Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Dünyanın en değerli ilaçlarından biri İngiltere’de fiyatsız olacak

Leila

Global Mod
Global Mod
İngiltere’de MLD hastaları, dünyanın en değerli ilaçlarından biri olan 3 milyon 800 bin dolar kıymetindeki gen terapisi Libmeldy’ye fiyatsız ulaşabilecek.

İngiltere’de Ulusal Sıhhat Sistemi (NHS), 3 milyon 800 bin dolarlık fiyatıyla dünyanın en değerli ilaçlarından biri olan Libmeldy’yi hastalara fiyatsız sunacak.

Çocukların hudut sistemiyle organlarını etkileyen ve epey az görülen MLD hastalığında kullanılan bir gen terapisi olan Libmeldy “hayat kurtarıcı” bir ilaç olarak niteleniyor.

İngiltere’de her yıl yaklaşık dört bebeğin bu hastalıkla doğduğu belirtiliyor.

BBC Türkçe’nin haberine bakılırsa, NHS yetkililerinin üretici firmayla yürüttüğü görüşmelerde indirim konusunda muahede sağlandığı ve ilacın hastalara sunulmasına karar verildiği belirtildi.

NHS Lideri Amanda Pritchard, “Devrim niteliğindeki bu ilaç bu yıkıcı kalıtımsal hastalığı çeken bebek ve çocuklar için hayat kurtarıcı. İlaç ailelerin acılarını da dindirecek” dedi.

Nicola Elson’in kızı Connie MLD hastası. Connie’nin hastalığı, bebekken sık sık düşmesi ve konsantrasyonu kaybetmeye başlamasından daha sonra teşhis edilmiş.

Elson, kendisinin ya da eşinin ailesinde hiç MLD teşhisi konulmuş kişi olmadığını söylüyor.

Nicola Elson tabiplerin öbür çocuklar için de yüzde 25’lik bir olasılıktan kelam etmesi üzerine Connie’nin küçük kardeşine de test yapıldığı ve onun da genlerinde bozukluk saptandığını belirtiyor.

‘DOKTORLAR UMUT YOK DİYORDU’

Elson, “Asla bu biçimde bir durumda olmak istemezsiniz. Uzun bir müddetdir tabipler hiç bir umut kalmadığını ve yapabilecek bir şeyimiz olmadığını söylüyorlardı” diyor.

Annesine nazaran Connie ve kardeşi, İtalya’da ilacın erken klinik denemelerine katıldı.

Fakat bu müddet ortasında Connie’nin durumu ağırlaştı. Uzmanlar bu ilacın hastalığın birinci evresinde belirtilerin ortaya çıkmasından daha sonra kullanılması gerektiğini söylüyor.

MLD ya da Metakromatik Lökodistrofi, enzim eksikliğinden kaynaklanan ve son derece ender görülen bir hastalık. Vakit ortasında hastanın beyni ve başka kısımlarındaki sonlar gerektiği üzere çalışmamaya başlıyor.

Hastalık 30 aylıktan küçük bebeklerde görülüyor ve daha sonrasında görme, işitme kaybına ve konuşma bozukluğuna yol açabiliyor. Hastalıkta hareket etme kuvvetliğü ve felç görülebiliyor. Hastaların ortalama hayat beklentisi beş ile sekiz içinde.

Libmeldy bir cins gen terapisi ve bozuk genleri yeniliyor.


Joe Elson yedi yıl evvel tedavi gördü ve ailesine bakılırsa yaşıtlarından hiç bir farkı yok.


5 Aralık 2014’te Joe, kemik iliklerindeki kök hücrelerinin alındığı bir operasyon geçirdi. Deneme gayeli bu tedavi kapsamında kök hücreler onarılıp Joe’nun bedenine bir daha enjekte edildi.

Joe Elson, artık 11 yaşında, gen terapisinden yedi yıl daha sonra ailesine nazaran yaşıtlarından hiç bir farkı yok.

Bu ilacın, verildiği çocuklardaki uzun vadeli tesirleri çabucak hemen bilinmiyor.

Joe’nun durumunun yıllar boyunca izleneceği belirtiliyor. Lakin hem tabipler birebir vakitte aileler ilacın kalıcı bir tedavi sağlayabileceğini umuyor.

İngiltere’de geçen yıl NHS hayli kıymetli olduğu için hastalara bu ilacı vermemişti.

Okumaya devam et...
 
Üst