Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Bütan silindirinde yeni artış: Yaza göre iki avro daha pahalı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Elektriğin fiyatı düşerken… bütan tüpünün fiyatı tekrar yükseliyor ve art arda üçüncü kez artıyor ve bu enerji türünü hâlâ kullananların, yani İspanya'da yaklaşık sekiz milyon ailenin faturasını artıracak. Doğal gazın yaygınlaşması nedeniyle düşüş yaşansa da hâlâ toplam konutların %23,1'ini temsil ediyor.


Böylece, dün Resmi Devlet Gazetesi'nde (BOE) yayınlanan karara göre, bütan tüpünün maksimum perakende fiyatı bu Salı gününden itibaren yüzde 4,91 artarak 16,67 avroya çıkacak. Bu, geçen yılın maksimum seviyesi; altı ay öncesine göre iki avro daha fazla, ancak enerji krizinin bir sonucu olarak Mayıs 2022'de ulaştığı 19,55 avroluk rekordan hâlâ çok uzakta.

İki ayda bir yapılan bu inceleme, uluslararası pazarlardaki hammadde (propan ve bütan) maliyetinin yanı sıra navlun maliyeti (nakliye) ve euro-dolar döviz kurunun gelişimi temel alınarak hesaplanıyor. Ancak bu fiyat revizyonu yukarı veya aşağı doğru %5 ile sınırlı olup, fiyattaki fazlalık veya kusur daha sonraki revizyonlarda uygulanmak üzere biriktirilir.

Spesifik olarak, bu son revizyondaki artış esas olarak hammadde fiyatlarındaki yüksek artışın (+%4,88) yanı sıra euronun son iki yılda dolar karşısında yaşadığı hafif değer kaybından (-%0,05) kaynaklanmaktadır. Ekolojik Geçiş ve Demografik Zorluklar Bakanlığı kaynaklarına göre, nakliye maliyetlerindeki keskin düşüş (%-47) sayesinde bu ay daha yüksek olmasa da bu ay daha yüksek olmadı.


8 ila 20 kilogram arasındaki kaplarda (geleneksel bütan silindiri) şişelenmiş sıvılaştırılmış petrol gazlarının (LPG) maksimum satış fiyatı serbestleştirilmemiştir. Değeri iki ayda bir, her ayın üçüncü Salı günü Enerji Politikası ve Maden Genel Müdürlüğü Kararı ile gözden geçirilir.


Sınırlı fiyat



25 Haziran tarihli 11/2022 sayılı Kraliyet Kanun Hükmünde Kararname, 8 ila 20 kilogram arasındaki bir bütan silindirinin maksimum fiyatını 19,55 euro ile sınırlandırdı; bu, 8/2023 sayılı Kraliyet Kanun Hükmünde Kararnamenin geçen Aralık ayında 30 Haziran 2024'e kadar uzatıldığı bir tedbirdir. Maksimum fiyata en son 19 Eylül 2022 tarihli incelemede ulaşıldı.

Şişelenmiş sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), özellikle doğal gaz şebekesine bağlantısı olmayan kasaba veya şehir merkezlerinde basınçlı kaplarda enerji tüketimi için doğal gaza alternatif olarak hizmet veren, esas olarak bütandan oluşan bir hidrokarbon karışımıdır.

Halen yılda 64,5 milyon farklı kapasitede LPG konteyneri tüketilmektedir. 2010'dan 2021'e kadar toplam şişelenmiş LPG tüketiminin %25'ten fazla azalması nedeniyle düşüşte olan bir yakıttır.
 
Üst