Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ekonomi ilk çeyrekte beklenenden fazla hızlanarak %0,6 oldu

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Ekonomi, fırlayan enflasyona ve artan faiz oranlarına rağmen yıla beklenenden güçlü bir ivme ile başladı. İspanya ekonomisi, her şeyden önce ihracat ve yatırımdaki artış sayesinde %0,6 büyüdü, ancak INE tarafından bu Cuma günü yayınlanan inceleme, hanehalkı tüketiminin de bu büyümeye daha önce hesaplanandan onda bir daha fazla katkıda bulunduğunu doğruladı.


Geçen yılın son yarısında yüksek enflasyon nedeniyle tüketimdeki düşüş nedeniyle GSYİH yavaşlamıştı, ancak buna rağmen 2022’yi %5,5’lik bir büyüme ile kapatmayı başardı ve INE şimdi son çeyreğin %0,5 arttığını doğruluyor. hesaplanandan onda fazla. 2023’ün ilk yarısında ekonomi hava alır ve pandemi öncesi GSYİH seviyesini nihayet kurtarana kadar hızlanır, bizimki avro bölgesinde henüz bunu başaramayan tek ülkedir.

Ekonomi yıllık %4,2 büyüdü. INE’nin ilk tahmininde tahmin ettiğinden onda dört daha fazla. Bu çok olumlu rakamlar, ekonomi başkan yardımcısı Nadia Calviño’nun “İspanya’nın pandemi öncesi GSYİH’sını zaten toparladığını ve %4,2 ile Avrupa Birliği’nin en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu, dört kat daha fazla” vurgulamasına yol açtı. ortalama”. Calviño, medyaya yaptığı değerlendirmede, bu büyümenin çok önemli bir kısmının ilk çeyrekte 426 bin tam zamanlı istihdam yaratılmasıyla “istihdam dinamizmine” dayandığını belirtti.


Ancak istihdama bakmadan önce, turizmdeki güçlü toparlanmanın etkisiyle yılın ilk yarısında ekonominin lokomotifi olan ihracat ve yatırımları vurgulamakta fayda var. Yabancı satışlar Ocak-Mart döneminde %9,2 artarak rekor bir seviye olan 132.000 milyon Euro’ya ulaştı. Ancak, özellikle Avrupa fonlarından gelen destek ve özellikle enerji bileşeninde olmak üzere enflasyonda yavaşlamaya başlayan yatırım sayesinde, yatırım da tavan yapıyor.

Olumsuz taraf, yüksek fiyatlardan kaynaklanan sıkıntıyı yansıtan, çeyreklik bazda %1,3 oranında düşüş yaşayan hanehalkı tüketiminde görülebilir. Bu verilere rağmen İspanya Merkez Bankası, birkaç gün önce ekonominin Nisan’dan Haziran’a kadar %0,6 daha büyüyebilmesi için talebin ikinci çeyrekte önemli ölçüde artacağını öngördü. Denetim otoritesi, tahminlerinde İspanyol ekonomisinin bu yıl %2,3 oranında, Hükümet tahminlerinin bile onda iki üzerinde büyüyeceğini düşünüyor. Bunlar, BBVA Research (%2,4) veya OECD (%2,1) gibi diğer kuruluşlar tarafından verilen tahminlere benzer tahminlerdir.


426.000 ek iş



Çalışılan saat bazında istihdam, ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %0,4 arttı ve 2022’nin son çeyreğine göre onda beş arttı. Bu oran, tam zamanlı eşdeğer işlerde daha az (yüzde 0,1, benzer şekilde) dördüncü çeyreğe göre), çalışılan saatlerdeki büyümeye kıyasla ortalama tam zamanlı günlerde (%0,2) daha az büyüme olması nedeniyle.

Ancak yıllık bazda, tam zamanlı işler dördüncü çeyreğe göre onda üç oranında artarak %2,3 arttı, bu da bir yılda 426.000 iş yaratıldığı anlamına geliyor.


yıllık değerler



Yıllık bazda (2022’nin ilk çeyreğine kıyasla 2023’ün ilk çeyreği) ekonomi, katkı sayesinde geçen yılın son çeyreğine (%3,1) 1,1 puan daha yüksek olarak %4,2 büyüdü. iç talebin 1,4 puan ve dış talebin 2,8 puan ile bugüne kadarki rekoru.

Buna rağmen, hane halkı tüketimindeki yavaşlama, 2021’den bu yana en düşük artış olan %1,6’lık büyüme ile belirtiliyor. Kamu harcamaları 1,1 puan artışla %1,4 artarken, yatırım sadece %07 büyüyerek 2021’den bu yana en düşük artışını gerçekleştirdi.

Ancak ekonominin itici gücü, büyümesini yıllık bazda üç puan artırarak %10,2’ye çıkaran ihracattan geldi. İthalat da arttı, ancak çok daha düşük bir oranda, %3,3.
 
Üst