Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Elektrik artırımı KOAH hastalarını da vurdu

Leila

Global Mod
Global Mod
Elektrik faturalarına yapılan artırım daha sonrası teneffüs aygıtı kullanan hastalar düzenleme talep etti. KOAH Hastaları Derneği Lideri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mecit Süerdem “Bu hastalar, hayatları için gerekli olan, elektrikle çalışan teneffüs aygıtlarını günde en az 15 saat çalıştırmak zorundalar. Bu saati dikkate alırsak bir hastanın bir aygıtı aylık 210 kilovata ulaşıyor” dedi.

Yeni yılla bir arada elektrik faturalarında kademeli tarifeye geçildi. Ocak ayında 150 KW ve üzeri için farklı fiyatlar uygulanmaya başlandı. Şubat ayı itibariyle de elektrik tüketimi sonu 210 KW’a çıkarıldı. Türkiye Teneffüs Araştırmaları Derneği (TÜSAD), KOAH Hastaları Derneği üzere dernekler, kronik teneffüs yetmezliği olan binlerce KOAH, kalp yetmezliği, astım, bronşektazi ve akciğer kanseri hastalarının oksijen tedavisi için elektrikle çalışan konsantratör ismi verilen aygıtlar kullandığına dikkat çekti.

Derneklerin yetkilileri, teneffüs yetmezliği olan ve meskeninde konsantratör aygıtlarını kullananlar için elektrik faturalarında yapılandırma talep etti. hayatını teneffüs aygıtına bağlı olarak geçiren bronşektazi hastası Özgür Ülger faturasının yeni tarife ile neredeyse iki katına çıktığını lisana getirdi.

“TEK BİR AYGIT 210 KW’YE ULAŞIYOR”

KOAH Hastaları Derneği Lideri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mecit Süerdem “KOAH Hastaları Derneği olarak, konutta uzun vadeli oksijen makinelerini kullanmakta olan hastalarımızın yaşadıkları değerli bir mağduriyete dikkat çekmek istiyoruz. Bu hastalar, hayatları için gerekli olan elektrikle çalışan teneffüs aygıtlarını günde en az 15 saat çalıştırmak zorundalar. Bu saati dikkate alırsak bir hastanın bir aygıtı aylık 210 kilovatta ulaşıyor.

Bu mağduriyetin giderilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Kimi hastalar 2 aygıt birden kullanıyor. Bu durumda fatura katlanarak artıyor. Bu aygıtları kullanmayı azaltırlarsa fazlaca daha önemli sıkıntılar ortaya çıkıyor. Bir hastam mesela 400 liralık elektrik faturası öderken 900 liraya çıktığını söylüyor” dedi.


“FATURAM 250 LİRA GELİYORDU, 550 LİRAYA ÇIKTI”

Bronşektazi hastası Özgür Ülger, “Bu yanımdaki oksijen tüpü, bir ucu da yatak odasına gidiyor. Orada 2 tane makinem var. 5 litrelik oksijen makinemden şu an geliyor. Yetmediği yerde tüple bir arada kullanıyorum. Benim hastalığım bronşektazi, küçüklükte geçirilen bir hastalıktan dolayı geçirilen bir rahatsızlık.

Akciğer nakli bekliyorum. Bunlar olmadan nefes alıyorum ancak oksijen çok düşük oluyor. O da kalbi fazlaca zorluyor, daha sonrası mevt. Aygıta 24 saat bağlıyım ben. Gece de 2 makineye bağlanıyorum. Benim faturam 250 lira geliyordu, şu anda 550 geldi ve ben bu ayın 15 günü konutta değildim. Eşim ve çocuklarım kovid oldu, o mühlet içerisinde bu konuttaki makineler çalışmadı. Şayet konutta kalsaydım bu ay 700 liradan aşağı fatura gelmezdi” diye konuştu. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst