Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

DSÖ’den hepatit açıklaması: Covid-19 aşılamasıyla teması yok

Leila

Global Mod
Global Mod
Birleşmiş Milletlerin (BM) Cenevre Ofisindeki basın toplantısında konuşan Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) Global HIV, Hepatit ve Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar Programı Araştırmacısı Dr. Philippa Easterbrook, son haftalarda sayısı giderek artan sebebi bilinmeyen hepatit hadiselerine ait aktüel ayrıntıları paylaştı.

Virüsün şimdiye kadar 16 ülkede 1 ay ve 16 yaş ortası 170 çocukta görüldüğünü aktaran Dr. Easterbrook, olayların yüzde 50’sinin 3 ile 5 yaş içinde olduğunu belirtti.

Avrupa Hastalık Tedbire ve Denetim Merkezi (ECDC), 26 Nisan’daki açıklamasında hepatit hadiselerinin 190’ı bulduğunu öne sürmüştü.

Easterbrook, şimdiye kadar 16 çocuğun karaciğer nakli ameliyatı geçirdiği ve can kaybı sayısının hala 1 olduğu bilgisini paylaştı.

ENFEKSİYONLAR ZEHİRLENME YAHUT SEYAHAT KAYNAKLI DEĞİL

Şimdiye kadar incelenen hadiselerin hiç birisinde alışılmış hepatit virüslerine rastlanmadığını bir dahaleyen Easterbrook, “Herhangi bir zehir, besin zehirlenmesi yahut seyahat kaynaklı enfeksiyon da kelam konusu değil.” dedi.

Easterbrook, hepatit olaylarının Covid-19 yahut Covid-19 aşılamalarıyla ilişkisi ihtimaline ait ise “Virüs bulaşan epeyce az çocuğun Covid-19 aşısı yaptırdığı biliniyor. Olayların Covid-19 aşılamalarıyla bir ilişkisi yok.” tabirini kullandı.

İngiltere’nin 114 hadiseyle gizemli hepatitin en çok görüldüğü ülke olduğu bilgisini veren Easterbrook, İspanya’nın hepatit hadiselerinde İngiltere’yi takip ettiğini vurguladı.

Easterbrook, hepatit olaylarının görüldüğü ülkeler ve ayrıntılı olay sayılarının gün ortasında DSÖ tarafınca paylaşılacağını kaydetti.

GİZEMLİ HEPATİT OLAYLARI

DSÖ, 16 Nisan’da yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere’de 74 çocukta niçini belirlenemeyen hepatit virüsü tespit edildiğini duyurmuştu.

DSÖ’ye nazaran şimdiye kadar en az 170 çocuğa virüs bulaşırken, bu sayı ECDC’ye bakılırsa en az 190 olarak açıklandı.

Virüsün tespit edildiği çocuklarda son bir aydır sarılık, ishal, kusma ve karın ağrısı üzere belirtilerin görüldüğü, 16 çocuğun ağır karaciğer iltihabı geçirmeleri niçiniyle karaciğer nakli yapılarak tedavi edildiği bildirilmişti.

Hastalığın “gizemli” yahut “sebebi belirsiz” olarak tanımlanması, akıllara Covid-19 virüsünü getirirken; yeni bir “küresel salgın” ihtimalini de gündeme taşıdı.

Covid-19, çabucak hemen ismi konulmadan evvel “gizemli bir akciğer rahatsızlığı” olarak tanımlanıyordu.

Okumaya devam et...
 
Üst