Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Cottbus’ta Prömiyer – DLR enstitüleri, yaratıcı beyinler gecesinde konuklara ilham veriyor

Hasan

New member
İki yıllık Korona tatilinin ardından 15 Ekim 2022 Cumartesi günü Cottbus’ta yaratıcı beyinlerin geleneksel gecesi gerçekleşti. Araştırma kurumları, şirketler ve projeler, saat 18.00’den gece yarısına kadar şehrin 21 farklı noktasında halkın beğenisine sunuldu. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR), sahadaki enerji ve havacılık araştırmalarına ilişkin bir fikir verdi.


Enerji araştırmaları neden bu kadar ilginç olabilir?



DLR Düşük CO2 Endüstriyel İşlemler Enstitüsü ilk kez oradaydı ve Gerhart-Hauptmann-Strasse’deki test salonunda enerji araştırmalarının neden bu kadar ilginç olabileceğini gösterdi. Enstitüde bilim adamları, enerji yoğun endüstriyel sektörlerin karbondan arındırılması için yüksek sıcaklıklı ısı pompaları için yeni teknolojiler geliştiriyor ve böylece CO2’nin azaltılmasına önemli bir katkı sağlıyor.2– ve önümüzdeki on yılda kirletici emisyonları. Her yaştan 450’den fazla ziyaretçi, heyecan verici uygulamalı deneylerde enstitünün şu anda ne araştırdığı hakkında daha fazla bilgi edinebildi ve ayrıca Eylül ayında açılışı yapılan CoBra pilot tesisini (yüksek sıcaklıklı ısı pompası) ziyaret etti.

Genç ve yaşlılar için heyecan verici uygulamalı deneyler arasında bir tenis topu hızlandırıcısı, su şişesi roketleri yapımı ve fırlatılması, alevleri boyama ve bir cep termal akümülatörü yer alıyordu. Bir ısı pompası, bir kompresör ve bir dişli kutusunun işlevselliği küçük demo deneyleri yardımıyla anlatılmıştır. Küçük konuklar, şanzımanı Lego bloklarıyla kendileri bile yapabilirler. Araştırmacılar, bir vakum pompalama istasyonu kullanarak, ilgilenen tüm konuklara bazı fiziksel olayların (buharlaşma, ses yayılımı, itici güç) boşlukta nasıl çalıştığını gösterdi.

Bir başka önemli nokta ise Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) sanal gerçeklik gözlüğü kullanılarak sanal olarak kalınmasıydı. Özellikle küçük misafirler için bekleme süresini kısaltmak amacıyla el işleri köşesinde gözetim altında küçük uydular, kağıt uçaklar ve küçük bir astronotun alıp götürmesi yapılabilir.


Sürdürülebilir bir geleceğe kalkış



DLR Institute for Electrified Aircraft Propulsion da ilk kez yaratıcı beyinler gecesinde yer aldı ve “Sürdürülebilir bir geleceğe kalkış” sloganıyla kendini tanıttı. 520’den fazla ziyaretçi Lieberoser Strasse’deki yeni işgal edilen ofislere gitti ve geleceğin daha iklim dostu, daha sessiz havacılığı için yenilikçi teknolojiler hakkında bilgi aldı.

Elektrokimya, güç elektroniği, elektromanyetizma ve akustik üzerine heyecan verici uygulamalı deneyler, bir uçağın elektrikli aktarma organlarındaki teknik süreçleri resmetti. Daha sonra konuklar, yeni edindikleri bilgileri bir sınavda test etme fırsatı buldular.

Elektrikli uçuşla ilgili bir dizi derste, enstitüdeki bilim adamlarının uğraştığı konuları öğrendiler. Akustik ve termal yönetim gibi konular tartışılan konular arasında yer aldı. Somut projeler de sunuldu.

Genç ziyaretçiler el sanatları bahçesini çok iyi karşıladılar. Burada çeşitli kağıt uçakları katladılar ve bunlar daha sonra enstitünün uzun koridorundaki sembolik olarak işaretlenmiş pistte görünüm, uçuş davranışı ve menzil açısından test edilebilir.

Cottbus’taki yeni elektrikli uçak tahrik sistemleri enstitüsü, havacılık için bir araştırma ve yenilik merkezinin geliştirilmesine ve dolayısıyla bölgedeki yapısal değişime önemli bir katkı sağlıyor.

Night of Creative Minds’a katılım, her iki DLR enstitüsü için de bir prömiyer ve tam bir başarıydı. Genç ve yaşlı, mevcut enerji ve havacılık araştırmaları konusunda çok hevesliydi. DLR bilim adamları, konularına olan yoğun ilgiden ve bilgiye susamış Cottbus popülasyonundan gelen çok sayıda sorudan da memnundu.
 
Üst