Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Eyvah Sakız Yuttum! Sakız Yutunca Bedenimizde Ne Olur?

Leila

Global Mod
Global Mod
Sakız yutmanın ziyanları nelerdir? Çocuğum sakız yutarsa ne yapmalıyım? Sakız yutmanın toplum ortasında türlü türlü efsaneleri var. Pekala gerçekte sakız yutunca ne oluyor? Nitekim midemizde 7 yıl boyunca kalıyor mu? Sakız yutunca bağırsaklarımız tıkanabilir mi? Her gün sakız yutarsak ne olur? Hepsini tek tek sizin için inceledik.


Kaynak: https://health.clevelandclinic.org/wh…

Sakız çiğnemeyi seven biriyseniz bilirsiniz ki, o denli bir vakit gelir ki o sakızı çıkarmak istersiniz lakin etrafta ne bir çöp vardır ne de bir kağıt modülü. Ne yapacaksınız, yere atacak haliniz yok, mecbur yutacaksınız.


Peki sanki sakız yutmak ziyanlı mı?Arada sırada minik bir kesim sakız yutmanın rastgele bir ziyanı olmayacaktır olağan olarak. Lakin, sakızınızı nizamlı olarak yutma alışkanlığına sahipseniz bu biçimde işler değişebilir.


Sakızı yuttunuz pekala ya daha sonra? Efsaneye göre midenizde sindirilemediği için o yuttuğunuz sakız tam 7 yıl boyunca midenizde kalakalıyor. Pekala bu efsane hakikat mu sanki?


her neyse ki diyetisyen Beth Czerwony, bunun yanlışsız olmadığını niçinleriyle açıklamış.

Bize de bunu sizlerle paylaşmak düşüyor.


Sakız evvelden ağaç reçinesinden elde edilirmiş lakin günümüzde durum şüphesiz farklı. Günümüzde çiğnediğimiz sakızların hepsi, sakız birtakım denilen sentetik bir unsurdan yapılıyor. ötürüsıyla gerçek bir besin unsuru de içermiyor. Bu yüzden de bedenimiz onu bir besin üzere olağan bir biçimde sindiremiyor.


Diyetisyen Czerwony’a göre, sakız kimi sindirilemiyor ve bu sebeple de bağırsaklarımızda kalıyor.


Ancak sakız ya da rastgele öbür bir husus bedeninizde 7 yıl kalıyorsa, bu sizin diğer bir tıbbi sıkıntıya sahip olduğunuzu gösterir.


Yani endişelenmenize gerek yok. Sakız midenizde 7 yıl değil 7 gün bile kalmaz.


Diyetisyen Czerwony “Bir modül sakız yuttuysanız, en geç 40 saat daha sonra dışkınızdan çıkacaktır” diye garanti veriyor. Fakat sakız sindirilemediği için bütün olarak çıkacaktır diye ekliyor.


Kulağa garip ya da vahim geliyor olabilir lakin aslında bu o kadar da sıra dışı bir şey değil. Tıpkı sakız üzere tükettiğimiz kimi besinler da sindirilemediği için, bağırsaklarımızdan olduğu üzere geçer. Örneğin mısır taneleri ya da dolmalık biberin kabuğu…


Bu niçinle, yalnızca bir modül sakız yuttuğunuz sürece, sakızın bedeninizden çıktığından emin olmak için kakanızı daima gözlemlemenize ve kaygı duymanıza gerek yok. İçeri girenin eninde sonunda dışarı çıkacağına güvenmeniz kâfi.


Minik bir kesim sakız tutmak zararsız olsa da, unutmayalım ki her şeyin fazlası ziyandır.


Peki sakız yutmak ne vakit tehlikeli olur? Şayet günde 4-5 sefer sakız yutarsanız ya da tertipli olarak her gün sakız yutarsanız bu sindirim sisteminiz için tehlike yaratabilir.


Eğer fazlaca sık sakız yutarsanız, bu bağırsak tıkanıklığına niye olabilir. Bağırsağınız tıkanırsa da çabucak sonrasında yediğiniz hiç bir şey oradan geçemez ve bu da orada birikime sebep olacağı için büyük bir baskı ve ağrı hissedersiniz.



Bunu daha güzel anlayabilmek için bağırsaklarınızı konutunuzdaki borular üzere düşünün. Şayet bir boruya bir şey sıkışır ve boruyu tıkarsa, tüm sistem tıkanır. Boru ortasında basınç artar ve tıkanıklık giderilmezse, borular sonunda çatlayabilir ve hatta patlayabilir.


Eğer bağırsak tıkanıklığı yaşarsanız, bu ne yazık ki kendi kendine düzelmez. Tedavi edilmediğinde, gastrointestinal sistemin yırtılmasına sebep olabilir.


Çok fazla sakız yuttuysanız ve aşağıda sıraladığımız bağırsak tıkanıklığı belirtilerini yaşamaya başladıysanız en kısa müddette tıbbi yardım almayı sakın ihmal etmeyin.



Aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız çabucak bir doktora danışın.


  • Karın ağrısı


  • Kabızlık


  • Aşırı şişlik hissi


  • Şiddetli kramp


  • Kusma
Peki ya çocuğunuz sakız yutarsa? Çocuklar, almamaları gereken her türlü tuhaf şeyi ağızlarına alma ve yutma eğilimindedirler. Fakat şayet yuttukları ufak bir modül sakız ise fazlaca fazla endişelenmenize gerek yok. Çocuklar da, tıpkı yetişkinler üzere birkaç saat ortasında yuttukları sakızı tuvalette dışarı atacaktır.


bir daha de, temkinli olmakta yarar var elbette. Şayet, çocuğunuz birden çok sakız yutmuşsa, rastgele bir gastrointestinal rahatsızlık belirtisi olup olmadığına dikkat edin. 24 saat boyunca çocuğunuzu gözlemleyin.

Amerikan Pediatri Akademisi, 5 yaş ve üstü çocuklar için nadiren minik bir sakız modülü yutmanın fazlaca değerli olmadığını açıklamış. Fakat siz bir daha de, çocuğunuza sakız vermedilk evvel, bunu çiğneyip çıkarması gerektiğini, yutmaması gerektiğini anladığından emin olun.


normal olarak, sakızın bağırsak tıkanıklığı yaratması riskinden kaçınmanın en kolay yolu sakızı hiç yutmamak. Bu yüzden sakızınızı en yakın çöp kutusuna atın. Etrafta çöp kutusu yoksa bir peçeteye sararak çöp nazaranne kadar cebinizde tutabilirsiniz.


Her ne kadar ortada bir ufak bir kesim sakız yutmanın ziyanı olmasa da, sakıza bir yiyecek muamelesi yapmaya da gerek yok.Çiğneyip bir süre daha sonra atmak ve bunu da bu türlü çocuklarımıza öğretmek en doğrusu olacaktır.

Okumaya devam et...
 
Üst