Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Faiz artışına rağmen banka temerrüdü 2008’den bu yana en düşük seviyede

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Banka müşterileri faiz oranlarındaki yükselişe rağmen borçlarını ödemeye devam ediyor. İspanya Merkez Bankası tarafından Cuma günü yayınlanan verilere göre, İspanyol bankaları tarafından verilen kredilerin temerrüt oranı Haziran ayında %3,5’e düştü. Bu on beş yılın en düşük temerrüt oranıdır.


Şüpheli krediler bakiyesi sadece bir ayda 655 milyon euro azalarak 42 milyar 173 milyon euro ile 2008’den bu yana en düşük seviyesinde kaldı. Böylece toplam kredi portföyünün ağırlığı Mayıs ayındaki %3,6’dan Haziran’da %3,5’e düşerek kapandı. yılın ilk yarısında mali kriz öncesinden bu yana görülmeyen bir seviyeye ulaştı. Takipteki kredi oranı Mart’ta %3,51’e düşmüştü, ancak Nisan’da %3,55’e, Mayıs’ta ise %3,6’ya yükseldi.

Büyük Kriz’in başlangıcından bu yana yükselişe geçen oran, Aralık 2013’te tüm zamanların en yüksek seviyesi olan %13,62’ye ulaştı ve bu tarihten sonra mevcut seviyesine düşmeye başladı. Bir yıl önceki verilerle karşılaştırıldığında temerrüt oranı Haziran 2022’deki %3,88’den mevcut %3,5’e düştü. Bir bütün olarak kredi portföyündeki artış da, Mayıs ayındaki neredeyse 1,19 trilyona kıyasla yılın ilk yarısını 1,2 trilyon avronun üzerinde kapatan borçlardaki bu gerilemeye katkıda bulundu.

Kuruluş türüne göre, Haziran ayında bankaların, tasarruf bankalarının ve kooperatiflerin temerrüt oranı, Mayıs ayına göre %3,4’e kadar daha da düşük bir seviyeye, yani onda on daha azına geriledi. Tam tersine, tüketici finansman şirketlerinin kredi portföyünde şüpheli kredilerin ağırlığı %6,3’e kadar çıkıyor; bu oran Mayıs ayında %6,58’in, bir önceki yıl ise %6,22’nin altında, ancak ülke ortalamasının neredeyse iki katı.

İspanya Merkez Bankası’ndan alınan verilere göre, haziran ayında tüm kredi kuruluşlarının karşılıkları 30 milyar 529 milyon avroya düşürüldü; bu, bir önceki aya göre %1,1, bir önceki aya göre ise %8,5’lik bir azalmayı temsil ediyor.
 
Üst