Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Euro bölgesi enflasyonu Temmuz’da %5,3’e geriledi

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Avrupa Birliği istatistik ofisi Eurostat tarafından bu Cuma günü yayınlanan ikinci tahmine göre, avro bölgesindeki yıllık enflasyon oranı Haziran ayında kaydedilen %5,5’e kıyasla Temmuz ayında %5,3’e düştü. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon oranı %5,5’te kalıyor. Bir yıl önce enflasyon yüzde 8,9’du. Euro bölgesi TÜFE’nin Temmuz ayı seviyesi, Ocak 2022’den bu yana en düşük seviyede.


Avrupa Birliği’nin tamamı için yıllık enflasyon ise Temmuz ayında %6,1 ile Haziran ayında kaydedilen %6,4 olan oranın onda üç altında gerçekleşti. Ayrıca, TÜFE’nin %9,8 olduğu Temmuz 2022’de kaydedilenden önemli ölçüde daha düşük.

İspanya, enflasyon oranlarının en düşük olduğu ülkeler arasında (%2,1), Belçika (%1,7) ve Lüksemburg’un (%2,0) arkasında yer alıyor. En yüksek fiyat seviyeleri Macaristan (%17,5), Slovakya ve Polonya’da (her ikisi de %10,3) kaydedildi.


Temmuz ayında avro bölgesindeki fiyatlardaki artıştaki ılımlılık, temel olarak enerji maliyetindeki düşüşten kaynaklandı (%6,1 düştü, Haziran’daki düşüşün onda beşi daha fazla), taze yiyecekler ise %9,2 daha pahalı hale geldi , bir önceki aya göre onda iki daha fazla. Hizmetlerde fiyatlar yıllık bazda Mayıs ayına göre onda iki artışla %5,6 artarken, enerji dışı sanayi malları fiyatları bir önceki aya göre onda beş artarak %5 arttı

Bu düşüş olumlu olsa da, yıllık enflasyon oranı Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) %2 olan hedefinin çok uzağında. Hem ECB hem de ABD Merkez Bankası, fiyatlardaki artışı bastırmak ve fiyatları %2’ye yakın bir patikaya geri getirmek için faiz oranlarında devam eden artışları onayladı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve savaş, enerji fiyatlarının yükselmesine, arz sorunlarına ve taze gıda da dahil olmak üzere ürün fiyatlarının fırlamasına neden oldu. Temmuz toplantısında fiyatların yükselme riskinin devam ettiği konusunda uyarıda bulunan FED (Federal Rezerv) komitesinin görüşüne göre, bu yıl boyunca enflasyon düşüyor ancak “kabul edilemez derecede yüksek” seviyelerde kalmaya devam ediyor. Tabii ki Fed, çok sıkı olma ve faiz oranlarını çok yüksek artırma veya çok uzun süre yüksek tutma riskinin olduğunun da farkındaydı ki, daha belirgin bir ekonomik yavaşlama ve borç vermede daha fazla sıkılaşma olacak.

Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını arka arkaya dokuz kez artırdı. Temmuz ayında paranın fiyatı yeniden 25 baz puan artarak ana referans faiz oranını %4,25 ile 2008’den bu yana en yüksek seviyeye getirdi. Bu, para politikasının en fazla ve en kısa sürede yükseldiği dönemdir. Bir sonraki ECB toplantısının 14 Eylül’de yapılması planlanıyor ve oranların daha uzun süre yüksek kalması beklenirken, merkez bankasının da yavaşlaması bekleniyor. Temmuz ayındaki son toplantısında ECB Başkanı Christine Lagarde, Eylül ayında herhangi bir karara açık kapı bıraktı: “Faiz oranlarını yükseltebilir veya koruyabiliriz.” Lagarde, her şeyin ortaya çıkacak ekonomik verilere bağlı olacağını belirtti ve daha sonra Fransız Le Figaro gazetesine verdiği bir röportajda, fiyatlarda bir sarmal yaşanmaması için Avrupa Merkez Bankası’nın euro bölgesindeki ücretlerin gelişimini yakından takip ettiğini vurguladı. ücretler.

Bu arada, Euribor 2008’den bu yana tüm zamanların en yüksek seviyesinde kaldı ve bankalar hem bireylere hem de şirketlere borç verme koşullarını sıkılaştırdı.
 
Üst