Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Dizel kapısından etkilenenlerin tazminat hakkı var

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) Salı günü, emisyon devre dışı bırakma cihazlarıyla donatılmış bir motorlu araç alıcılarının tazmin edilebileceğine karar verdi. Lüksemburg merkezli mahkeme böylece ‘dieselgate’ olarak bilinen sorunu çözüyor: Bir kişinin Mercedes-Benz grubuna karşı tazminat talebi, diğer alıcıların emisyon seviyelerini değiştiren bilgisayar programlarına sahip araçlar için tazminat talep etmesine kapı açıyor.


2020’de CJUE, Volkswagen markasının laboratuvar testlerinde bazı dizel arabaların emisyonlarını değiştiren bir yazılım yüklediği öğrenildikten sonra, emisyonları tahrif eden bu tür cihazların yasa dışı olduğuna dair güvence verdi. Bu durumda karar, genel çıkarlara ek olarak Topluluk hukukunun alıcıların bireysel çıkarlarını da koruduğu sonucuna varmaktadır. Çerçeve direktifinin “bir motorlu taşıtın imalatçısı ile bireysel alıcısı arasında, söz konusu taşıtın ilgili Birlik mevzuatına uygun olduğunu garanti etmeyi amaçlayan doğrudan bir bağlantı kurmasını” sağlar.

Bu nedenle, Üye Devletlerin “aracın alıcısının imalatçı tarafından tazminat alma hakkından yararlanmasını sağlamakla yükümlü olduğunu” belirler ve söz konusu tazminatı alma kriterlerini belirlemeyi onlara bırakır. Ancak mahkeme, ulusal mevzuatın alıcıya verilen zarar için yeterli tazminat almayı “imkansız veya aşırı derecede zorlaştıramayacağına” dikkat çekiyor. Ayrıca, ulusal organların hakların korunmasının “lehdarların haksız yere zenginleşmesine” yol açmamasını sağlaması gerektiğini belirtir.

Menşei, ABD

Her şey 18 Eylül 2015’te ABD Çevre Koruma Ajansı ve California Hava Kaynakları Kurulu’nun Volkswagen’i (VW) onay testlerinde daha az zararlı gaz yaymak için dizel arabalarında “yazılım” kullanmakla suçlamasıyla başladı.

Skandalın ardından 7 Eylül 2017’de Avrupa Komisyonu yetkilileri, Volkswagen Grubu’na bir mektup göndererek etkilenen tüm araçları hızla onarmaya çağırdı. Aralık 2017’de Volkswagen, 2018’de ücretsiz onarım sunmaya devam etme taahhüdünde bulundu. Aynı yılın Temmuz ayında, Komisyon ve ulusal tüketiciyi koruma yetkilileri, Volkswagen Grubu tarafından Birlik’te geri çağrılan 8,5 milyon araçla ilgili bulgularını yayınladı.

Yetkililer, Volkswagen’in geri çağırma konusunda güven oluşturma çabalarını ve tüketicilere sağlanan bilgilerdeki önemli gelişmeyi memnuniyetle karşıladı. 2020’de onarım oranı %80’i aştı ve Grup, ücretsiz güncellemeyi aynı yılın sonuna kadar sürdürmeyi taahhüt etti. Ancak Komisyon ve tüketici yetkilileri, onarımdan sonra sorun çıkması durumunda şirketin tam ve net bir garanti sunamayacağına üzüldü.

11 Ağustos 2020’de Adalet ve Tüketicilerden Sorumlu Komisyon Üyesi Didier Reynders, Volkswagen Grubu’na yazdığı mektupta, etkilenen tüm AB müşterilerine adil tazminat teklif etmesi için güçlü bir şekilde teşvik etti ve tüketicilerin, maruz kaldıkları zarar için adil bir şekilde muamele görmeyi beklediklerini vurguladı. Birlik.

Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın verdiği bir kararın ardından yetkililer, 28 Eylül 2021’de Volkswagen’in ticari uygulamalarının tüketiciyi koruma yasasını ihlal ettiği sonucuna varan bir açıklama yayınladı. Yetkililer, yıllarca süren ek davalardan kaçınmak için şirketten uygun çözümler bulmasını istedi. Şimdiye kadar VW, yalnızca araba satın alındığında Almanya’da ikamet eden sürücülere tazminat ödemeyi kabul etti.

Yanıt olarak VW, etkilenen araçlar zaten yasal gereklilikleri karşılamak için değiştirilmiş olduğundan, Almanya dışında ikamet eden Avrupalı tüketicilere yapılan gönüllü ödemelerin haklı olmadığını söyledi.

Daha 2021’de ve beş yıllık mücadelenin ardından OCU, Volkswagen’in güçlendirilmiş motorlarından etkilenenleri savunmak için mahkemede yürüttüğü savaşı kazandı. Bu tüketici örgütü, Volkswagen grubunun dizel motorlarını manipüle ederken, emisyonları ve gerçek emisyonları tahrif ederken yaptığı aldatmacanın tanınmasını istedi ve etkilenenlerden, neden olunan zararların her biri için 3.000 Euro tazminat talep etti. Bu karar, 23 Şubat 2021’de Volkswagen grubu tarafından temyiz edildi.
 
Üst