Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Dünya Sıhhat Örgütü’nden yeni Covid-19 mutasyonları: Omicron BA.4 ve BA.5 geliyor

Leila

Global Mod
Global Mod
2019 yılının son haftalarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan daha sonra global bir salgın halini alan ve 6 milyondan fazla insanın vefatına sebep olan corona virüsü ile ilgili kaygı yaratan açıklamalar Dünya Sıhhat Örgütü’nden geldi.

2019 yılının sonundan beri bütün dünyayı tasaya sürükleyen corona virüsünün yeni varyantları ile ilgili olarak Dünya Sıhhat Örgütü’nden bir açıklama geldi.

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sıhhat Örgütü, “endişe yaratan varyantlar” listesine iki yeni mutasyonu daha ekledi…

Dünya Sıhhat Örgütü, Güney Afrika’da ve Almanya’da da keşfedilen Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 varyantlarını “endişe yaratan varyantlar” listesine eklemeye karar verdi. Yapılan açıklamada Omicron’un BA.1, BA.2 ve BA.1.1 ve BA.3 varyantlarının da listede olduğu belirtilirken, BA.4 ve BA.5 varyantlarının da yakından takip edildiği kayıtlara geçti.


Belçikalı bilim insanı Twitter üzerinden virüsün mutasyonunu gözler önüne sererek her 3 ayda bir yeni bir mutasyonun oluştuğunu ve baskın varyant olduğunu söylemiş oldu.


Virüslerin mutasyona uğradığı ve kimi durumlarda aşılardan ya da evvelki bulaşmalara karşın yayılabildiğine dikkat çeken uzmanlar, bu varyantların daha tehlikeli olup olmadığının mercek altına alındığını da belirtti.

Dünya Sıhhat Örgütü’nün aşı programından sorumlu yöneticisi Kate O’Brien, bu gelişme ile bir arada hükümetleri uyardı. O’Brien, olağanlaşma için çabucak hemen epeyce erken olduğunu söylerken, “Pandemi katiyen çabucak hemen bitmedi” tabirini kullandı.

Öte yandan Almanya’nın hayli okunan gazetelerinden Bild, Belçikalı bilim insanı Tom Wenseleers’ın Twitter’dan paylaştığı grafiği yayınladı. Grafikte, yeni varyantlarının yayılma aralığı mercek altına alındı. Profesör Wenseleers, “Yeni alt varyantlar her birkaç ayda bir ortaya çıkıyor umarız, bunların yaratacağı ziyan da azalır” dedi.

“YENİ AŞI GELİŞTİRİLMELİ”

Ama Cornelius Roemer isimli bir bilim insanı ise bu yeni varyantlarla ilgili ihtarda bulundu… Virüsün hala bu süratte mutasyona uğramasının şaşırtan olduğuna dikkat çeken Roemer, “Eğer şanssızsak, yeni varyantların tesiri Delta kadar makus olabilir. Bu da BA.4 ve BA.5 varyantlarını Omicron’un evvelki varyantlarından daha tehlikeli bir hale getirebilir” yorumunda bulundu.

ABD’li bilim insanı Prof. Dr. Peter Chin-Hong ise BA.4 ve BA.5 varyantları ile ilgili konuştu… Chin-Hong, “BA.4 ve BA.5 varyantlarıyla çaba etmek için bu varyantlara özel aşılar geliştirilmeli” sözünü kullandı.

Okumaya devam et...
 
Üst