Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ev fiyatları Mart ayına kadar yüzde 6,3 daha arttı; bu, 2022 yazından bu yana en büyük artış oldu

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
6 Haziran 2024 Perşembe, 09:42

| 10:09 güncellendi





Yorum








olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.


Giriş yapmak











  • Bağlantıyı kopyala






  • Naber






  • Facebook






  • X






  • LinkedIn






  • Telgraf

Durdurulamaz. Yüksek faiz oranları ve işlem sayısındaki düşüşün konut fiyatlarındaki yükselişe son vereceğini düşünenler için hiçbir şey gerçeklerden bu kadar uzak olamaz. Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün (INE) bu perşembe günü yayınladığı veriler, evlerin kontrolsüz bir şekilde pahalılaşmaya devam ettiğini doğruluyor. Özellikle yılın ilk çeyreğinde %6,3.

Bu, konutların %7,6 arttığı 2022 yazından bu yana en büyük artış. Ve istatistikler şimdiden 40 çeyreklik ardı ardına büyümeyi gösteriyor ve İspanyol ailelerin bu trendden muaf olma seçenekleri yok: ne yeni konut ne de kullanılmış konut.

Yeni inşaatlar, bir önceki yıla göre %10,1 artışla fiyatlar açısından bir kez daha liderliği ele geçirdi ve son üç çeyreğin ikisinde çift haneli artışlar kaydetti. Bu arada ikinci el konutlar da %5,7 arttı. Yani 2014 yılının ikinci çeyreğinden bu yana aralıksız artıyor.


%5,7
İkinci el

İkinci el konutlar 2014 yılının ikinci çeyreğinden bu yana aralıksız artıyor.


Karşılaştırma üç aylık dönemler halinde yapıldığında da artışlar açıkça görülüyor (ilki 2024'te, sonuncusu 2023'le karşılaştırıldığında). Ocak ve Mart ayları arasında fiyatlar 2023 sonuna göre %2,6 arttı. Bu, yeni konutlarda o dönemde daha önce görülmemiş %5,5 ve diğer %2,2'lik tarihi artışla iki yıldaki en büyük artış oldu. ikinci el.


Bu gelişmeyle birlikte, o zamana göre çok daha az sayıda operasyonun kapalı olmasına rağmen piyasa fiyatları balon çağının en yüksek seviyelerine ulaşacak. Uzmanlar, piyasadaki bu 'nadir kuşun' nedeni konusunda hemfikir: Daha az daire satılıyorsa, bunun nedeni insanların satın almak istememesi değil. Diğer bir deyişle, konuta erişim imkanı olan insanların tüm taleplerini karşılamaya yetecek arz artık yok.


Düşmeye karşı direnç



Bu nedenle, piyasanın gerçeği, faiz oranlarının yüksek kalmasına rağmen, aynı zamanda ipotek oranları üzerinde de yukarı yönlü bir baskı oluşturduğudur; bu, diğer dönemlerde, konutları satış için daha cazip hale getirmek amacıyla dairelerin fiyatlarındaki düşüşlerle eş anlamlıydı. satın alınmaya devam ediliyor. Ve perspektif, bu eğilimin 2024 boyunca devam edeceği yönünde.

Bankinter analistleri, “İşgücü piyasasının gücüne ek olarak arz eksikliği, kira fiyatlarındaki keskin artış ve muhtemelen Haziran ayında başlayacak olan faiz indirim süreci de destek görevi görecek” diyor. ilk fiyat tahminini yükseltme kararı aldı ve şu ana kadar başardığı %2'lik düşüşe kıyasla yıl için %3'lük bir artış tahmin ediyor.

Bu nedenle, 2014'teki en düşük seviyeden bu yana %26 değer kazanan, art arda 9 yıl süren uzun konut fiyat artışları döngüsünün ardından, temel şüphelerden biri emlak balonunun yeniden oluşup oluşmadığıdır. Analistler “Bizim görüşümüz hayır” diyor. Nedenleriniz? «Konut piyasasının sağlam temelleri var ve erişilebilirlik oranları tarihsel ortalamadan daha iyi; efor oranlarının makul düzeylerde ve orta olma eğiliminde olduğu; Arz kıtlığı ve daha ihtiyatlı finansman” diyorlar.





Yorum





Hata bildir
 
Üst