Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

ECB, faiz oranlarının mevcut seviyesini enflasyonu kontrol etmek için yeterli görüyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, parasal sıkılaştırmanın yeterince uzun süre sürdürülmesi durumunda mevcut faiz oranları seviyesinin enflasyonu kontrol etmek ve %2 hedefine ulaşmak için yeterli olduğunu düşünüyor. Kreab tarafından düzenlenen bir ekonomik forumda konuşan Guindos, “Merkez bankalarının yaptığı şey, faiz oranları seviyesine bakmaktan, faiz oranlarının bu seviyedeki süresine bakmaktır” dedi. Ne kadar sürenin “yeterli” olacağını belirtmedi ancak faiz artışlarının ailelere ve şirketlere aktarılmasının çok hızlı olduğunun ve kredi verme ve talebin büyük ölçüde azaldığının farkındaydı. Şimdi ekonomik aktiviteye geçişi ve bu sertleşmenin aktivite ve fiyatların gelişimi üzerinde nasıl etki ettiğini görmemiz gerekiyor. Tipik olarak para politikasının etkilerini tam olarak görmek 12 ila 24 ay sürer.


Her durumda, ECB başkan yardımcısı enflasyonun zaten yarı yarıya düştüğüne (bir yıl önce yüzde 10’u aşmıştı ve şu anda yüzde 5’in üzerinde) ancak bunun hâlâ hedeften uzak olduğuna ve risklerin yukarıya doğru olduğuna dikkat çekti. Enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturan unsurlar arasında petrol fiyatlarındaki artış, Ukrayna’nın işgali sonrası yaşanan savaş, euronun fiyatları da etkileyen değer kaybı ve ücret artışlarından çok, işgücü maliyetlerinin gelişmesi yer alıyor. üretkenliğin azalması nedeniyle. Ancak eski Ekonomi Bakanı’na göre, 2022’de oldukça artan işletme marjları bu yıl öyle olmayacak çünkü işverenler talebin azaldığının farkındalar ve işgücü maliyetlerindeki artışın bir kısmını şirkete aktarmadan absorbe edecekler. Fiyat:% s.

ECB, ekonomik büyümenin “önümüzdeki çeyreklerde zayıf olacağını” tahmin ederken Guindos, jeopolitik durum nedeniyle “çok fazla belirsizlik” olduğu konusunda ısrar etti. Aynı şekilde, 2024’te hükümetin “olması gerekenden daha genişleyici” ve kamu açıklarını artıracak bir maliye politikasına karşı uyarıda bulundu. Bu bağlamda Avrupa Komisyonu’nun ülkelerin enerji krizine veya gıda fiyatlarındaki artışa karşı mali yardım önlemlerini geri çekmeleri tavsiyesi, ve eğer devam ederse çok odaklanacaktır.

Bankaların durumuyla ilgili olarak Guindos, Avrupa’da bankacılığın kârlılığının büyük ölçüde arttığını, pandemiden önce yüzde 4 olan ortalama yüzde 10’luk kârlılığın, ancak bunun hisse senedi fiyatlarına yansımadığını çünkü “şüpheler var” yorumunu yaptı. Ekonomik yavaşlama, kredi kullandırımlarının azalması ve “iskonto edilmesi nedeniyle karşılıklarda artış olabileceği” gerekçesiyle kârlılıktaki bu iyileşmenin sürdürülebilirliği konusunda endişeler oluştu. Aslında ECB başkan yardımcısı, karşılıkların artırılacağına ve denetim otoritesinin “bankaların sermaye ve likidite durumlarına giderek daha fazla bakacağına ve fonların dağıtımında ihtiyatlı olunmasını isteyeceğimize” işaret etti. temettüler ve hisselerin geri alımı.” ».

Bankaların, müşterilerinin tasarruflarını daha iyi ödüllendireceğini ve ECB’nin sürdürdüğü faiz artışına paralel olarak “mevduatlara daha fazla ücret ödeneceğini” belirtti.
 
Üst