Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Elektroliz teknolojisinin endüstrileşmesi – DLR Portalı

Hasan

New member
Ortak projede “Baden-Württemberg’de yapılan elektroliz” Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’ni (DLR) inşa ediyor araştırma ve bölgesel ortaklarla birlikte İzlemek A bir megavat kapasiteli alkali su elektrolizörü. Baden-Württemberg Güneş Enerjisi ve Hidrojen Araştırma Merkezi (ZSW) liderliğindeki işbirliğinin amacı, endüstriye uygun bir şekilde hidrojen üretimi için kilit bir teknoloji olarak elektrolizi daha da geliştirmektir. Bu, büyük ölçekte “yeşil”, yani iklim açısından nötr hidrojen tedarikini sağlamalıdır. Ek olarak, özellikle orta ölçekli şirketler, ortaklaşa oluşturulmuş bilgi birikiminden faydalanmalı ve böylece gelecekteki yaşayabilirliklerini ve rekabet güçlerini genişletmelidir.

Stuttgart’taki DLR Teknik Termodinamik Enstitüsü, plazma püskürtmeli elektrotlar alanındaki uzun yıllara dayanan deneyimini ve teknolojik uzmanlığını projeye taşıyor. DLR’deki araştırmacılar bu özel elektrotları üretiyor ve kullanılan kaplama sürecini daha da optimize etmek için çalışıyorlar. Amaç, endüstriyel kullanımda elektroliz sistemlerinin üretim ve işletme maliyetlerinin düşürülmesidir.

Plazma püskürtmede, metalik elektrot malzemesi bir plazma jeti kullanılarak eritilir ve yüzeyde gözenekli, elektriksel olarak iletken bir tabaka oluşturan bir alt tabakaya uygulanır. Plazma püskürtmeli elektrotlar, yüksek akım yoğunluklarına dayanabildikleri ve üretilen hidrojen gözeneklerden kolayca boşaltılabildiği için verimli su elektrolizi için özellikle uygundur. Bu, suyun hidrojen ve oksijene dönüşümünün etkinliğini arttırır. Elektrolizde yenilenebilir kaynaklardan elektrik kullanılıyorsa buna “yeşil” hidrojen denir.

“Baden-Württemberg’de yapılan” bir megavatlık elektrolizör


Alkali basınçlı elektrolizör, Stuttgart’taki ZSW’de oluşturulur ve gerçek çalışma koşulları altında test edilir. Bir megavatlık sistemin özelliği, ayrı ayrı elektroliz hücrelerinden oluşan modüler yapısıdır. Bu konsept özellikle endüstriyel sistemler için uygundur: Basitçe daha fazla hücre ekleyerek onlarca megavatlık elektroliz çıktıları elde edilebilir.

DLR ve ZSW, alkali basınçlı elektroliz teknolojisini zaten birlikte test etti. DLR Teknik Termodinamik Enstitüsü’nde projeyi denetleyen Dr. Asif Ansar, “Optimize edilmiş elektrot malzemeleri ve püskürtme işlemleriyle, önceki test sistemlerimizle karşılaştırıldığında dönüşüm verimliliğini yaklaşık yüzde 50 artırmak istiyoruz” diye açıklıyor. bu Yeni elektroliz bloğunun çekirdek bileşenleri de daha sağlam, dayanıklı ve uygun maliyetli hale getirilecek. Proje, enstitünün kendisini enerji depolama ve dönüştürme alanlarında ulusal bir otorite olarak konumlandırmaya yönelik uzun vadeli stratejisinin bir parçasıdır.

Baden-Württemberg Eyaleti, elektroliz projesini beş milyon avro ile destekliyor


Proje ayrıca elektroliz alanında Baden-Württemberg için olası satışları, değer yaratmayı ve istihdam potansiyelini analiz ediyor ve politika ve endüstri için eylem önerileri geliştiriyor.

Ekonomi, Çalışma ve Konut Bakanlığı Baden-Württemberg ortak projeyi destekliyor beş milyon avro. Diğer ortaklar arasında Alman Tekstil ve Elyaf Araştırma Enstitüleri (DITF) bulunmaktadır. ve Hahn-Schickard Uygulamalı Araştırma Derneği (HS).
 
Üst