Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Enflasyon Ağustos’ta akaryakıt kaynaklı yüzde 2,6 arttı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Geçtiğimiz yıl rekor fiyat artışları yaşanan İspanyol ekonomisi için Ağustos ayı, zaten karmaşık olan bir ortamda biraz daha pahalı oldu. INE’nin gelişmiş verilerine göre, yıllar arası enflasyon oranı bu ayı %2,6’da kapattı; bu, Temmuz’daki %2,3’ten ve Haziran’daki en düşük veri olan %1,9’dan sonra art arda ikinci aylık artışı temsil ediyor. 2023’ün tamamında.


Bayram ayına denk gelen ayda fiyatlar arttı. Bunu temmuz ayına göre %0,5 oranında yaptılar. Ve eğer bu gerçekliğin bir örneği varsa o da benzin istasyonlarında yaşananlardır. INE, Ağustos ayında enflasyondaki artışın, Ağustos 2022’de kaydedilen düşüşlere kıyasla akaryakıt fiyatlarındaki ve daha az oranda da akaryakıt fiyatlarındaki artışla açıklandığına dikkat çekiyor.


Yaz başından bu yana depoyu doldurmak giderek daha pahalı hale geldi. Hatta ağustos ayı, benzinin litre fiyatının 1,73 euro, motorinin litre fiyatının ise 1,62 euro olmasıyla sona eriyor. Bu değerler, litre başına iki avroyu aştığı geçen yazın en yüksek seviyeleri değil, ancak Haziran ayından bu yana artan bir artış yaşadılar.

Öte yandan elektrik Ağustos ayında enflasyonun kontrol altına alınmasına katkı sağladı. Elektrik fiyatları son birkaç aya göre artış gösterse de geçen yılın ağustos ayına göre artış daha az oldu. Daha sonra, enerji krizinin ortasında havuz, geçtiğimiz haftalarda 100 avronun biraz üzerinde olan rakama kıyasla MWh başına 200 ve 300 avronun üzerine çıktı.

Ayrıca, en değişken ürünleri (elektrik ya da işlenmemiş gıda) hesaba katmadan günlük kalıcı yaşam maliyetini ölçen enflasyon enflasyonu, hala yüzde 6,1’de olmasına rağmen yüzde 10’a düşerek bir nebze olsun rahatladı. Şimdi, bu kayıt en çok endişelendiren kayıttır çünkü o dönemde Ukrayna’daki savaş nedeniyle elektrik ve yakıtta yaşanan ilk artışların yurt içi ve ticari ekonomi fiyatlarına nasıl etki ettiğini ancak bu artışın mümkün olmadığını gösteriyor. sürekli olarak içerir.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) fiyat artışlarını durdurmak için faiz oranlarıyla hareket etmeye devam etme ihtiyacında ısrar etmesinin temel nedeni, enflasyonun azalmasının ana nedenidir. Para kurumu halihazırda faiz oranlarında yeni bir artış olacağını öngörüyordu ancak buna Eylül ayındaki toplantısında mı izin vereceği yoksa yıl sonundan önce başka bir toplantıda mı izin vereceği belli değil.

Ekonomi Bakanlığı’na göre bu enflasyon verileri, “ekonomi politikası tedbirlerinin İspanya’yı AB içinde daha düşük enflasyon seviyeleriyle en yüksek ekonomik büyüme seviyelerinden birine sahip kıldığını” yansıtıyor. Nadia Calviño başkanlığındaki bakanlık, İspanya’nın geçen yıl neredeyse yüzde sekiz puanlık düşüşle en düşük enflasyona sahip euro bölgesi ülkelerinden biri olarak güçlendiğine dikkat çekiyor.

Analistler, hem ekonomi genelinde fiyatlardaki genel artış nedeniyle hem de geçen yılın aynı ayı verileriyle karşılaştırma etkisi nedeniyle enflasyonun Ağustos ayında onda bir oranında artacağını zaten öngörüyorlardı. On iki ay önce enflasyon, 2022 yazında rekor kırdıktan sonra %10,5 seviyesindeydi. Ve zaten ılımlı olmaya başlıyordu, bu da ‘adım etkisi’ne neden oluyor, bu yıl fiyatlar yükselir yükselmez önceki yılla oran karşılaştırması yapılıyor yükselmeye devam edecek. Bu yılın sonundaki enflasyon, 2022’nin son döneminde kaydedilen düşüşlerle karşılaştırıldığında, önümüzdeki aylarda da bu durumun gerçekleşeceği tahmin ediliyor. İspanya Merkez Bankası’nın tahminleri, ortalama %4 arasında bir enflasyon oranıyla yılın sonuna işaret ediyor. ve %5.
 
Üst