Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Diyet Yapanların Vazgeçilmez Besini Yulafla İlgili Tüm Ayrıntılar: Yulafın Bedene yararları ve Ziyanları Neler?

Leila

Global Mod
Global Mod
En sağlıklı tahıllardan birisi olan yulaf, hem insan tıpkı vakitte hayvanlar tarafınca tüketilir. Yulaf tanelerinin yenilmesi çok zordur. Bu niçinle öğütülmüş yahut kesilmiş olanı tüketilir. Hazırlanması pek kolay olduğu için bilhassa kahvaltılarda tercih edilen bir besindir. Yulafın, insan sıhhati üstündeki olumlu tesirleri çok fazladır. Bundan dolayı ekseriyetle diyetlerde ya da sağlıklı beslenme programlarında öğün olarak kullanılır. hem de yulaftan ezme, un üzere biroldukça eserde elde edilebilir. Pekala yulafın bedene yararları nelerdir? İşte yulafın faydaları ve ziyanları…


Zengin bir besin kaynağı olan yulaf, sade olarak tüketilebileceği üzere çeşitli tatlar ile bir arada de tüketilebilir. İçerisinde insan sıhhatine yararlı bulunan biroldukca vitamin ve mineral bulunur. Yüksek ölçüde E ve B vitaminlerine sahiptir. Ayrıyeten kalsiyum, potasyum, magnezyum üzere biroldukca minerali yapısında barındırır. Yulaf kuvvetli lif ve protein deposudur. Antioksidan bakımından kıymetli bir besindir. Uzmanlara bakılırsa günlük 8 kaşıktan fazla yulaf tüketilmemelidir. Çok tüketildiğinde bedende birtakım olumsuz durumlara sebep olabilir. Yulafın faydaları ve ziyanları hakkında merak edilenleri sizler için derledik…


Yulaf Nedir?


Yulaf, buğdaygiller ailesinden olan 50-60 cm uzunluklarında otsu tahıl bitkisidir. İmgesi itibariyle başka tahıl bitkilerinden kolaylıkla ayırt edilebilir. Yalnızca beyaz ya da boz tohumlu değil, siyah çeşidi de bulunur.

En epey Marmara, Akdeniz, Ege bölgelerinde üretilen yulaf içerisinde bir epeyce vitamin ve minerali barındırır. Çoklukla hayvan yemi olarak kullanılsa da insan sıhhati ortasında pek değerlidir.


Yulafın Bedene yararları Nelerdir?


Yulafın bedene yararları çok fazladır. Makûs kolesterol düzeyinin yüksek olmasından kaynaklı görülen kalp hastalıkları riskini en aza indirger. hem de kalp krizi, felç üzere durumların oluşmasını engellemeye çalışır. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için yulaf tüketilebilir. Akyuvar hücrelerini arttıran yulaf, bedeni bakteri, mantar ve virüsten korur.

Yüksek kan şekerini dengelediği için çok kilosu bulunan ve şeker hastaları olan şahıslar tarafınca tüketilebilir. Antidepresan tesiri bulunduğundan dolayı yorgunluk, gerilim üzere durumları ortadan kaldırır. Yapılan araştırmalarda yulafın kanser üzerinde olumlu tesirleri bulunduğu saptanmıştır. Bilhassa kolon kanserinin gelişmesini ve yayılmasını yavaşlatır.

Lif oranı yüksek besinlerin başında gelir. Bu niye kabızlık, ishal üzere sorunun giderilmesini sağlar. Ayrıyeten çeşitli sindirim problemlerini tedavi eder. Kilo vermek isteyenler tarafınca tüketilebilecek bir besindir. Tok tutucu özelliğinden dolayı gereksiz kilo alımını pürüzler. Çeşitli cilt hastalıklarına, kuru ve kaşıntılı ciltlere de büyük yararı bulunur. Hem saç sıhhati tıpkı vakitte cilt sıhhati için yulaf tüketilebilir.


Yulafın Ziyanları Nelerdir?


Yulaf her ne kadar faydalı bir besin olsa da birtakım şahısların dikkatli kullanımı gerekebilir. Bilhassa avenin hassaslığı olanlarda önemli tepkilere sebep olabilir. Yulafın glüten içeren bir besinle tüketilmesi de alerjik belirtileri artırır.

Ayrıca, fazla tüketildiğinde gaz ve şişkinlik sorunları görülebilir. Çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebep olduğundan dolayı denetimli bir biçimde tüketilmesi önerilir.


En Çok Tercih Edilen Yulaf Eserleri Hangileri?


Bir tahıl eseri olan yulaf, tüketilmedilk evvel çeşitli süreçlerden geçer. Bu süreçler, yulafın yenilmesini kolaylaştırır. En epey tercih edilen yulaf mamüllerinden kimileri ise şunlar;


  • Yulaf Ezmesi: Kabuğundan çıkarılan yulafların buharda pişirilip ezilmesi ve yassı haline getirilmesiyle elde edilir. Uzun ömürlü olabilmesi için ise paketlerde satılır. Yulaf ezmesi, en epeyce tercih edilen yulaf mamüllerinden biridir. Su ve sütle pişirilerek tüketilebileceği üzere çiğ olarak tüketilebilir.


  • Yulaf Kepeği: Kabuğunun öğütülmesiyle elde edilen yulaf kepeği, öbür yulaf mamüllerine nazaran daha sağlıklıdır. hem de yan tesirleri de pek azdır.


  • Yulaf Unu: Kabuğundan ayrılan yulaf tanelerinin öğütülmesiyle ortaya çıkan yulaf unu, ekseriyetle hamur işlerinde kullanılır. Bilhassa ekmek imalinde kullanılan yulaf unu, öteki unlara bakılırsa daha geç bayatlama özelliği gösterir.
Okumaya devam et...
 
Üst