Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

DSÖ’den ‘gizemli hepatit’ açıklaması: En güçlü ihtimal adenovirüs (Adenovirüs nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır?)

Leila

Global Mod
Global Mod
Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ), İngiltere’de ortaya çıkan ve devamında epey sayıda ülkede görülen sebebi belgisiz hepatit virüsünün şimdiye kadar toplam 348 şahsa bulaştığını bildirdi.

DSÖ Global HIV, Hepatit ve Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar Programı Araştırmacısı Dr. Philippa Easterbrook, Örgütün Cenevre merkezindeki basın toplantısında hepatit hadiselerinin aktüel durumuna ait soruyu cevapladı.

Örgütün üye ülkelerden gelen 348 hepatit hadiseyi doğruladığını belirten Easterbrook, 70 hadisenin ise doğrulanma basamağında olduğunu kaydetti.

EN KUVVETLİ İHTİMAL ADENOVİRÜS

Easterbrook, olayların görüldüğü ülkelerde geçen hafta yapılan ek araştırmaların sebebi belgisiz hepatit virüsüne dair daha somut sonuçlar verdiğini belirterek “İngiltere başta olmak üzere hadiselerin görüldüğü ülkelerde virüsün genetiği ve enfekte olan çocukların bağışıklık reaksiyonu incelendi. An prestijiyle bu virüsün kaynağına dair en güçlü var iseyım adenovirüsü işaret ediyor, ancak Kovid-19’un bu virüsteki beklenen rolünü, hadiselerin Kovid-19 koenfeksiyonu yahut geçmiş enfeksiyonlarla alakalı olup olmadığını da önemli oranda dikkate alıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Şu an dünyada 6 ülkede 5’in üzerinde olayın görüldüğünü belirten Easterbrook, hadiselerin yüzde 70’inde adenovirüs, yüzde 18’inde de Kovid-19 bulunduğu bilgisini paylaştı.

Easterbrook, virüs niçiniyle karaciğer iflası geçiren kişi sayısının hala 18 olduğunu söz ederek, “Karaciğer iflası geçiren hadiselerin biyopsi incelemelerinde karaciğer dokularına bakıldı ve bu iflasların, adenovirüsün yol açtığı olağan karaciğer iflasından farklı olduğu belirlendi. Karaciğer meselesinin asıl kaynağına dair ek araştırmaların kararınu bekliyoruz.” halinde konuştu.

BU HAFTA YENİ GÜNCELLEME YAPILABİLİR

DSÖ’nün hepatit hadiselerinin raporlanması ve değerlendirmesine dair üye ülkelerle yakın temas ortasında olduğunu belirten Easterbrook, bu hafta ortasında olaylara ait yeni bir güncellemenin yapılabileceğini bildirdi.

Geçen ay İngiltere’de ortaya çıkan ve kısa vakitte 20 ülkeye yayılan sebebi belgisiz hepatit virüsünün, Kovid-19’un akabinde yeni bir global salgına yol açabileceğinden şüpheleniliyor.

En son ABD Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezi 6 Mayıs’ta, 25 eyalette 100’den çok çocukta virüsün görüldüğü ve şimdiye kadar 5 çocuğun virüs niçiniyle hayatını yitirdiğini açıklamıştı.

Endonezya Sıhhat Bakanlığı da şimdiye kadar ülkede 14 olay görüldüğünü ve 4 çocuğun hayatını yitirdiğini duyurmuştu.

Sarılık, ishal, kusma ve karın ağrısı üzere belirtileri olan virüs, 1 ay ile 16 yaş içindeki çocuklarda görülüyor.


ADENOVİRÜS NEDİR? ADENOVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

İnsan adenovirüsleri ekseriyetle gözleri yahut üst ya da alt teneffüs yollarını etkileyen bir virüstür. yavaşça yahut şiddetli hastalılara niye olabilen adenovirüs enfeksiyonları genel olarak soğuk algınlığı, kırmızı göz, zatürre ve akut bronşit üzere rahatsızlıklarla kendisini muhakkak ediyor. yavaşça teneffüs semptomlarıyla karşımıza çıkan adenovirüs enfeksiyonları az de olsa bağışıklık sistemi sıkıntıları, teneffüs hastalıkları yahut kalp rahatsızlıkları üzere önemli sorunlara de niye olabiliyor.

ADENOVİRÜS NASIL BULAŞIR?

Adenovirüs enfeksiyonu çeşitli yollarla bulaşabilen bir virüs tipidir. Adenovirüsün en değerli bulaşma yolu hasta kişi ile temas daha sonrası yıkanmadan ellerle ağız etrafı ve göz etrafına dokunmaktır. Adenovirüs enfeksiyonunun en başta gelen bulaşma yolları şunlardır;

  • Hasta kişi ile dokunma yahut el sıkışma üzere yakın temas
  • Hasta kişinin öksürme ve hapşırması
  • Enfekte bir objeye yahut yüzeye dokunduktan daha sonra elleri yıkamadan ağza, buruna yahut gözlere dokunmak
  • Adenovirüsler kimi vakit enfekte bir hastanın dışkısı yoluyla da bulaşabilir
  • Kâfi ölçüde paklığı yapılmayan yüzme havuzları üzere su yoluyla bulaşabilir
Okumaya devam et...
 
Üst