Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Çocuklarda Yüksek Ateş

Leila

Global Mod
Global Mod
Çocuklarda ateş yüksekliği olması, anne-babaları hayli korkutan hastalık belirtilerinden biridir. Çoklukla bedene giren bakteri ve virüslere karşı, bağışıklık sisteminin oluşturduğu olağan bir karşılık olarak kabul ettiğimiz ateş yüksekliği, kimi mikrobik olmayan hastalıklarda da görülebilmektedir. Çocuklarda meydana gelen ateş yüksekliğini dikkatli bir biçimde denetim altında tutmak ve uzun süren durumlarda sebebini araştırmak gerekir.

Koltuk altı ölçümlerde 37,3˚C’ ye kadar, kulaktan ve rektal yoldan ölçümlerde 37,8 ˚C’ ye kıymetler olağan kabul edilmektedir.

Çocukların ve bilhassa bebeklerin, yüksek ateşinin olup olmadığının denetimi yapılırken ortam sıcaklığına ve çocukların üzerlerindeki kalın kıyafetlere dikkat edilmesi gerekir. Ölçüm yapıldığı sırada, çocuk oda ısısına uygun giyinmiş ve son yarım saat ortasında çok aktivasyon yapmamış olmalıdır.

Çocukların koltuk altlarından yapılan ölçümler sırasında, çocukların cildinin kuru bulunmasına ve termometrenin koltuk altında kâfi mühlet kalmasına dikkat etmek gerekmektedir. Çocukların nemli ya da ıslak olan koltuk altlarından yapılan ölçüm yanlışsız sonuç vermeyebilir.

Akut ateş yani 3-5 gün süren kısa vadeli ateşin en sık niçinleri içinde, çocuklarda üst teneffüs yolu enfeksiyonları, grip, nezle, orta kulak iltihabı, bebeklerde viral üst teneffüs yolu enfeksiyonları, alt teneffüs yolu enfeksiyonları, zatürre (pnömoni) üzere hastalıklar, ayrıyeten genel olarak mide-bağırsak sistemindeki enfeksiyonlarla oluşan ishal ve kusma üzere durumlar, idrar yolu enfeksiyonları üzere niçinler sayılabilir.

Daha ender olarak görülse de, menenjit, romatizmal hastalıklar ve malign hastalıklar çocuklarda yüksek ateşe niye olmaktadır.

kimi vakit de çocuklara yapılan aşılardan daha sonra ve bebeklerde diş çıkarma devrinde nadiren ateş yükseklikleri görülmektedir.

Ateş yüksekliği olan bebek, 0-28 gün içinde ise mümkün olan en kısa mühlet ortasında hekim denetimi önerilmektedir. Ateş yüksekliği olan bebek, birinci 3 aylık devirde ise erken tabip denetimi (ateş çıkmasından daha sonra 3-24 saat arasında) önerilmektedir.

Ateş yüksekliği dışında ekstra bir belirti olmasa da, 3-12 aylık çocuklarda 12-48 saat ortasında; daha büyük çocuklarda ise 48-72 saat ortasında tabip denetimi önerilmektedir.

Üç günden çok müddettir, devam eden ateşli hastalık durumlarında, hekiminiz kapsamlı bir kıymetlendirme yaparak gerekirse kimi testler uygulayabilir.

Okumaya devam et...
 
Üst