Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Çin’deki laboratuvarda COVID’den daha sonra bir virüs daha ortaya çıktı

Leila

Global Mod
Global Mod
Tüm dünyayı tesiri altına alan ve iki yıldır yeni varyantlarıyla devam eden corona virüsünden daha sonra tıpkı laboratuvarda bir yeni virüs daha tespit edildi. Farelerde bulunan virüsün, COVID’in ortaya çıktığı ve bir epey argümanın amacında yer alan Çin’deki laboratuvarda bulunması ise kaygı yarattı.

Dünya çabucak hemen corona virüsü salgınını atlatamamışken COVID argümanlarının merkezindeki Çin laboratuvarında, farelerde bulunan yeni bir virüs tespit edildi. Wuhan Viroloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, bir farede kod ismi LsPyV KY187 olan patojeni keşfettiler.

Tespit edilen virüs; her yıl milyonlarca çocuğu enfekte eden lakin son derece yavaşça olan bir polyomavirüs ailesine ilişkin.

Laboratuvardaki bilim insanları, 2016 ve 2019’da Kenya’da yüzlerce kemirgeni test ettikten daha sonra örnekleri Covid pandemisinin merkez üssü olan Wuhan’daki biyokimyasal araştırma tesisine tahlil için gönderdi. Yeni polyomavirüs, kimi vakit zebra faresi olarak da bilinen çizgili bir çimen faresinde tespit edildi.


Çizgili çimen faresi


Araştırmacılar, yeni virüsün bilinen rastgele bir patojenle yakından bağlantılı olmadığı için beşerler üstündeki etkisinin bilinmeyen olduğunu ve daha fazla incelenmesi gerektiğini söylemiş oldu.

YİNE TIPKI LABORATUVAR

Bu ortada virüsün ortaya çıktığı yer ise ayrıyeten kaygı yarattı. Zira COVID, kelam konusu laboratuvardan yalnızca 12 kilometre uzaklıktaki bir hayvan kesim pazarında yayılmaya başlamıştı. Laboratuvar, salgınla birlikte dikkat çekerken Çinli yetkililer, laboratuvara yönelik bağımsız soruşturmaları engellemişti ve en eski COVID hastaları hakkında bilgi içeren değerli verita banlarını silmişti. Ayrıyeten resmi COVID teşhislerinden aylar evvel gizemli bir grip gibisi virüse yakalanan laboratuvar araştırmacıları susturuldu yahut ortadan kayboldu.


Wuhan Viroloji Enstitüsü, COVID’in nasıl ortaya çıktığı araştırılırken dataları silerek ve bilgi paylaşmayarak dikkat çekmişti.


Corona virüsünün laboratuvardan yayıldığına dair tez, 2020’nin başlarında komplo yahut yabancı düşmanlığı olarak reddedildi. Lakin vakit içinde laboratuvar üstündeki kuşkular daha da arttı. Wuhan Viroloji Enstitüsü’ndeki uzmanların, yarasa ve öteki hayvan corona virüsleri üzerinde ağır bir biçimde çalıştığı ve COVID’in bilinen en yakın akrabaları üzerinde deneyler yaptıkları biliniyordu.

Ancak COVID’in birinci vakit içinderda burada insanlara geçtiğine dair direkt bir delil bulunamadı. Ve yeni araştırmalar da Huanan Deniz Eserleri Pazarı’nın pandeminin kaynağı olduğu tezini destekledi.


Huanan Deniz Eserleri Pazarı


Şimdi tıpkı laboratuvar yeni bir virüsün ortaya çıkışında rol oynuyor. Geçen kasım ayında Kenya’daki beş ilçede 232 hayvandan alınan örnekleri içeren bir çalışma yapıldı. Araştırmacılar, tümü insanlara sıçrayan zoonotik bulaşıcı hastalıkların taşıyıcıları olarak bilinen 226 fare ve sıçan, beş kır faresi ve bir kirpi inceledi.

İNSANLAR ÜZERİNDEKİ TESİRİ BELİRSİZ

Numuneler PCR tahlili için Wuhan Viroloji Enstitüsü’ne gönderildi. Her hayvanın karaciğer, akciğer ve böbrek dokusu DNA virüslerinin varlığı açısından tarandı. Toplamda 25 hayvanın testi müspet çıktı. Araştırmacılar, yeni virüsün küçük göğüslü konakçılarında yahut insanlarda hastalığa niye olduğu bilinen rastgele bir virüsle yakından alakalı olmadığını söylemiş oldu:

“Patojeniteleri (insanlarda hastalığa niye olma yetenekleri) ve potansiyel zoonotik bulaşma riski bilinmeyen ve daha fazla kıymetlendirilmesi gerekir.”


Söz konusu laboratuvarda ortaya çıktığından şüphelenilen COVID’in yıkıcı tesirleri olmuştu. Dünya, hâlâ virüsün yeni varyantlarıyla savaşıyor.


Yetişkinlerin yaklaşık yüzde 80’i hayatlarının bir noktasında, en yaygın olarak çocukluk devrinde bir polyomavirüs enfeksiyonu geçiriyor. Virüs üst teneffüs yollarında yaşıyor ve ekseriyetle hiç bir semptom göstermiyor.

VÜCUTTAN ATILAMIYOR, İLERLEYEN DEVİRLERDE ÖNEMLİ TESİRLERİ OLABİLİR

Asla bedenden büsbütün atılmıyor ve kişinin tüm hayatı boyunca uykuda kalıyor. Lakin fazlaca nadir durumlarda, bağışıklığı baskılanmış hastalarda virüs bir daha aktifleşebilir ve çoğalabilir, böbrek ve hatta beyin hasarına niye olabilir.

Laboratuvarda bulunan virüs, tasa yaratsa da araştırmacılar bu virüslerin incelenmesi gerektiğini, gelecekte ortaya çıkabilecek potansiyel virüslerin engellenmesi için bu araştırmaların kıymetli olduğunu belirtiyor.

Okumaya devam et...
 
Üst