Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Çinli bilim insanları Parkinson tedavisi için kök hücre deneyi yaptı

Leila

Global Mod
Global Mod
South China Morning Post gazetesinin haberine bakılırsa, Çin’in Kunming Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden bilim insanları, kök hücreleri maymun beynine naklederek Parkinson semptomlarını gidermeyi başardı.

Araştırmacılar, kök hücre naklinin, Parkinson tesiriyle beyin işlevleri hareket dahi edemeyecek biçimde bozulmuş olan hayvanların 2-3 hafta ortasında ayağa kalkıp kendi başlarına beslenebilir hale gelmesini sağladığını bildirdi.

5 yıl boyunca izlenen hayvanlarda tedavi tesirlerinin kalıcı olduğu gözlendi. Araştırmacılar, tedavi için insan göbek bağından elde ettikleri mezenkimal kök hücrelerine, dopamin sentezi yapmasını sağlayacak üç gen aktardı.

GENİŞ ÇAPLI KLİNİK DENEYLER BAŞLAYACAK

Tedavinin fareler üzerinde denenip başarılı olmasının akabinde 2017’de maymunlarla yapılan deney başlatıldı. Genetik olarak tasarlanmış kök hücrelerin insanlarda da başarılı olması halinde, Parkinson’a karşı ucuz ve tesirli bir tedavi olabileceği öngörülüyor.

Bilim insanları, ileriki safhada tedavinin güvenilirliğine ve tatbikine ait ayrıntılar üzerinde çalışacak. Bunun akabinde beşerler üzerinde geniş çaplı klinik denemeler yapılması hedefleniyor.

Araştırmanın sonuçları, milletlerarası uzman tıp mecmuası “Parkinson’s Disease”de yayımlandı.

Dünya genelinde 60 yaş üstü insanların en az yüzde 1’inde görülen Parkinson, çağın en yaygın dejeneratif beyin hastalığı pozisyonunda bulunuyor. çabucak hemen niçini bilinmeyen hastalığı, beyinde vücudun hareketlerini düzenleyen dopamin enzimini salgılayan hudut hücrelerinin azalmasının tetiklediği düşünülüyor. (AA)

Okumaya devam et...
 
Üst