Dr Rossi de kot pantolonlar terli, kirli yahut lekeli değilse, sık sık yıkanmaları gerekmediğini söylüyor: “Ben şahsen kot pantolonumu yıkamıyorum.”

Uzmanlara göre bir şeyi yıkamadan tekrar giyip giymemeyi düşünürken kendinize sormanız gereken en kıymetli soru şu: Kokuyor mu? Egzama, kızarıklık yahut cilt lezyonu üzere rastgele bir cilt rahatsızlığım var mı? Görünür biçimde kirli mi? Terli mi?

Okumaya devam et...
 
Üst