Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Dünyada birinci: ABD’li bayan yeni kök hücre tedavisiyle HIV’i yendi

Leila

Global Mod
Global Mod
ABD’de bir bayan, yeni bir kök hücre tedavisi usulüyle dünyada HIV’i yenen üçüncü kişi ve birinci bayan oldu. Yeni sistemde kullanılan göbek kordonu kanının, kemik iliğinde olduğu üzere hastanınkiyle teğe bir uyumlu olması gerekmiyor.

Dünyada birinci sefer bir bayan, kök hücre tedavisi yardımıyla ölümcül AIDS hastalığına yol açabilen HIV’i yendi.

ABD’nin New York kentinde beraberinde kanser hastası olan melez bir bayan, riskli kök hücre tedavisiyle hem kanserden birebir vakitte HIV’den kurtuldu.

İsmi açıklanmayan bayan, dünyada kök hücre tedavisiyle HIV’i alt eden üçüncü kişi ve birinci bayan oldu.

Tedaviyi alan bayana 2013’de HIV, 2017’de de lösemi tanısı konmuştu. 4 yıl evvel kök hücre tedavisi goren bayanda kanser gerilerken HIV virüsü de yok oldu. Arka arda yapılan taramalarda da virüse rastlanmadı.

KORDON KANI KULLANILIYOR

Yeni kök hücre formülü için, tabiplerin az görülen ve virüse dirençli bir mutasyona sahip bir donör bulması gerekiyor. Donörden alınan kordon kanı, kanla ilgili kanserlerin tedavisinde kullanılıyor ve kök hücre tedavisinin tesirini artırıyor.

Göbek kordonu kanının, kemik iliğinde olduğu üzere hastanınkiyle teğe bir uyumlu bulunmasına gerek olmaması, tedavide değerli bir gelişme olarak görülüyor.

Uzmanlar, bu kararın HIV ve kanser tedavisi açısından umut verici olduğunu ve farklı ırklardan gelen şahısların tedavisinde değerli olabileceğini belirtiyor.

TARTIŞMA YARATMIŞTI

Öte yandan riskli olan bu kök hücre tedavisi, genelde kanser hastalıklarında son evrede kullanılıyor. Bu niçinle löseminin birinci basamaklarında olduğu belirtilen New Yorklu bayana bu tedavinin uygulanması “etik olmadığı” istikametinde tartışmalara yol açmıştı.

Bu cins bir kök hücre tedavisi vefata yol açabildiği için, bu sistemin HIV’i doğal yolarla yenebilecek sağlıklı bir bireyde kullanılmaması gerektiği tarafında itirazlar vardı.

Okumaya devam et...
 
Üst