Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Evergrande’nin ABD’deki iflası Çin’de kriz tehlikesini artırıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Satış hacmine göre Çin’in en büyük ikinci şirketi olan emlak geliştiricisi Evergrande’nin zayıflık belirtileri göstermeye başlamasının üzerinden iki yıl geçti. Özel balonu, ilk kez borç ödemelerini karşılayamadığı ve işindeki büyük zafiyetlerin ortaya çıktığı 2021’de sönmeye başladı: şirket 300.000 milyon Euro’dan fazla borç biriktirmişti ve piyasadaki sorunlar şirketini etkiledi. likidite, halihazırda ödenmiş promosyonların sona ermesini tehlikeye atıyor ve böylece hem Asya süper gücü içinde hem de dışında inşaat sektöründe bulaşma korkusu yayılıyor.


Ancak geliştirici, 2021 ile 2022 yılları arasında 81.000 milyon dolarlık zarara uğramasına rağmen ayakta kalmayı başardı. Evergrande halen 280 şehirde 1.300 gelişme üzerinde çalışıyor. Ancak bugün havlu atmaya karar verdi ve Amerika Birleşik Devletleri’nde iflas başvurusunda bulundu. Bu, şirketin batmasını hızlandıran bir önlem değil, çünkü yurt dışında sadece 19.000 milyon dolar civarında borcu var. Giderek bozulan ekonomik ortamda hayatta kalabilmek için gerekli olan derin bir yeniden yapılanmaya girişirken, Pasifik Okyanusu’nun diğer tarafındaki varlıklarını korumak niyetindedir.


Domino etkisi



Çünkü, Evergrande kadar kapak yapmasalar da, gerçek şu ki, salgının patlak vermesinden bu yana Çin’de çok daha mütevazı boyutta çok sayıda destekçi ortadan kayboldu. Ülkedeki yüz ana geliştiricinin satış hacmi Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre %33,1 düştü -2019 seviyesinin yaklaşık %60’ı civarında- ve konut fiyatı 2023’ün ilk gerilemesini yaşadı: Haziran ayına göre %0,2 ve yıllıklandırılmış oranla %0,1 düştü. Bu ihmal edilebilir bir düşüş gibi görünüyor, ancak Şangay, Pekin veya Shenzhen gibi büyük şehirlerin canlı pazarı ile diğer seviyelerdeki canlı pazarlar arasındaki dipsiz farkları gizliyor. , tümseğin çok daha büyük olduğu yer.



Nanjing’de Evergrande konut geliştirme.


AFP





İstatistiklerin derlendiği sepete giren 35 küçük şehirdeki fiyatların art arda 17 aydır düşmesi boşuna değil. Bu da hem ekonomi (gayri safi yurtiçi hasılanın neredeyse dörtte birini oluşturan ve sorunları büyüme tahminlerinde önemli düşüşlere neden olan gayrimenkul sektörü) hem de geleneksel olarak konut yatırımlarına bel bağlayan toplum için çok tehlikeli bir durum.


Buzdağının tepesi



Güven sarsılır. Gayrimenkul yatırımları bu yılın Ocak ve Temmuz ayları arasında %8,5 düştü, pandemiden önce inşa edilen konutların sadece %37’si inşa edildi ve giderek daha fazla kişi fiyatların dibe vurmasını bekleyerek satın almayı erteleme kararı alıyor. Böylece, bir kısır döngüye yol açan durumun riski artar.

Şu anda, ikinci dünya gücü Country Garden’ın ana özel destekçisi, kendisinin de ciddi zorluklar içinde olduğunu açıkça belirtti. Geçen hafta çeşitli ikramiye ödemelerini karşılayamadı ve birçok kişi onun Evergrande’nin izinden gideceğini tahmin ediyor.

Her halükarda, Çin ekonomisindeki sorunlar yaygın ve Temmuz ayında kaydedilen deflasyona, ihracattaki düşüşe ve Komünist Partinin 20’lik bir pille başarmayı umduğu iç tüketimi harekete geçirmedeki zorluklara iyi yansıyor. 31’inde onaylanan önlemler.
 
Üst