Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Faiz indirimiyle krediler ne kadar ve ne zaman düşecek?

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
6 Haziran 2024 Perşembe, 14:33.





Yorum








olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.


Giriş yapmak











  • Bağlantıyı kopyala






  • Naber






  • Facebook






  • X






  • LinkedIn






  • Telgraf

Avrupa Merkez Bankası (ECB), senaryoda yazıldığı gibi, iki yıldır süren baş döndürücü artışların ardından ilk faiz indirimini bugün itibarıyla %4,25'e gerçekleştirdi. Hanehalkının sözleşme yaptığı veya imzalayacağı konut kredilerinde ve tüketici kredilerinde sadece 0,25 puanlık bir düşüş çok az, hatta neredeyse fark edilmeyecek kadar fark edilecek. Paranın resmi fiyatının düşmeye başladığı son iki yılda getirisi neredeyse hiç artmayan mevduatlarda durum daha da kötü olacak.

  1. İpoteklerde nelere dikkat edilecek?
Mortgage ödemelerini hesaplamak için kullanılan ana endeks olan Euribor, son iki aydır zaten düşüyor. Ancak Mayıs ayında kapattığı %3,68'e kadar bunu çok az başardı. Kredilerini gözden geçirmek zorunda kalanların ücretindeki indirim ayda sadece 15 avro oldu. Ve bu, iki yıl önce ayda 100 veya 200 avroya varan artışlarla karşılaştırıldığında hâlâ telafi edilemiyor. Gelecek aylara bakıldığında endeks %3 civarına düşebilir, bu da aylık ödemeleri hafifletebilir, ancak ortadaki 'roket' ile karşılaştırıldığında 'tüy' etkisi (minimum düşüşler) gibi olacaktır. 2022.

  1. Peki ya ev satın almak istersem?
Frankfurt'un Perşembe günü aldığı kararın ardından bankacılık piyasası önümüzdeki haftalarda hareketlenecek. Bunu zaten yılın başından bu yana, diğer kuruluşlardan müşteri çekmek için giderek daha agresif tekliflerle yapıyordu. Artık yıldız yöntemi, sabit faizin ilk yıllarının birleştirildiği ve daha sonra değişken faiz oranına geçildiği karma ipoteklerdir. Yeni ipoteklerin ortalama oranı %3,5'tir, ancak her şeyin gösterdiği gibi yeniden yoğunlaşacak olan ipotek savaşı sayesinde bu oranın %2,5'e yakın bir seviyeye düşeceği öngörülüyor.

  1. Ucuz bir kart mı çekeceksiniz?
Faiz oranları tüketici finansman maliyetini %8'e yakın oranlara getirmiş olsa da, finansman maliyetlerinde yaşanan bu iki yılda güçlü artışlar nedeniyle satın alma piyasası olumsuz etkilenmedi. Aslında tüketici kredisi 'stok'u 100 milyar avroyu aştı; bu, İspanyol bankacılığında tarihi bir rekor. Mortgage kredilerinde olduğu gibi, günlük satın alımların finansmanı daha ucuz olacak, ancak fark edilmesi birkaç ayı alacak.


İspanya'da vadeli mevduatların yükselişi faiz artışlarıyla henüz bitmedi. Ortalama ücretlerinin arttığı doğru ama büyük bankalar genel bazda herhangi bir ürünü piyasaya sürmediler. Yalnızca belirli müşterilere bir dizi bağlantıyla teklifler sunuldu. Bu nedenle ülkedeki bir yıllık mevduatların ortalama ödemesi yalnızca %2,38 olup, bu da ülkeyi Euro Bölgesi ülkeleri arasında en alt sıralara yerleştirmektedir. Şu andan itibaren bu eğri, tasarruf sahiplerinin 2022'den 2024'e kadar olan faiz artışlarının çok fazla etkisini fark etmeden aşağıya doğru inme eğiliminde olacak.





Yorum





Hata bildir
 
Üst