Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Euro bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte durgunluğunun ardından ikinci çeyrekte yüzde 0,3 büyüdü.

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Euro bölgesi ekonomisi, 2022’nin son çeyreğinde kaydedilen %0,1’lik düşüşün ardından, bu yılın ikinci çeyreğinde, durgun kaldığı bir önceki çeyreğe göre %0,3’lük bir büyüme kaydetti. Avrupa Birliği istatistik ofisi Eurostat tarafından bu Çarşamba yayınlanan veriler. Ancak bu ilerleme devam ederken, Euro bölgesi ve Avrupa Birliği’ndeki ekonomik büyümedeki zayıflık yıllık oranlarda açıkça görülüyor. Euro bölgesinin GSYİH’si ikinci çeyrekte, 2022’nin ikinci çeyreğine kıyasla %0,6 büyüdü; bu, yılın başında kaydettiği oranın neredeyse yarısı kadardı. Avrupa Birliği’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH), bu yılın ilk çeyreğinde %0,2 büyüdükten sonra durgunlaştığı ve son üç çeyrekte de %0,1’lik bir daralma kaydettiği için Nisan ve Haziran ayları arasındaki en kötü performansı sergiledi. 2022’nin ikinci çeyreği ile karşılaştırırsak, AB’nin GSYİH’sı %0,5 arttı, geçen yılın sonundaki büyümesinin üçte biri.


İspanya’da kayıtlı veriler, ilk çeyrekte %0,5 olan ekonomik büyüme oranının ikinci çeyrekte %0,4’e düştüğünü gösteriyor. Ancak Avrupa ekonomisini itici gücü nedeniyle en çok endişelenen ülke Almanya. Onun durumunda, biraz iyileşmesine rağmen veriler cesaret verici değil. Nisan-Haziran döneminde ilk çeyrekte teknik resesyona giren Almanya durağanlaşırken, Fransa büyümesini %0,1’den %0,5’e çıkardı. Buna karşılık, İtalya’da GSYİH ilk çeyrekte %0,6 büyüdükten sonra %0,3 düştü. Bu, avro bölgesinin büyük ekonomileri ile ilgilidir. Verileri yayınlanan AB ülkeleri arasında en yüksek üç aylık büyüme İrlanda’ya (%3,3) karşılık gelirken, Litvanya (%2,8) ve Slovenya (%1,4) bunu geride bıraktı. Kendi paylarına, çeyrekte en kötü GSYİH performansına sahip ülkeler Polonya (%-3,7), İsveç (%-1,5) ve Letonya’dır (%-0,6).

Bu Çarşamba, Hollanda’nın yılın ikinci çeyreğinde teknik resesyona (iki çeyrek üst üste negatif büyüme ile) girdiği de biliniyordu. Hollanda, pandemiden bu yana ilk kez resesyona girdi. Nisan ve Haziran arasında GSYİH, Ocak ve Mart arasında %0,4 düştükten sonra %0,3 düştü. Başbakan Mark Rutte’nin istifasının ardından zaten çalkantılı olan siyasi duruma eklenen karmaşık bir ekonomik durum. Avrupa ekonomilerinin zayıflamasında, Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyonu kontrol etmeye çalıştığı faiz oranlarındaki keskin artışın yanı sıra ticaret ortaklarından gelen düşük talep nedeniyle ihracatın sınırlandırılmasından etkileniyor. Çin tam da bu hafta ekonomiyi canlandırmak için faiz oranlarını düşürme kararı aldı.


Endüstriyel üretim



Avrupa, ilk çeyrekte GSYİH’yı %0,5 artırdıktan sonra ikinci çeyrekte %0,6 büyüyen ABD’den daha az faaliyete sahip olmaya devam ediyor. Bu zayıflamanın kanıtı, hem Euro bölgesi hem de AB genelinde Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre %1,2 oranında düşen sanayi üretimindeki düşüştür. Ancak Eurostat tahminlerine göre, durgun kaldığı Mayıs ayına göre Haziran ayında mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi Euro bölgesinde %0,5, AB’de %0,4 arttı. Sektörler itibarıyla bir önceki aya göre en iyi davranış sergileyen enerji üretimi olurken, dayanıklı tüketim malları, sermaye malları, ara malları ve tüketim malları imalatı düştü. Ancak geçen yılın Haziran ayına göre avro bölgesinde enerji üretimi %7,8, dayanıklı tüketim malları ise %5,2 düştü. Olumlu veri, işletme yatırımını yansıtan sermaye mallarının yıllar arası oranda %4,4 artmasıdır.


İş



Öte yandan, istihdam edilen kişi sayısı bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre hem Euro Bölgesi’nde hem de Avrupa Birliği genelinde yüzde 0,2 arttı. Güncellenen Eurostat verilerine göre 2023’ün ilk çeyreğinde istihdam her iki alanda da %0,5 arttı.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre istihdam, 2023’ün ilk çeyreğinde her iki alanda da %1,6 artan istihdam, 2023’ün ikinci çeyreğinde Euro bölgesinde %1,5 ve AB’de %1,3 arttı. Bilindiği üzere , İspanya, Sosyal Güvenlik’e yaklaşık 21 milyon üye ile rekor sayıda istihdam kaydetti, ancak işsizlik oranı (% 11,7) Avrupa ortalamasının (% 5,9) iki katı.
 
Üst