Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

‘Endometriozis’ hastalığına ‘erken teşhis’ uyarısı

Leila

Global Mod
Global Mod
Prof. Dr. Ömer Lütfi Tapısız, endometriozisin (çikolata kisti) her 10 bayandan birinde görülen önemli bir toplum sıhhati sorunu olduğunu belirterek, “Burada kıymetli olan mevzu hastalığın erken teşhis edilmesi ve hastaların multidisipliner bir biçimde takip ve tedavilerinin planlanmasıdır” dedi.

Prof. Dr. Ömer Lütfi Tapısız, yaptığı yazılı açıklamada, endometriozisin her 10 bayandan birinde görülen önemli bir toplum sıhhati sorunu olduğunu, olağanda rahmin iç kısmını döşeyen endometrium katmanının rahim haricinde bulunması olarak tanımlandığını bildirdi.

Hastalık çoğunlukla pelvis denilen karnın alt bölgesinde görüldüğünü belirten Tapısız, fakat daha az çoğunlukla da olsa bedenin her yerinde görülebilen bir hastalık olduğunu kaydetti.

Bilhassa adet periyotlarında gözlenen şiddetli ağrının en sık karşılaşılan belirti olduğunu bildiren Tapısız, “Bunun yanında cinsel münasebet sırasında ağrı, karnın alt bölgesinde daima ağrı, büyük tuvalete çıkarken zorlanma ve ağrı, sık idrara çıkma ve idrarda kan görülmesi üzere şikayetlere de sebep olabilmektedir.” dedi.

Tapısız, hastalığın kesin niçininin bilinmediğini belirterek, “En yaygın kabul goren teori; her ay gerçekleşen tarafı dışarı olan kan akımının, geriye hakikat tüplerden karın içine akması, beden esirgeyici sistemlerinin bu kanı temizleyememesi kararında dokularda iltihap gelişmesi ve süreç sonunda yapışıklıkların ve yangının oluşmasıdır.” sözünü kullandı.

TANISI NASIL KONULMAKTA?

Tapısız, endometriozis hastalarının sıklıkla 25-35 yaş içinde ve üreme çağındaki bayanlar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

*Hastalar çoklukla; kasık ağrısı, hamile kalmada zorluk ve/veya yumurtalık kisti şikâyetleri ile başvururlar.

*Doktor, şikâyetleri sorgulayıp değerlendirdiğinde ön teşhis ve kuşkusu doğrultusunda hastayı muayene edecektir. Fizik muayene bulguları hastadan hastaya farklılık göstermekle bir arada, endometriozis lezyonlarının (endometriotik implant) yerleştiği yerlere bakılırsa rahim art duvarında nodüller, yumurtalıkta kistler, muayenede ağrılı bölgeler ile kendini gösterebilir.

*Ultrasonografi, gereksinim duyulduğunda manyetik rezonans üzere görüntüleme formları ile çikolata kistleri, rahim art duvarında ve idrar kesesinde yerleşik nodüller görüntülenebilir.

*Kesin teşhis, laparoskopi denilen kapalı formül ameliyat ile göbek deliğinden optik bir kamera ile girilerek karın içi organların kıymetlendirilmesi ve lezyonlardan biyopsi alınması ile temalır.

*Bu ameliyat ile endometriozis yaygınlığı, yapışıklıklar görülmekte ve birebir anda hem teşhis hem tedavi mümkün olabilmektedir.


TEDAVİ HANGİ USULLER KULLANILMAKTA?

Endometriozis hastalığının tedavisinin hastaya, hastalığın şiddetine ve hastanın gebelik planına bakılırsa şekillendiğini tabir eden Tapısız, şu biçimde konuştu:

*Gebelik isteği olan bir hastada gebeliği ön planda tutarak yaş ve yumurtalık kapasitesine nazaran tedavi planlaması yapılmaktadır.

*çoğunlukla semptomların şiddetine göre tedavide birinci tercih edilmesi gereken formül ilaç tedavileri olmalıdır.

*Bazı durumlarda hastalığın cerrahi ile tedavi edilmesi gerekebilmektedir. Bu durumlar; süreklilik gösteren ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen ağrı yakınması olduğunda, mevcut hayat işlevleri kısıtlanan, ağır bulguları olan hastalarda, endometriozis doku teşhisinin gerekli görüldüğü durumlarda, bağırsak ya da idrar yolları tıkanıklığının olduğu durumlarda, birlikteinde kanser kuşkusu olan hastalarda cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

*Cerrahide yaklaşım her vakit birinci vakit içinderda laparoskopi yani kapalı prosedür ile olmalıdır. İleri seviye laparoskopik cerrahi yapabilmeyi gerektiren bu hastalığın cerrahi tedavisi, bu mevzuda ağır eğitim almış, tecrübeli cerrahlarca yapılmalıdır.

*Doğru merkezlerde bu hususta tecrübeli cerrahlarca yapılmış cerrahiler daha sonrası epey yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.

ERKEN TEŞHİS UYARISI

Tapısız, hastalığın 10 bayandan birini etkileyen önemli bir toplum sıhhati sorunu olduğunu vurgulayarak, “Burada değerli olan mevzu hastalığın erken teşhis edilmesi ve hastaların multidisipliner bir biçimde takip ve tedavilerinin planlanmasıdır. Erken teşhis ve gerçek takip ve tedavinin sağlanabilmesi için en evvel husus ile ilgili farkındalığın olması gerekmektedir. Buna yönelik olarak ortasında bulunduğumuz Mart ayı “Endometriozis Farkındalık Ayı” olarak benimsenmiştir. Bilhassa adet periyotlarında ve cinsel münasebette şiddetli ağrı ve çocuk sahibi olmada zorluk yaşayan bayanlarımızın endometriozis hastalığı açısından farkındalığının olması ve şuurlu hareket etmeleri kıymet arz etmektedir. Farkındalığın hayat kalitesini artıracağı unutulmamalıdır” dedi. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst