Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

ECB Denetleme Kurulu, finansal istikrarsızlık karşısında banka temettülerinin kısıtlanmasını dışlıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
21 Mart 2023 Salı, 16:58

| 17:14’te güncellendi


Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) müdahalesi ve İsviçre kuruluşu Credit Suisse’in kurtarılması ve satın alınması, geçen hafta önemli finansal istikrarsızlığa neden oldu. Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) gelen sükunet mesajı Pazartesi günü piyasaları bir ölçüde rahatlattı ve bu Salı günü Eurobank Denetleme Kurulu Başkanı Andrea Enria bir kez daha “sağlamlığı” ve iyi durumda olduğunu vurguladı. Avrupa bankacılık sektörü. Ayrıca, İsviçre çözümünde her şeyi kaybedecek olan dönüştürülebilir tahvil sahiplerine güven verici bir mesaj gönderdi: “Koşullu dönüştürülebilir sermayenin iptali Avrupa’da kabul edilemez” dedi. Aynı şekilde, ECB’nin Avrupa bankalarının temettülerini kısıtlamayı düşünmemesini sağlamıştır.


2022’nin “çalkantılı bir yıl olmasına” rağmen, bankalar “rekor seviyelerde karlılık ve sağlam likidite ve sermaye pozisyonları” elde ettiler. Bu, sektörün SVB’nin düşüşünden kaynaklanan istikrarsızlığı “havalandırmasına” ve Avrupa bankacılık sektörüne “bulaşmayı” kontrol altına almasına izin verdi. Elbette mevcut “belirsizlik ortamında” dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Enria ayrıca, ECB’nin, covid salgını sırasında yapıldığı gibi, Avrupa bankalarına temettü kısıtlamaları getireceğini de reddetti. “Bankalarımızın dağıtım planlarını inceledik ve toplam oranları yüzde 50’nin üzerinde, yani normal durumdalar. Dağılım projeksiyonumuzu düzeltme ihtiyacı görmüyoruz. Biraz tedirginlik olduğunu biliyorum ama bunu dikkate almıyoruz” dedi.

ECB raporuna göre, geçen yıl riskler arttı ve Ukrayna’daki savaştan kaynaklanan şoklar kontrol altına alınmış olsa da, enflasyonist baskı “şiddetlendi” ve bu da finans sektöründe açıkları tetikledi. Ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve faiz oranlarındaki artış, şirketlerin ve hanehalkının borçluluğunu etkileyecektir. Sonuç olarak, AMB, bankaların “mevcut makroekonomik ortama en duyarlı sektörlere yönelik kredi riski risklerini hızlı bir şekilde belirlemek ve azaltmak için iyi bir konumda olmaları gerektiğini” garanti ediyor.

Pandemi sürecinde uygulanan para politikası bankalara “bol likidite” sağlamış ve maliyetlerini düşürmüştür. ECB Denetleme Kurulu, sektörü yakından izleyecek ve “en savunmasız fonlama tabanlarına sahip ve likidite durumu daha zayıf olan” kuruluşlarla yakın işbirliği yapacak.






Yorum





hata bildir
 
Üst