Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Çikolata Yemek Regl Ağrısını Sahiden Azaltabilir mi?

Leila

Global Mod
Global Mod
Regl ağrıları birfazlaca kadın için adet görmenin rahatsız edici bir yan tesiridir. Çikolatanın ekseriyetle regl ağrıları için bir deva olduğu söylenir. Bunun ne kadar gerçek olduğunu, yapılan araştırmaları ele alarak içeriğimizde irdeledik. Buyurun????


Kaynak: https://www.healthline.com/nutrition/…

Bazı beşerler için çikolata, regl ağrılarını hafifçeletmeye yardımcı olabilir. Birkaç çalışma, bilhassa bitter çikolatanın regl ağrılarını azaltabileceğini buldu.


Endonezya’da bir yatılı okulda adet bakılırsan elli genç içinde yapılan bir araştırma, regl ağrıları üzerinde bitter çikolata ve sütlü çikolatanın tesirlerini tahlil etti. Sonuçlar, menstrüasydaha sonrasındaki birinci üç gün boyunca günde kırk grama kadar %69 bitter çikolata tüketenlerin, tıpkı mühlet boyunca günde kırk gram çikolatalı süt içenlere kıyasla kıymetli ölçüde daha az regl ağrısı yaşadığı kararına vardı.


Endonezya’daki bir üniversitede adet goren kırk öğrenci içinde yapılan diğer bir araştırma da bitter çikolatanın regl ağrısını değerli ölçüde azalttığını kaydetti.


Son olarak Hindistan’da araştırmacılar, doksan öğrenciyi adetten daha sonraki üç gün boyunca günde yüz yirmi gram bitter çikolata yiyenler, yüz yirmi gram sütlü çikolata yiyenler ve hiç yemeyenler olmak üzere üç kümeye ayırdı. Sonuçlar, sütlü çikolata kümesinin regl ağrısında yavaşça güzelleşmeler gösterdiğini lakin en yeterli güzelleşmenin bitter çikolata yiyen kümede olduğunu gösterdi. bir daha de bu çalışmalar küçük çaplı olduğu için bitter çikolatanın regl ağrılarına yardımcı olup olmadığı yahut nasıl yardımcı olduğu konusunda daha fazla araştırmaya muhtaçlık duyulduğu belirtildi.


Bitter çikolatanın regl ağrısına güzel geldiği fikrinin gerisinde içerdiği unsurlar var.


Regl devrinde, rahmin iç katmanını döktüğü bir devir başlar. Bunu yapmak için prostaglandinler ismi verilen hormon gibisi lipitler salınır ve rahmin kasılmasına yol açar. Bu kasılmalar, ağrıların sebebidir. Bitter çikolatada bulunan bir mineral olan magnezyumun kasları gevşetmeye yardımcı olduğu bilinmektediri bu niçinle de rahim kasılmalarını ve ağrıyı hafifçeletebilir. Ayrıyeten magnezyumun kasılmaları uyaran prostaglandinlerin üretimini engellemesi de mümkündür.


Yapılan kimi çalışmalar bunu takviyeler niteliktedir ve hatta daha düşük kan magnezyum düzeylerine sahip bayanların daha ağrılı devirler yaşadığı ispatlandı.


Bitter çikolata, sütlü çikolatadan daha fazla magnezyum içerir; bu da regl ağrısını azaltmada niye daha tesirli göründüğünü açıklamaktadır. Yirmi sekiz gram, bitter oranı %70-85 olan bir çikolata, günlük magnezyum bedelinin %15’ini içerirken; tıpkı ölçüde sütlü çikolata, günlük magnezyum gereksiniminin sadece %4’ünü içermektedir. Ayrıyeten birebir ölçüde bitter çikolata, günlük bakır minerali gereksiniminin %56’sını sağlar. Birtakım araştırmacılar, bakırın beden tarafınca endorfin olarak bilinen ağrı giderici kimyasallar oluşturmak için kullanılarak regl ağrılarını hafifçeletmeye yardımcı olabileceğini düşünüyor.


Bitter çikolatadaki magnezyum ve bakıra ek olarak, başka mikro besinler regl ağrısına yardımcı olabilir.


On altı klinik çalışmanın neticelerina nazaran, B1, D, E ve K vitaminleri, kalsiyum, çinko ve bor; ağrılı devirleri kolaylaştırmaya yardımcı olan iltihap önleyici özellikler göstermektedir.


İşte regl ağrılarınızı hafifçeletebilecek mineraller açısından varlıklı kimi yiyecekler; muz ,portakal, avokado, yeşil yapraklı sebzeler, kahverengi pirinç, kepekli tahıllar, siyah fasulye, mercimek üzere baklagiller, badem, fındık, yoğurt, somon, tavuk.


bol bol bitkisel besin, besleyici yağ ve protein içeren istikrarlı bir beslenme; regl sancılarınız sırasında gücünüzü yüksek tutacaktır. Bol su tüketmeniz ve gücünüzü azaltabilecek besinleri sınırlandırmanız regl ağrılarınızı azaltmada yardımcı olabilir.


Regl ağrılarınızı hafifçeletmeye yardımcı olabilecek öteki birfazlaca deva var.


  • karnınıza ve sırtınızın alt kısmına sıcak su torbası yahut ılık havlu uygulamak


  • vücudu gevşetmeye yardımcı olan papatya, zencefil yahut zerdeçal çayı üzere sıcak içecekleri tüketmek


  • yürümek ve orta seviyede aerobik aktivite yapmak


  • yoga yapmak
Bonus: Şeker tüketmek regl ağrılarına yeterli gelir mi?


‘Şeker, rahminizdeki kan akışını artırır. Bu da daha fazla karın ağrısına yol açan bir ödeme niye olur. Ayrıyeten, öteki PMS semptomlarınız var ise, şeker onları şiddetlendirebilir.’

-Gandhali Deorukhkar Pillai, jinekolog


İçeriğimizde bahsetmiş olduğumiz üzere bitter çikolatanın ağrıya yarar sağlamasının niçini ortasındaki mineraller. İşlenmiş şeker içeren her türlü besin regl ağrınızı azaltmamakla birlikte daha da berbat yapabilir. Regl devrinde canınız şekerli şeyler istiyorsa, içeriğinin doğal bulunmasına dikkat ederek şekerli besinler tüketebilirsiniz. Çikolata tüketiminde ise sütlü çikolata yerine en az %70 kakao içeren bitter çikolataları tercih etmeye çalışmanızda yarar var.
 
Üst