Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Çalışılan saat başına maliyet, üst üste yedinci kez artarak ilk çeyrekte %4,3 arttı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Çalışılan saat başına maliyet, yılın ilk çeyreğinde 2022’nin aynı dönemine göre %4,3 arttı ve bu, covid pandemisinin ortaya çıkmasından sonra 2020’nin ikinci çeyreğinden bu yana en büyük artışı temsil ediyor. Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INE) bu Cuma günü yayınladığı Uyumlaştırılmış İşgücü Maliyeti Endeksi’nden alınan veriler de, mevsimsel ve takvimsel etkilerin ortadan kaldırılması durumunda saat başına maliyetin %4,1 arttığını gösteriyor.


Ocak ve Mart ayları arasında kaydedilen artış, hemen önceki çeyreğe göre onda beş daha fazladır ve bununla birlikte şimdiden yedi çeyrektir işgücü maliyetinde artış olmuştur.

Bileşenler itibarıyla, yılın ilk çeyreğinde 2022’nin aynı çeyreğine göre maaş maliyeti %4,1 artarken, diğer maliyetler %4,9 arttı. Olağanüstü ödemeler ve borçlar hariç işçilik maliyeti, 2023’ün ilk diliminde yıllık bazda %4,2 arttı.

İlk çeyrekte işgücü maliyetinde (ücretler, sosyal güvenlik katkıları, tazminat ve diğer maliyetleri içeren) yıllık en yüksek artışı kaydeden faaliyetler, Madencilik endüstrileri (%9,9), elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme tedarikidir (%9,2). ) ve Bilgi ve iletişim (%7,1).

Kendi payına, Finans ve sigortacılık faaliyetlerinde maliyet düştü (%-5,5), düştüğü tek sektör oldu ve en düşük artışları Sanat, eğlence ve eğlence faaliyetlerinde (%1,5) ve Eğitimde (%1,8) kaydetti.

Ücretlere bakıldığında, yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,5 artışla elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme arzı başı çekerken, bunu ticaret (%+6,7) ve bilgi ve iletişim izledi. (+%6,6), ücretlerdeki tek düşüş finans ve sigortacılık faaliyetlerinde meydana gelirken (%-5,1).

Diğer giderlere bakıldığında, yıllık artışın en yüksek olduğu fasıllar Madencilik (%22,0), Bilgi ve iletişim (%8,5) ve Diğer hizmetler (%7,3) olmuştur. En düşük oranlara sahip olanlar ise, Finans ve sigortacılık faaliyetleri (%–7,3), Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme tedariki (%–0,4) ve Gayrimenkul faaliyetleri (%2,0).


Büyük mağaza sözleşmesi



Öte yandan, Resmi Devlet Gazetesi bugün yaklaşık 220.000 işçiyi etkileyen ve İspanya’daki en büyük anlaşma haline gelen yeni çok katlı mağaza anlaşmasını yayımlıyor.

Bu anlaşma, %14’lük sabit artış ve %3’lük tek ödeme olmak üzere dört yılda %17’lik bir maaş artışı öngörüyor. Mali yıla göre, 2023’teki artış %4,5, 2024’te %4,5, 2025’te %3 ve 2026’da %2 olacak.

Sendikalar ile El Corte Inglés, Carrefour ve Ikea gibi şirketleri içeren Büyük Ulusal Dağıtım Şirketleri Birliği (Anged) arasındaki anlaşma üç ay önce imzalandı. Şimdi ise BOE’de yayımlanmasıyla birlikte maaş artışının Ocak ayından itibaren uygulanması gerektiğinden, şirketlerin bu yıla denk gelen borçlarını ödemeleri için iki ayı bulunuyor.
 
Üst