Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Dünyada 2050’de Alzheimer hastası sayısı 139 milyona çıkabilir

Leila

Global Mod
Global Mod
Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) bilgilerine göre, dünya genelinde 55 milyondan fazla Alzheimer hastası bulunuyor ve bu sayının 2030’da 78 milyona, 2050’de ise 139 milyona çıkması bekleniyor.

Dünyada genelinde yaşlı nüfusun artmasıyla büyük artış yaşanan Alzheimer hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak ve bununla gayret edenlere takviye olmak gayesiyle her yıl 21 Eylül “Dünya Alzheimer Günü” olarak kutlanıyor.

Beyin hücrelerinin vakit içinde vefatına bağlı olarak hafıza kaybı, bunama (demans) ve genel manada bilişsel işlevlerin azalması formunda gelişen tıbbi bir durum olan Alzheimer niçiniyle her yıl dünya genelinde binlerce insan hayatını kaybediyor.

Alzheimer’a yakalananların yüzde 60’dan fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor ve Alzheimerlı hasta sayısına her yıl 10 milyon yeni olay ekleniyor.

Her yıl 21 Eylül “Dünya Alzheimer Günü” olarak kutlanıyor.


İlk defa 1906’da Alman psikiyatrist ve patolojist Alois Alzheimer tarafınca tanımlanan ve 65 yaş üstü bireylerde beyin dokularında ağır hasara niye olduğu tespit edilen Alzheimer, “21. Yüzyıl’ın kabusu” olarak görülüyor.

Hastalık, günlük aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile nitelenen nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejeneratif bir hastalık olarak tanımlanıyor ve bilinen kesin bir tedavi yolu bulunmuyor.

ALZHEİMER DÜNYADA 7. MEVT niçinİ

DSÖ’nün “2019 Global Sıhhat Tahminleri” raporunda, Alzheimer hastalığı dünya genelinde 7. vefat sebebi olarak yer aldı.

Bu hastalıklardan kaynaklı vefatlar, Amerika ve Avrupa’da 3. sırada kaydedildi.

ABD Hastalık Denetim ve Korunma Merkezi (CDC) datalarına göre de bu yıl 6,2 milyon ABD’linin bunama ile yaşadığı iddia ediliyor.

CDC, ABD’de Alzheimer’a bağlı ölümlerin 65 yaş ve üzeri bireylerde 5’inci vefat sebebi olduğuna dikkati çekiyor.

DSÖ’ye nazaran, bunamaya bağlı ölümlerde bayan oranı erkeklere göre daha yüksek. Bunamaya bağlı ölümlerin yüzde 65’ini bayanlar oluşturuyor.

ALZHEİMERLI HASTA SAYISININ, 2050’DE YAKLAŞIK 3 KATINA ÇIKMASI BEKLENİYOR

DSÖ’nün iddialarına göre, dünya genelinde 55 milyondan fazla Alzheimer hastası bulunuyor ve bu sayının 2030’da 78 milyona, 2050’de ise 139 milyona çıkması bekleniyor.

DSÖ Genel Yöneticisi Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, 30 yıl daha sonra Alzheimerlı hasta sayısının yaklaşık 3 katına çıkmasının beklendiğini ve demans riskini azaltmak için çabalamak gerektiğinin altını çizdi.


Dünya genelinde 55 milyondan fazla Alzheimer hastası bulunuyor.


Ghebreyesus, “Demans, milyonlarca insanın anılarını, bağımsızlığını ve prestijini elinden alıyor fakat beraberinde tanıdığımız ve sevdiğimiz insanları bizden çalıyor. Dünya, demanslı insanları yüzüstü bırakıyor ve bu hepimizi üzüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Alzheimer Hastalığı Kurumu (ADI) ve Yaşlanma Üzerine Global Koalisyonuna (GCOA) nazaran, 2050’de nüfusun yaşlanması kararı bunama yaşayanların yaklaşık yüzde 70’i gelişmekte olan ülkelerde olacak.

ALZHEİMER HASTALIĞI DEMANSIN BİR TÜRÜ

Alzheimer hastalığı, beyin hücrelerinin vakit içinde vefatına bağlı olarak hafıza kaybı, bunama ve genel manada bilişsel işlevlerin azalması olarak biliniyor.

Demans çeşidi olarak nitelendirilen Alzheimer, daha hayli ilerleyen yaşlarda yaygın görülüyor.

Alzheimer’s Disease International (AZI) tarafınca hazırlanan 2021 raporunda, dünya genelinde demanslı hastaların yüzde 75’inin teşhis edilmediği iddia ediliyor. Farkındalık eksikliği teşhis açısından kıymetli mahzur olarak gösterilirken, kimi düşük ve orta gelirli ülkelerde teşhis edilmeme oranı yüzde 90’a kadar çıkabiliyor.

TEDAVİ VE BAKIM

Demansı güzelleştirmek yahut ilerleyen seyrini değiştirmek için halihazırda mevcut bir tedavi prosedürü bulunmuyor. Bunun yanı sıra klinik deneylerin çeşitli kademelerinde epey sayıda yeni tedaviler araştırılıyor.

Araştırmalar, insanların tertipli antrenman yaparak, sigara ve alkol kullanmasından kaçınarak, kilolarını denetim ederek, sağlıklı beslenerek ve tansiyon, kolesterol ve kan şekeri düzeylerini koruyarak bunama riskini azaltabileceklerini ortaya koyuyor.

Okumaya devam et...
 
Üst