Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bu yıl kirayı düşüren ev sahipleri, Konut Kanunu teşvikinin dışında kalıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Bu zaten bir gerçek. Bu Cuma günü yeni Konut Kanunu Resmi Devlet Gazetesi’nde (BOE) yayımlanarak yürürlüğe giriyor. Bununla birlikte, düzenlemenin uygulanmasının hala zaman alacak bazı önemli yönleri vardır. En çarpıcı olanı, Hükümetin yeni sözleşmelerde kira bedellerini düşüren ev sahiplerini tazmin etmeyi amaçladığı yeni vergi teşvikleridir.


Son olarak bu ikramiyeler 1 Ocak 2024 tarihine kadar yürürlüğe girmeyecek yani 2025 gelir tablosuna kadar uygulanmayacak yani bu yıl kira bedelini düşüren sahipleri mevcut teşvikten yararlanabilecekler. Net kira getirisinden %60, ancak bazı durumlarda %90’a varan ‘indirim’ sağlayanlara erişemeyecekler.

Spesifik olarak, gelecek yıldan itibaren, genel orandaki bu azalma %50’ye düşüyor. Ancak ev stresli bir bölgedeyse ve ev sahibi önceki sözleşmeye göre fiyatı en az %5 düşürürse, bu maksimum %90’a ulaşabilirsiniz. 18-35 yaş arası gençlere kiralanırsa veya ev sosyal kiralama için kullanılırsa, ikramiye de şimdi olduğundan daha yüksek,% 70 olacaktır.

Yeni norm içindeki ikramiyelerin bu bölümü, sonunda bu noktadan vazgeçmek zorunda kalan Unidas Podemos’tan ortaklarının güçlü bir şekilde reddetmesi göz önüne alındığında, Hükümetin sosyalist kanadı tarafından müzakerelerde ateşli bir şekilde mücadele edildi. Ayrıca, sözleşmenin imzalanmasından önceki iki yıl içinde rehabilite edilen kiralık evler için %60 teşvik içermektedir.

Ama tüm bunlar için beklememiz gerekecek. Bu Cuma gününden itibaren işlemeye başlayacak diğer prosedürlerde daha fazla çeviklik gözlemlenecek. Örneğin, ev sahipleri, bir sözleşme resmileştirildiğinde emlak acentesi tarafından alınan ve genellikle bir aylık kiraya tekabül eden ücretlerin maliyetinden üstlenmek zorundadır. Tahliyeler için yeni usuller de uygulanıyor, bu da savunmasız ailelerde tahliyelerin infazı için daha uzun süreler anlamına geliyor ve bu davaların önceden belirlenmiş bir tarih ve saatte uyarı yapılmadan gerçekleştirilemeyeceğini zorunlu kılıyor.

Normun diğer kilit önlemlerinin de etkili bir şekilde işlemesini görmek için beklemesi gerekecek, çünkü uygulanması barınma konularında yetkinliğe sahip olan özerk topluluklara bağlı. Daha fazla ileri gitmeden, stresli alanlarda kira tavanı gibi yıldız önlemlerden biri.

İdari prosedürler, yasayı uygulamaya karar veren toplulukların önlemleri uygulamasının aylar sürebileceğini gösteriyor. Yönetmeliğe göre mahalli idare, stresli bölge ilanını talep etmeden önce bir “hazırlık prosedürü” hazırlamak zorundadır.

Ayrıca, kiralama ve satış fiyat göstergelerini, konut sakinlerinin gelir durumlarını veya bir alanın ‘kırmızı’ renkle ilan edilmesi gerektiğini gerekçelendiren bir raporu içeren raporlar hazırlamak zorundadırlar. Ayrıca, dengesizlikleri düzeltmek için önerilen önlemleri içeren özel bir plan hazırlamak zorunda kalacaklar. Toplandıktan sonra, tüm bu bilgiler Ulaştırma, Hareketlilik ve Kentsel Gündem Bakanlığı’na gönderilecek ve bakanlık, gereklilikler karşılanırsa vurgulanan alanı ilan edecek ve şimdi yeni sözleşmelerin kira limitlerini belirleyecek.

Aynı şekilde Ulaştırma, büyük konut sahiplerine, 10’dan fazla evi olanlara veya hepsi aynı bölgede ise beşten fazla olanlara uygulanacak üst sınır için kullanılacak referans fiyat endeksini henüz belirlemediğini vurguladı. Yönetici kaynaklar, bu göstergenin zaten oldukça gelişmiş olduğunu onaylıyor. Katalonya gibi bazı toplulukların halihazırda kendi indeksleri vardır ve stresli alanlarda önlemleri diğerlerinden önce uygulayarak onayını talep edebilirler.

Bu Cuma gününden itibaren işlemeye başlayacak diğer prosedürlerde daha fazla çeviklik gözlemlenecek. Örneğin, hassas durumdaki aileler söz konusu olduğunda bir tahliyeyi gerçekleştirmek için daha uzun süreler, ayrıca bu davaların önceden belirlenmiş bir tarih ve saat olmadan gerçekleştirilemeyeceğini zorlamak.


Boş evler için IBI ek ücreti



Belediyelerin, iki yıldan uzun süredir boş olan evlere ve sahibinin bu durumda en az dört evi olması koşuluyla, haklı sebepler dışında Emlak Vergisi ek ücreti uygulayabilmesi için net bir tanım da getirilmiştir. geçici.

Aynı şekilde, şu anda likit IBI kotasının %50’sinde yer alan ve belediye alanındaki aynı mal sahibinin boş kalma süresine ve boş ev sayısına bağlı olarak %150’ye ulaşabilen ek ücretin bir modülasyonu oluşturulmuştur.


Teşvikli Uygun Fiyatlı Konut



Teşvikli uygun fiyatlı konut kavramı, kısa vadede arzı artırmak için gerekli bir rakam olarak tanıtıldı. Üçüncü sektör kuruluşları (dernekler, vakıflar) dahil olmak üzere, gelir düzeyi piyasa fiyatından bir konuta erişmelerine izin vermeyen kişiler için indirimli fiyatlarla kiralık olarak kullanılan özel mülkiyete ait konutlar karşılığında vergi veya kentsel fayda sağlamakla ilgilidir. .

Kanun aynı zamanda sınırlı bir fiyatla kiralık korumalı konutların teşvikini de öngörür. Sübvansiyonlu konut için ayrılan arazi içinde kiralık konut için en az %50’lik bir oran belirlenir.

Buna ek olarak, sübvansiyonlu konutlar için arazi rezerv yüzdeleri, geliştirilebilir arazide (yeni kentleşme eylemleri) %30’dan %40’a ve konsolide edilmemiş kentsel arazide (kentleşmenin yenileme veya reform eylemleri) %10’dan %20’ye yükseltildi.


Konut danışma konseyinin oluşturulması



Kanun aynı zamanda konut politikalarının hazırlanması ve geliştirilmesinde tüm temsilcilerin katılımını sağlamak için Konut Danışma Konseyi’nin oluşturulmasını da tesis eder.

Toplu konut politikalarının programlanması için Devletin teknik, danışma ve istişari niteliğine sahip bir kolej organı olacak ve konutla ilgili yetkilere sahip farklı Bakanlık Dairelerinin temsilcilerinden, üçüncü sektör derneklerinden ve temsil eden diğer derneklerden oluşacaktır. Hukuktan etkilenen iş ve meslek temsilcileri, finans sektöründen ve ayrıca konut alanında, üniversite alanından veya araştırmadan çeşitli uzman profesyoneller.


Sübvansiyonlu konutların kalıcı kamu koruması



Sübvansiyonlu konutun belirsiz niteliği belirlenir ve her zaman en az otuz yıllık bir süre garanti edilir. Nitelikli rezerv arazide teşvik edilen sübvansiyonlu konutların kalıcı kamu koruması rejimini tanımlayan bazı temel koşullar devlet düzeyinde oluşturulmuştur. Diğer tüm durumlarda, en az 30 yıllık bir diskalifiye süresi belirlenir.

Ek olarak, sübvansiyonlu konuta erişim ve nesnel hibe kriterlerinin oluşturulması için başvuranların kayıtlarının rolü güçlendirilmiştir.

Pedro Sánchez: “Konut bir lüks değil, bir haktır”



Hükümet Başkanı Pedro Sánchez, bu Perşembe günü kendi sosyal ağlarında “demokrasinin ilk Konut Yasası”nın Resmi Devlet Gazetesi’nde (BOE) yayımlanmasını kutladı: “Konut lüks bir mülk değil, bir haktır. Biz uyuyoruz”, diye vurguladı İcra Kurulu Başkanı Twitter hesabında.


Ulaştırma, Hareketlilik ve Kentsel Gündem Bakanı Raquel Sánchez, bu kuralın “insana yakışır konut hakkını koruduğunu ve onu Refah Devletinin bir ayağı olarak koruduğunu” vurguladı. “Bencillik karşısında ve her insan kendisi için haklı, gençlere ve ailelere çözümler sunmak için yasalar çıkarıyoruz” diye vurguladı. Sosyal Haklar ve 2030 Gündemi Bakanı ve Podemos Genel Sekreteri Ione Belarra da tepki gösterdi. «İmar Kanunu bugün BOE’ye geliyor ve şimdiden HUKUK oldu. Şimdi onu ülkenin tüm bölgelerinde uygulama zamanı. Evet, yapabilirsin!” diye tweet attı.
 
Üst