Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Demiryolu 'patlaması' karşısında tren makinistlerini işe almak için operatörler arasında savaş

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
İspanya'daki yüksek hızlı ağ, 1992'de Madrid-Sevilla seferi başladığında 12 trene sahipken bugün 330'un üzerine çıktı; bunların büyük çoğunluğu Renfe'den, ancak 2020'de pazara giren özel operatörlerden yaklaşık 40'ı var. 4.000 kilometre, dünyanın en büyüğü yalnızca Çin'in arkasında. Üç yıl önce yüksek hızlı yolcuların serbestleştirilmesi nedeniyle yeni operatörlerin ortaya çıkması, rayların kullanımını yoğunlaştırıyor; daha fazla yüksek hızlı tren, sadece birkaç hafta önce, yeni trenlerin gelişiyle olduğu gibi, her gün daha fazla destinasyona sefer yapıyor. Asturias'a yüksek hız.


Ne kadar çok varış noktası ve ne kadar çok tren olursa, sürücülere olan ihtiyaç da o kadar artar. Renfe'nin rakamları, İspanya'da kısa bir süredir faaliyet gösteren ve işçilerin fırsat bulur bulmaz kamu işletmecisine gitme eğilimi nedeniyle zorunlu bir hızla büyüyen yeni özel şirketlerin rakamlarıyla kıyaslanamaz. Renfe, tarihteki en yüksek sayı olan 5.700 tren makinistinden oluşan bir kadroya sahiptir ve 2026'da sona erecek olan istihdam yenileme planına başladığından bu yana, kamu istihdam teklifi (OPE) aracılığıyla yılda yaklaşık 450 veya 500 pozisyon sunmaktadır. SEMAF makinistler sendikası, sınavı geçenlerin devlet memuru olamayacaklarını, ancak halka açık bir şirkette kalıcı bir pozisyona sahip olduklarını ve bunun da “bol miktarda maaş ve mesleki istikrar” sağladığını açıklıyor.


Bir öğrenci 2022 eğitim-öğretim yılında Renfe eğitim merkezindeki simülatörlerden birinde antrenman yapıyor.


Avelino Gomez


Her ne kadar kamu ve özel şirketlerde maaşlar benzer olsa da (aylık 2.000 ila 2.500 avro arasında), sektördeki profesyoneller istikrara büyük değer veriyor. «Özel yüksek hızlı şirketlerinin şu anda işçilerle toplu sözleşmesi yok, bunun yerine her biri kendi şartlarını sözleşmeye imzalıyor, hatta aynı işi yapan ve koşullarını iyi ya da kötü müzakere ettikleri için farklı maaş alan meslektaşları bile var. »; CC OO demiryolu sektörünün kaynaklarını açıklar.


20.000
Euro eğitim kursu masrafları

Tren makinistleri için Renfe'ye ek olarak İspanya'daki birçok özel okul tarafından sunulmaktadır. Profesyoneller teorik ve pratik sınavları geçtikten sonra iş dünyasına girebilir veya bir muhalefete hazırlanabilirler.


Bu nedenle özel şirketler geçici olarak sürücü sıkıntısı yaşayabilir. SEMAF'tan, bir gecede tren makinisti olamayacağınızı, bunun yerine kullanacağınız trende ve seyahat edeceğiniz raylarda birkaç aylık özel bir eğitimin gerekli olduğunu açıklıyorlar. Sendika, “Profesyoneller Renfe için özel bir şirketten ayrıldıklarında, yenileri eğitilene kadar her zaman profesyonellerin eksikliğinin olacağı bir zaman marjı vardır, ancak bu, pazardaki sürücü eksikliğinden kaynaklanmaz” diye doğruluyor.

«Sürücü eksikliği yeni özel operatörler için giriş engeli olabilir»



Andrea Giuricin


TRA Danışmanlık CEO'su


Bu gidişlerden etkilenen şirketlerden biri olan Iryo'nun paylaşmadığı bir şey. Şu anda kadroda 100 makinist bulunuyor ve şu anda daha fazla profesyonelin ayrılacağına dair bir kanıt yok. Boş pozisyonları doldurmak ve tüm rotaları sürdürebilmek için eğitimde işe alınan 45 kişi var (bir tren makinistinin özel pozisyonuna katılmak için 4 ila 6 aylık staja ihtiyacı var). «Boş kontenjan olduğunda hemen devreye giren, önceden seçilmiş sürücülerden oluşan bir havuzumuz var. Böylece, bir sürücünün ayrılışına ilişkin önceden bildirim alındıktan sonraki gün, eğitime mümkün olan en kısa sürede başlamak için aralarında seçim süreci başlıyor” diyor, sürücülerin ayrılışının kuralların bir parçası olduğunu anladıklarını belirten şirket kaynakları pazarın.

Ouigo'da da benzer bir şey oluyor. Şu anda kadrolarında 80 tren makinisti var, ancak bunlardan yedisi Mart ayında şirketten ayrılıp Renfe'ye katılacaklarını zaten bildirdi. Fransız operatörün kaynakları, “Yetenek sıkıntısı çeken dinamik bir sektördeyiz ve bu hareketlerin kalıcı olarak analiz ettiğimiz bir etkisi var” diye açıklıyor.

Kamu ve özel şirketlerin maaşları ayda yaklaşık 2.000 Euro ile çok benzer, ancak profesyoneller Renfe'nin uzun vadeli istikrarına değer veriyor

TRA Consulting'in CEO'su ve Milano Üniversitesi Ulaştırma Yönetimi profesörü Andrea Giuricin'in bahsettiği profesyonel eksikliği, tahminlerine göre önümüzdeki yıllarda artacak olan tren talebinin artmasıyla birlikte, Sürücü sayısı pazara cevap verecek kadar yeterli değil. Bunun demiryolu şirketleri için olduğu kadar müşteriler için de ana sorun olduğunu düşünen uzman, “Tren makinistlerinin eksikliğinin yeni operatörler için giriş engeli haline geldiği İtalya'da yaşanana benzer bir durum yaşıyoruz” diye açıklıyor.

Ancak SEMAF'tan, Renfe istihdam planının birkaç yıl içinde sona ereceği ve çok fazla pozisyon teklif edilmeyeceği ve aynı zamanda özel sektördekilerin de yeterli pozisyona sahip olmayacağı için “fazla sürücü olacağı” garantisini veriyorlar. Her yıl oluşturulan profesyonellerin sayısını absorbe etme kapasitesi.

Demiryolu trafiği hızla artıyor ve salgın öncesi seviyeleri aşıyor



Turizmin toparlanması, yeni operatörlerin yüksek hızlı ağa girişi ve yeni hatların hizmete girmesi, İspanya'daki demiryolu trafiğinin 2023 yılında %10,1 oranında artarak kilometre başına 201 milyon tren gibi rekor bir sayıya ulaşacağı anlamına geliyor. -en son Adif bültenine göre pandemi verileri %1,8 oranında arttı.


En çok büyüyen ağ, son yıllarda gerçekleştirilen sektörün liberalizasyonu sayesinde 2019 verilerini %33 aşan ve Renfe ile rekabete iki yeni operatörün (Ouigo ve Iryo) girmesine yol açan yüksek hızlı ağ oldu. . . Spesifik olarak Madrid-Levante güzergahı geçen yıl 2022 yılına göre %70, pandemi öncesi 2019 verilerine göre ise neredeyse %96 artış gösterdi. Madrid-Barselona hattında 2022 yılına göre yüzde 38, pandemi öncesine göre ise yüzde 40 artış yaşandı.
 
Üst