Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Euribor, AMB’nin faiz artırımının ardından yükselişini %3,38’e taşıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarını 50 baz puan artırma kararının ardından bu Cuma günü Euribor’da çok güçlü bir toparlanma bekleyen ipotekliler için çok hafif de olsa nefes.

Göstergenin faiz oranlarındaki gelişimi tahmin ederek hareket ettiği doğrudur, bu nedenle kurumun önceki günlerdeki kararını yansıtması gerekirdi. Ancak Perşembe günkü toplantı, ECB’nin hamleleri hakkında pek çok şüpheyle gerçekleşti. Hatta piyasanın önemli bir kısmı, bankacılık krizinin faiz artırımlarını durdurmayı gerekli kılacağını bile tahmin etti.


Bu nedenle Lagarde’nin enflasyonla mücadelede gösterdiği sağlamlığın ardından bu Cuma günü için Euribor’da güçlü bir toparlanma bekleniyordu. Hiçbir şey gerçeklerden daha fazla olamaz. İspanya’daki çoğu ipoteğin referans aldığı gösterge, yükselişini 21 binde birle sınırladı ve günlük oranını %3,38’de bırakarak halihazırda %3,5’te kurulmuş olan ECB faiz oranlarının altında kaldı.

Böylece Mart ayı ortalaması, Salı günü %3,85’ten %3,50’ye düşüş veya ertesi gün %3,66’ya toparlanma gibi anlarla, rekor düzeydeki en yoğun haftalardan birinin ardından %3,754’te kalıyor.

Başka bir deyişle, ay böyle biterse, %1 Euribor farkıyla 25 yıl boyunca 180.000 Euro’luk değişken bir ipotek için mal sahibinin 659 Euro’luk bir ücret ödemekten yaklaşık 1.020 Euro’ya çıkacağı anlamına gelir. Yani, ayda 360 avrodan fazla bir şey.

ECB’nin Perşembe günü enflasyonla mücadelede faiz oranlarını artırmaya devam etmek için hala yer olduğunu tahmin etmesi nedeniyle, Mart ayı ortalamasının daha da yüksek seviyelerde sona ermesi de muhtemeldir. Özellikle, Şubat ayında avro bölgesinde %5,6’lık rekorla kapanan temel oran göz önüne alındığında. Tabii ki, bunu ancak bankacılık belirsizliği ortadan kalkarsa yapacak. Ve hiç kimse bunun yüzde yüz olmasını sağlayamaz.
 
Üst