Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

“Çocuklarda pandemide azalan astım atakları bu yıl daha şiddetli döndü”

Leila

Global Mod
Global Mod
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji, Göğüs Hastalıkları Bilim Kolu öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşen Bingöl, bu yıl grip, adenovirüs, rinovirüs üzere viral enfeksiyonların bir daha görülmeye başlanmasıyla birlikte çocukların geçtiğimiz senelera nazaran daha ağır astım atakları ile kliniklere başvurduğunu söylemiş oldu.

Pandemide uygulanan karantinalar, astım ya da polene bağlı alerjik riniti olan çocukların ataklarının azalmasını sağlarken, hijyen tasasıyla başlarda çokça kullanılan dezenfektanlar ve çeşitli kimyasal eserler cilt alerjilerini tetikledi.

Okulların açılması, olağanlaşmaya geçilmesi ve maske kullanmasına eskisi kadar dikkat edilmemesi niçiniyle 2 yıldır neredeyse hiç görülmeyen grip, adenovirüs, rinovirüs üzere öteki mevsimsel viral hastalık salgınlarının bu yıl bir daha görülmeye başlanması ise, en çok astımı olan çocukları etkiledi.

Çocuk alerjilerindeki seyrin, pandemi sırası ve daha sonrasında epeyce değişiklik gösterdiğine işaret eden Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji, Göğüs Hastalıkları Bilim Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Bingöl, Demirören Haber Ajansı’na kıymetli açıklamalarda bulundu.

“KAPANMALARDA ASTIM AZALDI CİLT ALERJİLERİ ARTTI”

Covid pandemisinin, bütün hastalıklarda olduğu üzere alerjik hastalıklar üzerinde de kıymetli tesirleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bingöl, şunları söylemiş oldu:

“Alerjik hastalıkların dağılımı ve etkilenimine baktığımız vakit, bilhassa birinci yıl, karantinanın epeyce olduğu, çocukların konuta kapandığı, okula gitmediği periyotta, astım ataklarında besbelli azalmalar gözledik. Bu, ülkemizde de bu biçimde oldu, bütün dünyada da bu biçimde oldu. Zira astımlı çocuklarda en büyük tetikleyicilerden bir tanesi viral enfeksiyonlardır. Çocuklar, 2 yıl boyunca, toplum kaynaklı viral enfeksiyonlara maruz kalmadığı için astım ataklarında da azalma oldu.

Astım kliniklerimizde şimdi hiç astımlı çocuk başvurusu görmedik bu vakitte. Lakin bunun yanında deri alerjilerinde epey artış oldu. Kovid-19 esasen kendisi tek başına ürtiker, anjioödem tablosuna sebep oldu. Bilhassa ürtiker anjioödem üzere halk içinde kurdeşen olarak bilinen deri alerjilerinde epey büyük artış gözledik.

bir daha iç ortamda, birinci vakit içinder epey fazla dezenfektan, deterjan kullanıldı; bütün konut eşyalarını siliyorduk bu unsurlarla. Bunlar, deri bariyerinde bozulma oluşturduğu için, çok dezenfektan ve deterjan kullanmasına bağlı olarak atopik dermatit, egzamalarda hayli fazla artış gözledik. çabucak sonrasında aslına bakarsan ilerleyen periyotlarda dezenfektan, alkollü yani iritan hususlar kullanmak yerine, daha hayli sabun ve suya yönelttik vatandaşlarımızı.”


“BU YIL ÖBÜR VİRAL ENFEKSİYONLAR COVİD’DEN DAHA MAKÛS SEYRETTİ”

Covid hastalığının nasıl yönetileceğinin artık daha güzel öğrenildiğini ve aşıların da devreye girmesiyle ömrün olağana döndürüldüğünü anlatan Prof. Dr. Bingöl, kelamlarını şu biçimde sürdürdü: “Ve bu yıl okullar açıldı. Çocuklar 2 yıldır konutta durdukları, sosyalleşmedikleri ve okula da gitmedikleri için, bağışıklık sistemleri, bundan evvelki yıla nazaran, geriledi. Toplum kaynaklı enfeksiyonları 2 yıldır hiç görmedik. Birden bu yıl ortaya çıktılar ve epey şiddetli tablolara sebep oldular. Toplum kaynaklı viral enfeksiyonlar deyince örneğin influenza, RSV, parainfluenza, bokavirüs, adenovirüs rinovirüs, o kadar şiddetli geldi ki, bunlar çocuklarda Kovid-19’un kendisinden bile daha şiddetli tablolara sebep oldu. Bu niçinle bu yıl, astım atakları eskisinden çok daha şiddetli bir biçimde geri döndü”

“MASKE, POLENLERDEN DE KORUYOR”

Covid-19’da birinci vakit içinder bilhassa hava kirliliğinde büyük bir azalma gözlendiğini ve buna bağlı olarak tabiatın bir anda canlandığını belirten Prof. Dr. Bingöl, polene bağlı alerjik atak geçiren çocuklar açısından bu yılın biraz daha sıkıntı geçeceğine işaret etti ve kelamlarını şu biçimde noktaladı:

“Polene bağlı şikayetlerde de fazlaca artış oldu. Şu an polen mevsimindeyiz ve polene bağlı burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı üzere semptomlar epeyce sık karşımıza çıkıyor. Birebir semptomlar Omicron’da ve kimi viral enfeksiyonlarda da görülebiliyor. Bunu ayırt etmek son derece kıymetli. Şayet çocukta burun akıntısı hapşırık, burun kaşıntısı, tıkanıklık var ise ve eş vakitli olarak baş ağrısı, eklem ağrıları, ateş yüksekliği, şiddetli öksürükler görülüyorsa bu biçimde Kovid-19 yahut önemli viral enfeksiyonlar açısından doktora başvurulması gerekir.

Lakin aslına bakarsanız çocuğun alerjik riniti var ve yavaşça semptomlar gösteriyorsa alerji ilaçları ile bunları denetim etmek mümkün. Bir de artık dışarıda maskeleri kullanmıyoruz diye seviniyoruz aslında. Fakat bir yerde maske kullanmaya devam etmek, polenden de koruyor bizi. Yani aslında şu bahar periyodunda (özellikle alerjik hastalığı olanların) maske kullanmasını biraz daha uzatması, hem toplum kaynaklı viral enfeksiyonların önlenmesi tıpkı vakitte Kovid ve polenlerin tesirinden korumak için fazlaca uygun olacak” (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst