Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

‘Covid-19’a karşı zerdeçal türevleriyle ilaç yapılabilir’

Leila

Global Mod
Global Mod
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kadir Demir ve Doç. Dr. Hakan Alıcı ile Karabük Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Tahtacı’nın birlikte yürüttükleri araştırmada, zerdeçal türevlerinin corona virüsü ilacı üretiminde kullanılabileceği ortaya çıktı. Akademisyenlerin bilgisayar üzerinde yaptıkları simülasyonda, zerdeçal türevlerinin corona enzimlerini baskılayarak virüsün çoğalmasını engelleyebildiği belirlendi.

Covid-19 salgınının kısa müddette bitmemesi üzerine, hastalıkla gayrete katkı sağlamak için Prof. Dr. Kadir Demir, Arş. Gör. Doç. Dr. Hakan Alıcı ve Doç. Dr. Hakan Tahtacı, corona virüsü enzimlerini etkileyen moleküllerle ilgili bir çalışma başlattı. Çalışmalarda bilgisayar simülasyonları da kullanıldı.

Teorik biçimlerin de kullanıldığı çalışmada 22 zerdeçal molekülünün corona virüsün çoğalmasına sebep olan enzimleri inhibe ederek virüsün replikasyonunun önüne geçtiği ispatlandı. Zerdeçal türevlerinin virüse karşı potansiyel ilaç çalışmalarında kullanılabileceği ortaya çıktı.

“MEVCUT İLAÇLARDAN DAHA AKTİF OLDUĞUNU İSPATLADIK”

Deher neysel çalışmaların maliyetli ve vakit alıcı olduğu için çalışmalarında teorik hesaplamalar ile bilgisayar bahisli teknikler kullandıklarını söyleyen Prof. Dr. Kadir Demir, Şu anda tedavi maksatlı kullanılan öbür ilaçlarla da mukayeseli olarak 22 tane zerdeçal molekülü öngördük. Bu türevlerin corona virüsü enzimleri ile nasıl çalıştığına baktık ve birçok mevzuda mevcut ilaçlardan daha aktif olduğunu ispatladık. Bir ilaç evresinde neler yapılması gerekiyorsa onları yaparak, ilaç üzerinde çalışmaya hazır hale getirdik dedi.


Covid-19 pandemisine sebep olan Sars Cov-2 virüsünün zarf yapısında virüsün genomunu içeren, çoğalmasına niye olan RNA ve enzimlerin olduğunu söyleyen Doç. Dr. Hakan Alıcı, tasarladıkları zerdeçal moleküllerini mevcut tedavilerde kullanılan ilaçlarla da kıyasladıklarını belirtti. Doç. Dr. Alıcı, “Tasarlamış olduğumuz moleküllerin hayli daha aktif olduğu teorik formüllerle kanıtlandı. Bilhassa zarf yapısının içerisinde bulunan papain like protez dediğimiz enzim yapısı üzerinde pek büyük inhibasyon yani virüsün çoğalmasını azaltan tesire niçiniyet verebileceğini bilgisayarlı simülasyonlarla gözlemledik” dedi.

“GÜVENLİ İLAÇ OLABİLME KAPASİTESİNE SAHİP”

Aşıların bedeni virüse karşı koruduğunu fakat hastalıkla çaba etmek için ilaçların gerekli olduğunu tabir eden Doç. Dr. Alıcı, “Güvenli ilaç olabilme kapasitesine sahip, ilaç firmaları tarafınca alınıp çabucak şimdiki olarak hayatta kullanılabilecek seviyede olan 22 adet zerdeçal türevini önerdik. Bulduğumuz moleküllerin, hasta olduğumuzda mevcut kullanıma sunulursa virüsün çoğalması azalacağı için hastalığın kısa vadede atlatılmasına imkan sağlayacak ilaç molekülleri olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu. Alıcı, tasarladıkları 22 zerdeçal türevinin rastgele bir kimya laboratuvarında rahatlıkla üretilebileceğini belirtti. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst