Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Çin'in elektrikli araçlarının piyasaya sürülmesi İspanya'daki otomobil pazarını sarstı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Elektrikli otomobilin İspanya'da yaygınlaşması, Avrupa'nın karbondan arındırma hedeflerini karşılama konusunda arzu edilenden daha yavaş bir hızda olsa da, açık bir gerçektir. İspanya Otomobil ve Kamyon Üreticileri Birliği'nin (Anfac) son verilerine göre ülkemizde geçen yıl 51.612 adet tam elektrikli otomobil (binek otomobil) satıldı; bu rakam 2022 yılına göre %69 daha fazla ve toplam tescillerin %5,5'ini oluşturdu. Ülkemizin genişleme konusunda sahip olduğu sınırlı altyapıya ve bu tür araçların yüksek fiyatlarına rağmen elektrikli araç filosu 92.700 adede ulaştı. Bu dezavantaj nedeniyle elektrikli araçlar, İspanya'da dolaşan toplam 25 milyon binek otomobilin hâlâ %0,5'inden azını temsil ediyor.


Şarj cihazı ağı, İspanyol mobil filosunun elektrifikasyonuna giden yoldaki taşlardan biridir. Yalnızca 18.000 şarj noktası var (en son veriler 2022 sonunda mevcut) ve bunlardan yalnızca 256'sı maksimum güce sahip (250 kW'tan fazla). Sürücüler kendi şarj noktalarını kurma konusunda yardıma hak kazanabiliyor ancak İspanya'da buna uygun tek kişilik evlerde yaşayanlar bir azınlık.

Ülkemizde otomobil satışları son yıllarda azalıyor ancak elektrikli otomobiller yükseliş trendini koruyarak 2018'de az sayıda satılan tam elektrikli binek otomobil sayısını 2023'te 51.600'e çıkardı. Pazarın %'si, ancak bakış açımızı tüm alternatif arabaları (plug-in hibritler, plug-in olmayan hibritler ve benzinli) kapsayacak şekilde genişletirsek, 2023'te satılan 443.000 adetle pazarın payı halihazırda toplam pazarın %47'sini oluşturuyor. Anfac'ın verilerine göre.

Fiyatlar düşüyor ve özellikle Çinli üreticilerin Avrupa'ya kitlesel gelişi nedeniyle, hatta bazılarının giriş kapısı İspanya olduğundan, bundan sonra bu düşüş çok daha hızlı gerçekleşecek. Aynı hafta, dünyanın en önemli 500 firmasından biri olan dev Baic'e ait Çin markası Arcfox, A Coruña'daki Ferrol limanı üzerinden ülkemize yanaştı. elektrikli binek otomobilleri için Avrupa pazarına giriş yapan tek liman olacak. Şirket, arabalarının önümüzdeki Nisan ayından itibaren Ferrol'den İspanya ve Portekiz'e dağıtılacağını ve 2025'te her zaman Galiçya limanının kalkış noktası olmak üzere diğer Avrupa destinasyonlarına dağıtılacağını açıkladı.


Tesla'nın saltanatını tehdit ediyorlar



Asya arabaları (her tür motora sahip) birkaç yıldır pastadan giderek daha büyük bir pay alıyor. 2023 yılında İspanya'da en çok satan otomobil markası, 80.000 satışla üst üste ikinci kez Japon Toyota oldu. Anfac verilerine göre onu geçen yıl 66.000 adetlik satışla Kore Kia takip etti. Elektrik listesinde 2023 yılının kazananı, her ikisi de 41.000 Euro'nun üzerinde olan Model Y ve Model 3 ile birinci ve ikinci sırada yer alan Amerikan Tesla oldu. Ancak Çin modeli MG4, geçen yıl İspanya'da yaklaşık 30.000 Euro başlangıç fiyatıyla rakibinin oldukça altında 3.000'den fazla adet satılarak tabloda üçüncü sıraya geriledi.


Aslında, geçen hafta bu üretici, 2023'ün en çok satan modeli olan MG4 de dahil olmak üzere çeşitli modeller için indirimler duyurdu. Moves II Planı'nın yardımına eklenen bu indirim, kişinin bu Çin elektrikli arabalarından birini 2020 yılında almasına olanak tanıyacak. 18.000 Euro'dan az. Üretici, “MG, daha önce görülmemiş oranlarda büyük özerkliğe sahip modelleri tüm müşterilerin kullanımına sunuyor” diye vurguladı.

2030 yılında 5 milyon elektrikli otomobile ulaşmayı hedefleyen 2030 Gündemi şimdilik çok uzak görünse de Çin modelleri pazara ivme kazandıracak.


Çin 'yeşil' teknolojilere güveniyor



Çin, karbondan arındırma teknolojilerinde dünyaya liderlik ediyor. Ticari stratejisi son on yılda değişti: dünyanın 'düşük maliyetli' fabrikası olmaktan, 'yeşil' inovasyonun küresel gücüne dönüştü. Birkaç yıldır büyük ölçekte fotovoltaik tesisler ve rüzgar santralleri kuruyor, ancak aynı zamanda rakipsiz fiyatlarla tüm yüksek teknolojili malzemelerinin yanı sıra piller ve elektrikli arabalar geliştiren güçlü bir endüstriye de sahip.

Elektrikli otomobiller açısından Asyalı dev, kendisini ana oyuncu olmaya konumlandırıyor. Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre şu anda dünyada satılan elektrikli otomobillerin yarısından fazlasını üretiyor ve bu da toplam üretimin %59'unu sağlıyor ve bu da Avrupa'ya özel olarak odaklanarak uluslararası genişlemesini açıklıyor. 2023 yılında Çin'deki otomobil üretimi, bir önceki yıla göre %12 artışla 30 milyon adedi aşacak. Çinli üretici BYD, kısa süre önce sektörde küresel penetrasyonu en fazla olan marka olan Amerikan Tesla'yı geride bıraktı.

Bu nedenle ABD'nin yanıtı çok güçlü: Tüm ekonomik sektörlerdeki emisyonları azaltmak için (Enflasyon Azaltma Yasası Planı aracılığıyla) 400.000 milyon dolarlık kamu parası, Amerikan topraklarında üretilenlere öncelik verilmesi. Avrupa'da, Yeni Nesil fonların devreye alınmasından da yararlanılarak, güneş panelinden elektrikli araç akülerine kadar Avrupa'da 2030 yılına kadar stratejik teknolojilerin %40'ının karbonsuzlaştırmaya yönelik olarak geliştirilmesini hedefleyen Net-Sıfır Sanayi Kanunu taslağı hazırlanıyor. Salgından en çok etkilenen ülkelerde.
 
Üst