Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

ECB, sükunet mesajında ısrar ediyor ve Avrupalı kuruluşlara likidite sağlamaya “hazır” olduğunu garanti ediyor.

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Silicon Valley Bank’ın (SVB) müdahalesinin neden olduğu finansal istikrarsızlık, dünya genelindeki borsaları etkilemeye devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanı Christine Lagarde, Avrupa bankacılık sektörünün “dayanıklı” olduğu ve sermaye ve likidite açısından “güçlü bir konuma” sahip olduğu konusunda ısrar etti. Fransız kadın, bu Pazartesi günü Avrupa Parlamentosu’nun Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi’ne gönderdiği mesajda, ECB’nin finansal sisteme likidite sağlamak ve para politikasının aktarımını korumak için müdahale etmeye “hazır” olduğuna dair güvence vererek piyasaları yatıştırmaya çalıştı.


Kurum, sektörün Avro Bölgesi’ndeki durumunu “çok yakından” izliyor. Aynı hafta sonu Eurobank, Credit Suisse’in UBS tarafından 3.000 milyon avroya yakın bir bedelle satın alınmasını kutlayarak, bu birleşmenin kıtanın “finansal istikrarını” garanti altına almak için gerekli olduğunu garanti etti. Buna ek olarak, hafta sonu merkez bankaları, daha önce haftalık olan para akışlarını veya ‘takas’ alışverişi yapmak için günlük anlaşmalarla dolar cinsinden likiditeyi kolaylaştırmak için koordineli bir eylem başlattı. Bu önlem 20 Mart’tan itibaren uygulanmaya başlayacak ve Avrupa Merkez Bankası’nın mali çalkantının yatıştığını umduğu Nisan ayı sonuna kadar yürürlükte kalması bekleniyor.

Lagarde, İsviçre’nin bankacılık kuruluşlarının çözüm koşullarına ilişkin Avrupa standartlarını belirlemediğini de sözlerine ekledi. Bu Pazartesi günü, Avrupa Merkez Bankası, Tek Çözüm Kurulu ve Avrupa Bankacılık Otoritesi ortak bir bildiriyle, bir kriz durumunda, zararları ilk önce kuruluşların adi sermaye araçlarının karşılayacağını ve “ancak bundan sonra” olacağını açıkladılar. ek sermaye amortismanı gerekli olacaktır.”

ABD bankasının düşüşünden ve Swiss Credit Suisse’e ‘bulaşma’dan bu yana, ECB bir sükunet mesajı gönderdi. Avrupa varlığı, İsviçre makamlarının ve ABD Federal Rezervinin “hızlı hareketini” alkışladı. Lagarde, yeni bir finansal kriz fikrinden de kaçındı: “Bir likidite sorunu görmüyoruz ve şimdi bankacılık sektörü o zamandan çok daha güçlü” dedi.

ECB, enflasyonun orta vadede -Şubat ayında Avro Bölgesi’nde %8,5 seviyesindeydi- %2’nin altında tutulması yönündeki kararlılığını sürdürüyor. Bununla birlikte, mevcut “büyük belirsizlik” göz önüne alındığında, işletme elindeki verilere bağlı olacak bir iş kolu sürdürecektir. Eurobank’ın talebi sınırlamak ve dolayısıyla fiyatları sınırlamak için şu anda %3,5 olan faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi bekleniyor. Sonuç olarak, son mali gerilimler nedeniyle hızın ılımlı olması bekleniyor.
 
Üst