Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Dişlerinizi Fırçalamadan Uyumak Ağız ve Diş Sıhhatiniz İçin Ne Kadar Tehlikeli?

Leila

Global Mod
Global Mod
Biliyoruz ki hepimiz sağlıklı bir gece rutini oluşturmak istiyoruz lakin ağır ve yorucu bir günün akabinde tek istediğimiz yatağın içine girip uyumak… Pekala ya uyku öncesi diş fırçalamak için vakit ayırmazsak ağız sıhhatimiz ne kadar etkilenir? İşte yanıtı…????


Kaynak: https://greatist.com/live/brushing-te…

Çoğu insan kendi kendine mazeretler uydurarak birtakım geceler yatağa dişlerini fırçalamadan yahut ağız bakımı yapmadan gidiyor… Pekala ya bu ağız sıhhatini nasıl etkiliyor?


Aslında yatmadan hemilk evvel dişlerinizi fırçalamanız değerli değil. Değerli olan şey, dişlerinizi 24 saatlik bir süre ortasında iki kere fırçalıyor olmanızdır.


Çünkü ağız ortasında yaşayan bakteriler daima olarak dişte bir plak oluşturur ve olgunlaşması yaklaşık 24 saat sürer.


Bakteriler gün boyunca ve hatta yemek yerken daha fazla asit üretirler, bu yüzden günde en az iki sefer bu plaktan kurtulmalısınız, yoksa bu oluşan plak, diş minenizde çürüklere niye olabilir.


Plak oluşumu dişlerinizin üzerinde ne kadar uzun müddet kalırsa ve bakteriler ne kadar hayli yiyecekle beslenirse, diş doktorunuz ile o kadar fazlaca vakit geçirirsiniz.


Konu açılmışken, diş tabipleri sıklıkla bir alışkanlık oluşturmak ismine genelde uyandığınızda ve uyumadan evvel dişlerinizi fırçalamanızı tavsiye eder.


Ancak araştırmalara göre, akşam yemeği ile uyku vakti içindeki boşlukta dişlerinizi fırçalamak teknik olarak yatmadan hemilk evvel fırçalamaktan daha yeterlidir.


Bunun sebebi, diş macununuzdaki florürün dişlerinizi güçlendirmesi ve uyumadan evvel aside karşı bariyer oluşturması için daha fazla vakit vermesidir.


Ancak yemek yedikten daha sonrasında dişinizi fırçalamaya gitmeyin, akşam yemeği, diş minenizin yüzey katmanını yumuşatan asit maruziyetinin en yüksek olduğu vakittir.


Hemen diş fırçalamak, yumuşamış diş minesini çıkaracak ve aşındırıcı diş aşınmasına niye olacaktır, bu niçinle yemekten daha sonra dişlerinizi fırçalamadan evvel en az 30 dakika bekleyin.


Yemekten daha sonrasında fazla asit ve şekerden kurtulmak istiyorsanız ağzınızı bir ölçü su ile çalkalayın.


Ayrıca uzmanlar gün boyunca karbonhidrat tüketmenin de insanları diş çürüklerine daha yatkın hale getirdiğini belirtiyor.



‘Bütün gün atıştırırsanız, bakteriler uyanır ve rastgele bir cins karbonhidrat aldığınızda her vakit asit üretmeye başlar’


İşte hakikat bir biçimde diş fırçalamak için kimi ipuçları:


  • 24 saatte iki sefer fırçalayın. Uzmanlar, dişlerinizi günde iki sefer, her seferinde 2 dakika fırçalamanızı önerir.


  • Florürlü diş macunu kullanın. Florür, diş sıhhatini değerli ölçüde güzelleştirerek dişleri kuvvetli fiyat.


  • Size uygun bir diş fırçası kullanın. Rastgele bir hareketlilik meseleniz var ise yahut manuel bir fırçayla ilgili sorun yaşıyorsanız, elektrikli bir versiyonu deneyin.


  • Diş fırçanızı değiştirin, her 3 ila 4 ayda bir âlâ bir vakit dilimidir.


  • Çok sert fırçalamayın.


  • Günde en az bir defa diş ipi kullanın.


  • Su ile ağzınızı durulayın. Yemekten daha sonrasında dişlerinizi fırçalamak yerine çabucak suyla çalkalamak, fırçalamadan evvel yiyeceklerden gelen asitlerin uzaklaşmasını sağlar.
Şunu unutmayın, yatağa ağzınızda bakteri (ve onların beslendiği yiyecekler) olmadan girdiğiniz sürece, dişlerinizi tam olarak ne vakit fırçaladığınızın bir değeri yoktur.


Bakterileri dişlerinizin içinden çıkarmak ve diş eti sorunlarını, diş çürümelerini ve hassasiyeti önlemek için dişlerinizi günde iki kere fırçaladığınızdan ve diş ipi kullandığınızdan emin olun.

Okumaya devam et...
 
Üst