Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Büyük teknoloji şirketlerinin ağırlığını içerecek şekilde Nasdaq hisse senedi endeksinde ayarlama

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Büyük teknolojik değerleri bir araya getiren ve ABD’nin en büyük ikinci otomatik elektronik borsası olan Nasdaq-100 borsa endeksi, Microsoft, Apple, Nvidia, Tesla, Alphabet (Google ana şirketi), Meta Platformlar ve Amazon’un oluşturduğu grup olarak adlandırılan ‘muhteşem yedili’ seçimindeki aşırı etkiyi sınırlamak amacıyla bu Pazartesi günü ‘özel bir yeniden dengeleme’ gerçekleştirecek.


Bu yedi şirketin hisse senedi endeksindeki ağırlığı %55 civarındaydı, bu nedenle seçici endeksin 100 şirketten oluşmasına rağmen birkaç şirketin yaptıklarıyla endeksin fiyatı çok belirgindi.

Bu nedenle, endekste “fazla konsantrasyonu ele almak” için bir yeniden düzenleme yapılır. Bu, şirketlerin endekse ekleneceği veya endeksten çıkarılacağı anlamına gelmez. Apple, Microsoft, Google, Amazon ve Nvidia için %46,7’ye kıyasla en yüksek piyasa değerine sahip beş şirketin toplam ağırlığının %38,5 olarak belirlenmesi için bazı sınırlar belirlendi.


üçüncü değişiklik



Ayrıca, hisse senedi yöneticisi tarafından açıklandığı üzere, en çok sermayelenen beş şirket dışında hiçbir şirket, endeksin %4,4’ünden veya piyasa değeri en yüksek beşinci şirketin temsil ettiği oranın üzerinde bir ağırlığa sahip olamaz, bunlardan düşük olanı atanır.

Değişiklikler bu Pazartesi açılışından önce geçerli olacak. Bu, Nasdaq tarafından tarihinde gerçekleştirilen üçüncü yeniden dengelemedir; öncekiler Aralık 1998’de ve Mayıs 2011’de yapıldı. Analistlere göre, Nasdaq’ın yeniden dengelenmesi Starbucks, Mondelez International, Booking Holdings, Gilead Sciences, Intuitive Surgical, Analog Devices ve Automatic Data Processing (ADP) gibi seçkin hisse senetlerindeki ağırlığı artırabilir.
 
Üst