Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Cebine ne vakit koyduğunu unutan, günlerce birebir maskeyi takan var

Leila

Global Mod
Global Mod
Hadise sayılarının ve ölümlerin pik yapmasına karşın aralıkla birlikte en temel bununla birlikte en tesirli korunma metodu maske kullanmasında önemli düşünceler var. Toplumda bir rehavet olduğunu vurguluyan Prof. Dr. Hasret Su Küçük, “Salgının bu kadar yayılmasının niçinlerinden biri maske… 3-4 saatte bir değişmesi lazım” dedi.

Corona virüsüyle çabada en değerli silahlardan biri olan maske artık ağızlarda değil, ceplerde, dirseklerde ve çene altında kullanılıyor. Maske kullanmasının birtakım kuralları olduğunu ve kesinlikle burnu, ağzı ve çeneyi örtecek biçimde takılması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Hasret Su Küçük, ihtarlarda bulundu.

MASKENİN ÖN YÜZÜNE ELLE DOKUNMAYIN

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hasret Su Küçük, 3-4 saatte bir değişmesi gereken maskenin kullanması için de bir ekip kuralları olduğuna dikkat çekerek, “Maskenin metal kısmının burun üzerine gelmesi ve elle bastırılarak yüze tam oturtulmasının sağlanması gerekli. Maskemizin ön kısmına elle dokunmamak lazım. Ellerimiz kirli olabilir fakat şayet dokunuyorsak maskeyi değiştirmek gerekli dedi.

CEBE YA DA MASA ÜZERİNE KOYMAYIN

Maskeyi cebe ya da ölçüsüz masa üzerine koymanın yanlışsız olmadığını belirten Prof. Dr. Küçük, “Temiz bir peçetenin üzerine karşıtı gelecek biçimde koyabiliriz. Kimisi dirseğine kimisi çenesinin altına kimisi de 24 saatte bir değiştiriyor. Birtakım bireylerin de ceplerinde taşıyarak haftalık maske kullandığını maalesef görmekteyiz. Salgının bu kadar yayılması ve maalesef toplumumuzda da son vakit içinderda bir rehavet kelam konusu. Bu şekil olumsuz davranış tekniklerinden, uygun olmayan davranış formüllerinden ortaya çıkıyor” diye konuştu.

CEBİNE NE VAKİT KOYDUĞUNU UNUTAN VAR

Maske kullanmasına hala eskisi kadar ihtimam gösteren vatandaşların yanı sıra kimisinin de bir maskeyi 2 günde bir değiştirdiği anlaşılıyor.

Pandeminin başından beri toplu taşımalar hariç maske takmadığını söyleyen Sebahattin Kolcuoğlu, “Cebimde bir maske var ve ben bunun kaç günlük maske olduğunu bilmiyorum. Benim tüm montlarımın cebinde maske var. O anda elime hangisi gelirse onu takıyorum. Ben pandeminin başında da fazlaca maske takmadım. Nefes almayla ilgili küçük bir sıkıntım var. Toplu taşımalarda, alışveriş merkezlerinde, insanların ağır olduğu bölgelerde takıyorum. Tek başıma bağımsız dolaşırken hiç takmadım” tabirlerini kullandı.


Sabahattin Kolcuoğlu


“ARTIK ÇOK SIKILDIK”

Maskesini cebinden çıkaran Ramazan Aşıcıoğlu ise, “Açık havada olduğumuz için açıkçası artık sıkıldık. Oğlum takıyor, onu yetiştiriyorum. Günlük değiştirdiğim de oluyor, takmadığım günler, cebimde olduğu vakit içinder da 2 günde bir falan değişiyorum lakin eskisi kadar takmıyoruz, biraz hafifçeledi güya. Evvelden günde 2-3 sefer maske değiştiriyordum. Çılgın üzere değiştiriyorduk, bunda leke var, bunda bu var deyip atıyorduk. Artık daha hafifçeledi” diye konuştu.


Ramazan Aşçıoğlu


“2 GÜN CEBİMDE SAKLIYORUM”

Maskesini 2 günde 1 değiştirdiğini söz eden Enes Çetin de, “Eskiden de günde 1 kez değiştiriyordum. 2 gün boyunca da maskeyi cebimde saklıyorum” dedi.


Enes Çetin


“TOPLU TAŞIMAYA BİNDİYSEM BİR DAHA TAKMAM”

Çoklukla 8 saat dayanan maskelerden taktığını belirten Zekiye Topçu, “Toplu taşımaya bindiysem tekrar takmıyorum. Şayet kısa aralık bir markete gittiysem 4 saati tamamlıyorum” dedi.


Zekiye Topçu


“ESKİDEN DEĞİŞTİRİYORDUM”

Maskesini kimi vakit 1 gün, kimi vakit de 2 günde bir değiştirdiğini lisana getiren Celal Keskin, “Eskiden maskeyi beklemeden değişiyordum. Bu maskeyi dün akşam ekmek alırken taktım, artık meskene gidince çöpe atacağım” tabirlerini kullandı.


Celal Keskin


“YEDEK TAŞIYORUM”

Maskesini her gün değiştirdiğini söyleyen Elif Şahin de, “Eğer bir kafede yemek yiyorsam çabucak değiştiriyorum, çantamda ya da otomobilimde genelde yedeğini taşıyorum. Hala dikkat ediyoruz” diye konuştu.


Elif Şahin


“en çok 1 SAAT KULLANIYORUM”

İlknur Cordanoğlu, “Bir kullandığım maskeyi 1 saatten çok kullanmıyorum. Pandemi başladığından beri bu biçimdeyim” dedi.


İlknur Cordanoğlu


“GÜNDE 2 DEFA DEĞİŞTİRİYORUM”

Zeynep Mirza da, “Maskemi her gün kimi vakit de günde 2 defa değiştiriyorum. İnsanların pandeminin başına kıyasla maskelerini daha uzun mühlet taktığını düşünüyorum” diye konuştu.


Zeynep Mirza


(DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst