Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ekonomi ikinci çeyrekte tüketimdeki artışın etkisiyle beklenenden fazla büyüdü

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
İspanya yılın ikinci çeyreğinde beklenenden daha güçlü bir ilerleme kaydetti ve GSYİH’yi (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) o dönemde önceki çeyreğe kıyasla %0,4 oranında artırdı. Aynı Salı günü İspanya Merkez Bankası bahardaki bu büyüme rakamına dikkat çekti ve hatta yazdan sonra yavaşlama gösterdi. Şimdilik INE tarafından yayınlanan veriler, en azından yılın ilk yarısında ekonomi faaliyetinin dinamizmi üzerinde ısrar ediyor.


Bu verilerle, yıllık GSYİH ikinci çeyreğe kadar %2,2 oranında arttı; bu da İspanya’yı, Almanya gibi neredeyse resesyondaki diğer ortakların durgunluğuna kıyasla 2023’te en iyi performans gösteren büyük ekonomilerden biri haline getiriyor. Yılın tamamı için, denetim otoritesinin tahmini GSYİH’da %2,3’lük bir artış yönünde olup, daha zayıf bir üçüncü ve dördüncü çeyrek tahmini, yılın iyi başlangıcını telafi edecektir.

İspanya’nın tüketimi ikinci çeyrekte GSYİH’deki artışı büyük ölçüde açıklıyor. Aile bütçelerini azaltan faiz oranı artışlarına rağmen, ulusal talep faaliyete yüzde 2,3 puan katkıda bulunarak önceki çeyreğe göre bir puan artış gösterdi; ve hatta hane halkının satın alma gücünü düşürmeye devam eden enflasyon en yüksek seviyedeyken bile. Şirketlerin yatırımları da inşaat üzerinde özel bir etki yaratacak şekilde güçlü bir gelişme gösterdi.

GSYİH’da ivme kaybeden ve hissedilen sektör dış sektördür. İhracat, büyük ölçüde diğer ortakların, özellikle de Avrupalıların karşılaştığı durum nedeniyle, yıl sonundan bu yana düşüş yaşıyor. Dış talep, bir önceki çeyreğe göre 2,9 puan daha az, onda bir oranında düşüş gösterdi. İhracat çeyreklik bazda %3,2 düşerken, ithalat ise yılın ilk çeyreğinde kaydettiği sırasıyla %4,6 ve %4,1 artışlara kıyasla %2,1 daralma gösterdi. Aslına bakılırsa, İspanya’nın büyümesi, %5,5’i aştığı önceki yıla kıyasla giderek daha düşük bir seviyede, ki bu zaten çok uzakta.

Bu veriler, 576.000 daha fazla tam zamanlı iş yaratılması ve yıllık bazda %3’e yükselen büyüme ile işgücü piyasasına yansıdı. Ayrıca çalışılan saat başına verimlilik yıllık bazda %1,2 arttı.

Yılın ikinci çeyreğinde tüketimdeki büyümenin bir önceki çeyreğe göre daha fazla artması ekonomik aktiviteyi canlandırırken, yatırımlar artmış olsa da ilk çeyreğe göre daha az artış gösterdi. İhracat ve ithalat ise Ocak-Mart dönemindeki yükselişin aksine negatif oranlara girdi.


Krizden kesin çıkış



Bu Cuma yayınlanan INE verileri halihazırda önceki çeyrekleri etkileyen farklı revizyonları içeriyor. Aslında kurum, istatistiklerini güncelledikten sonra İspanya’nın krizden ne zaman çıktığını belirtti: 2022’nin üçüncü çeyreğiydi, yani bir yıl önce, GSYİH seviyesi dört yıl önce, yani 2019’un sonundaki seviyeyi aşmıştı. . , salgının neden olduğu ekonomik ‘şok’un eşiğinde.

INE’ye göre, bu son güncellemelerle birlikte İspanyol ekonomisinin değeri yaklaşık 1,3 trilyon avro. Tarihin en yüksek rakamı olan bu rakam, net anlamda artmaya devam eden kamu borcunun GSYH üzerinden hesaplanarak dolaylı olarak borç seviyesinin düşürülmesine olanak sağlıyor.

Ekonomik verilerin revizyonu İspanya’nın yanı sıra Avrupa’ya da yayılıyor. İtalya bunu gerçekleştiren son ülke oldu ve ekonomik büyümesine yüzde 1,3 puan ekledi. Almanya (0,6 puan daha fazla), Birleşik Krallık (1,1 puan), Hollanda (1,3 puan) ve Fransa da bu durumu güncelledi, ancak bu durumda GSYİH’ları ilk resmi tahminlerine göre yüzde 0,4 puan azaldı.
 
Üst