Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Çörek otunun faydaları nelerdir? Çörek otu nasıl tüketilir, nelere yeterli gelir?

Leila

Global Mod
Global Mod
ÇÖREK OTU NEDİR?

Çörek otu, Nigella sativa isimli Asya, Orta Doğu ve Akdeniz’e has çiçekli bir bitkidir. Ayrıyeten siyah kimyon olarak isimlendirilse da kimyon ile bağlantısı yoktur.

Biberli bir tada sahip olan çörek otu, Hint ve Orta Doğu mutfaklarında baharat olarak kullanılır. Toz haline getirilerek tüketildiği üzere tohumlarının sıkılmasıyla yağı da elde edilir. Çörek otu kalsiyum, demir, çinko, bakır, tiamin, niasin, fosfor ve folik asit içerir.

ÇÖREK OTU NASIL TÜKETİLİR?

Son senelerda yağ ve toz haline getirilerek de kullanılan çörek otu artık yalnızca börek, poğaça üzere yiyecekleri süslemek için tercih edilmiyor.

Türk mutfağında baharat olarak bir daha çorbaları, salataları ve mezeleri lezzetlendirmek için kullanılır. Çörek otu yağının ise kızartmalar için kullanılması önerilmez. Yemeğinizi yaptıktan daha sonra ek edebilirsiniz. Smoothie, latte ve çay üzere içeceklerinize de çörek otu yağı ekleyebilirsiniz.

Çörek otunun 1 çay kaşığı kadar tüketilmesi önerilir. Çörek otu yağını da yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar tüketebilirsiniz.

ÇÖREK OTUNUN FAYDALARI

-Çörek otu bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder.

-Kanserle savaşırken bir daha destekçininiz olabilir.

-Sindirim sistemleri sıkıntılarından şişkinlik giderici bir tesir gösterir.

-Antihistamin üzere bir tesirle alerjik tepkilerin azaltılmasında tesirli olabilir. Bilhassa saman nezlesinde alerjik semptomları güzelleştirebilir.

-Çörek otu ekstratı içeren bir jelin uygulanması akne güzelleştirici bilhassa gösterebilir.

-Astım ilaçları kullanılan şahıslar, bu ilaçların yanında çörek otu yediklerinde öksürük, hırıltı, teneffüs ve akciğer şikayetlerinde güzelleşme görülebilir.

-bir daha KOAH hastalığı olan şahıslarda çörek otu yağı, akciğerleri güzelleştirmeye yardımcı olabilir.

-Diyabet hastalarının her gün çörek otu taneleri ya da çörek otu yağı tüketmeleri kan şekerleri seviyelerinde istikrar sağlayabilir.

-Ülsere sebep olabilen helikobakter pilori enfeksiyonunda bir daha çörek otu tozu tüketmek faydalı olabilir.

-Sağlıklı şahısların kan basıncı düzeyini düşürebildiği söylenen çörek otunun yüksek tansiyon için tesirli olduğu beklemek gerçek değildir.

-Sperm sayısı ve hareketi üzerinde de olumlu sonuçlar verdiği belirtilir.

Çörek otunun yararları için aslında tüm bilgiler kanıtlanmış değildir. Astım, saman nezlesi, diyabet, yüksek tansiyon, egzama, kilo verme, adet sancıları üzere hastalıklar ve şikayetlerle ilgili de tüketilen çörek otunun faydaları ilgili daha epey araştırmaya muhtaçlık vardır.

KİMLER ÇÖREK OTU TÜKETMEMELİ?

Çörek otuna alerjisi olan ve doktor tarafınca tüketilmemesi önerilen şahıslar çörek otu tüketmemelidir. Ayrıyeten, hamilelikte çörek otu tüketilmemelidir.

Okumaya devam et...
 
Üst