Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Düzenlenmiş piyasa elektrik faturası 2022 sonunda %45 daha ucuzdu

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Düzenlenmiş piyasada hanehalklarının ortalama elektrik faturası ile serbest piyasadakilerin ortalama elektrik faturası arasında yeni fark. İkincisi için geçen yılın dördüncü çeyreğine ait ortalama fatura %21,4 artarken, düzenlenmiş pazardaki haneler için bir önceki yılın aynı dönemine göre %45 daha ucuz oldu. Bu, Ulusal Piyasalar ve Rekabet Komisyonu (CNMC) tarafından bu Cuma günü yayınlanan Hanehalkı Paneli tarafından onaylandı.


Spesifik olarak, düzenlenmiş piyasada ortalama elektrik faturası, 2021’in aynı dönemindeki 70,8 avroya kıyasla 38,5 avro oldu. Ancak bu hanelerin tüketiminin de azaldığı dikkate alınmalıdır. 2021’de ayda 246,9 kilovat saat olarak tahmin ediliyorsa, 2022’nin dördüncü çeyreğinde tüketim 184,4 kWh/ay’a düştü.

Öte yandan, serbest piyasada tarifesini daraltan tüketicilerin aylık ortalama faturası, bir yıl önce 50,5 euro iken, 61,3 euro oldu. Tüm bunlar, bu hanelerde 2021’deki tüketimin 2022’de kaydedilenden daha düşük olmasına rağmen. 2021’de 247,7 kWh/ay’a ulaşan tüketim, 2022’nin dördüncü çeyreğinde 213,3 kilovat saate çıktı.

Her şeye rağmen ve sözleşmeli orana bağlı olarak elektriğin fiyatının zaman dilimine göre değişebileceği dikkate alındığında, rapora göre tüketicilerin %38’i elektrik tüketimini zamana bağlı olarak çok fazla dikkate aldı. Ve elektrik faturasında zaman dilimleri sistemi iki yıl önce yürürlüğe girmesine rağmen hanelerin %38’i çamaşır makinesini açmak veya ısınmak gibi ana elektrik tüketimlerini yaptıklarında saatin kaç olduğunu bile düşünmüyordu. Ancak bu sistem hayata geçtiğinde geceleri daha fazla elektrik tüketmek daha karlı olsa da son aylarda en ucuz zaman dilimi öğlen oldu.

Ancak raporun sağladığı tek veri bunlar değil, daha ziyade evlerin neredeyse %65’inin, yoğun zamanlarda fiilen kullandıklarından ortalama olarak 1,2 kilovat daha fazla sözleşmeli güce sahip olduğunu gösteriyor. Buna ek olarak, hanelerin %63’ü yoğun olmayan saatlerde 1,4 kilovatlık bir fazlalık sözleşmesi yaptı.

İspanyolların pazarlamacıyı değiştirmeyi seçmediği de yansıtılıyor. Tüketicilerin %68’i aynı teklifte kaldı.
 
Üst