Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bütan silindiri bu Salı gününden itibaren %5 artışla 15,89 Euro'ya yükseldi

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Dün yayınlanan bir karara göre, bütan tüpünün maksimum perakende fiyatı bu Salı gününden itibaren yüzde 5 artarak (yönetmeliklerde izin verilen maksimum fiyat) 15,89 avroya çıkacak ve bu, üst üste altı ay süren düşüşün ardından ikinci fiyat artışı olacak. Resmi Devlet Gazetesi (BOE).


İki ayda bir yapılan bu inceleme, uluslararası pazarlardaki hammadde (propan ve bütan) maliyetinin yanı sıra navlun maliyeti (nakliye) ve euro-dolar döviz kurunun gelişimi temel alınarak hesaplanıyor. Öte yandan söz konusu fiyat revizyonu yukarı veya aşağı doğru %5 ile sınırlı olup, fiyattaki fazlalık veya eksiklik daha sonraki revizyonlarda uygulanmak üzere birikmektedir.

Spesifik olarak, bu son revizyondaki artış esas olarak navlun maliyetlerindeki artıştan (+%4) ve fiyatlarının düşmesine rağmen (%-3,1) yüksek hammadde fiyatlarından kaynaklanmaktadır. Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Mücadele Bakanlığı'nın kaynakları tarafından Europa Press'e belirtildiği üzere, euronun son iki ayda dolar karşısında yaşadığı değer artışı (+%2,2).

8 ila 20 kilogram arasındaki kaplarda (geleneksel bütan silindiri) şişelenmiş sıvılaştırılmış petrol gazlarının (LPG) maksimum satış fiyatı serbestleştirilmemiştir. Değeri iki ayda bir, her ayın üçüncü Salı günü Enerji Politikası ve Maden Genel Müdürlüğü Kararı ile gözden geçirilir.


25 Haziran tarihli 11/2022 sayılı Kraliyet Kanun Hükmünde Kararname, 8 ila 20 kilogram arasındaki bir bütan silindirinin maksimum fiyatını 19,55 euro ile sınırlandırdı; bu, 8/2023 sayılı Kraliyet Kanun Hükmünde Kararnamenin geçen Aralık ayında 30 Haziran 2024'e kadar uzatıldığı bir tedbirdir. Maksimum fiyata en son 19 Eylül 2022 tarihli incelemede ulaşıldı.

Şişelenmiş sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), özellikle doğal gaz şebekesine bağlantısı olmayan kasaba veya şehir merkezlerinde basınçlı kaplarda enerji tüketimi için doğal gaza alternatif olarak hizmet veren, esas olarak bütandan oluşan bir hidrokarbon karışımıdır.

Halen yılda 64,5 milyon farklı kapasitede LPG konteyneri tüketilmektedir. Düşüşte olan bir yakıt: 2010'dan 2021'e kadar toplam şişelenmiş LPG tüketimi %25'ten fazla azaldı.
 
Üst