Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

ECB faiz oranlarını %0,5 artırdı ancak bankacılık sektörüne likidite enjekte etmeye “hazır” olduğunu söyledi

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Piyasalara duyulan güvensizlik Salı günü Ibex 35’te %4,5’lik bir düşüşe neden oldu ve banka %12’lik bir düşüş yaşadı. ECB, Credit Suisse’in düşüşünün risklerini ve sektörün olası “ikincil etkilere” maruz kalma durumunu değerlendirmek için son saatlerde Avrupa bankalarıyla temaslarını sürdürdü.

Ancak kurumun yönetim kurulu geri adım atmak şöyle dursun, “sağlam bir karar” verilmesini savundu, ancak kurumun gelecekte faiz artırımlarını yumuşatabileceği de bir o kadar doğru. “Masada başka seçenek yoktu. Çoğunluk tarafından ve rekor sürede karar verildi” dedi. Görünüşe göre, yalnızca üç veya dört üye, kurumdan yeni bir artıştan önce finansal gerilimlerin sonuçlarını değerlendirmek için daha fazla zaman isteyecekti.


Daha fazla belirsizlik



İşletme, art arda yaptığı altıncı faiz artışıyla enflasyonu %2’ye düşürmek için “ne gerekiyorsa” yapma yetkisine sadık kalmaya devam ediyor. Enflasyon Şubat ayında %8,5 seviyesindeydi ve son ECB raporları enflasyonun “yüksek kalmaya devam edeceğini” belirtirken, piyasalardaki türbülansın “daha fazla belirsizlik” getirmesi bekleniyor.

Mart ayının başından itibaren yapılan en son tahminler, enflasyonu bu yılın sonunda %5,3 olarak gösteriyor. Ayrıca düşen enerji fiyatları nedeniyle fiyatların kademeli olarak düşerek önümüzdeki yıl %2,9’a ve 2025’te %2,1’e ulaşması bekleniyor.

Enerji ve işlenmemiş gıdayı hariç tutan çekirdek enflasyonun devam etmesi, bunun düşeceğine dair “hiçbir işaret görmeyen” ECB analistlerini endişelendiriyor. «Enflasyonla mücadele niyetimizden vazgeçmiyoruz ve altta yatan bileşen yükselmeye devam ettiği sürece bu durmayacak. Lagarde, EL CORREO ile yaptığı son röportajda yayınlanan mesaj doğrultusunda, faiz artırımları açısından daha katedilmesi gereken çok yol var” dedi. Unutulmamalıdır ki hedef %2 civarında sabit kalmasıdır.


Alakalı haberler








ECB başkanı, birçok şirketin kar marjlarının temel enflasyonu beslediğini vurguladı. “Hepimizin umduğu şey, herkesin bu durumda yükü paylaşması. Ancak bizi endişelendiren, ne olursa olsun, ikinci tur etkilerden kaçınılması gerektiğidir.

Ekonominin ve tedarik zincirlerinin yeniden açılması nedeniyle büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edildi. Böylece, Avro Bölgesi’nin -Şubat ayında tahmin edilen %0,5’e kıyasla- bu yıl yaklaşık %1 büyümesi bekleniyor. Lagarde, Avro bölgesinin “karmaşık” bir uluslararası ortamda büyük bir direnç gösterdiğini belirtti. Bölge ayrıca 2024 ve 2025’te %1,6 büyüyecek. Bu büyüme, güçlü işgücü piyasası, artan güven ve gelirdeki toparlanmadan kaynaklanacak.

Kuruluş ayrıca Perşembe günü Avrupa ekonomisine yönelik riskleri aşağı yönlü revize etti. Elbette boru hatlarıyla enerji arzında yaşanan sorunlar ve pandemi sonrası Çin’in ekonomik olarak yeniden canlanması Avro bölgesini olumsuz etkileyebilir.





Yorum





hata bildir
 
Üst