Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Faiz oranlarındaki artış, Sareb’in Devletin kayıplarını azaltma planını zorlaştırıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Bankaların Yeniden Yapılandırılmasından Kaynaklanan Varlıkların Yönetim Şirketi (Sareb) geçen yılı 1 milyar 506 milyon euro zararla kapattı. 2021’e kıyasla biraz gerilemiş olsa da bazı kırmızı rakamlar sözde ‘kötü banka’nın tüm varlıklarını yönetmekte zorlandığını gösteriyor. 2012’de doğmasıyla birlikte kurtarılan kuruluşların bilançolarından emilen emlak ve geliştirici kredisi.


Oluşturulmasından on yıldan fazla bir süre sonra, kamu hesapları için faturanın sermaye olduğu doğrulanabilir. Ve her şey, Eurostat’ın Mart 2021’de Devleti muhasebe amaçları için bu rakamları üstlenmeye zorlayıp ilk rakamı yaklaşık 35.000 milyon avro olarak belirlemesinden sonra, bu yıl Sareb’in borç ve kamu açığı üzerindeki olumsuz etkisini tersine çevirmenin zor olacağını gösteriyor. açık 10.500 milyondan fazla.

«Şirketin kayıpları sürpriz değil, gerekli ve kaçınılmaz bir şey. Ne kadar çok satarsak o kadar zararımız olur ama amaç borcu kapatmak için satmak” diye savunurlar toplumdan. Bunu, takvimlerinde kırmızıyla işaretlenmiş bir tarihin baskısı altında yapıyorlar: Kasım 2027, Sareb’in prensip olarak varlığının sona ereceği tarih, ancak Hükümet uygun görürse ömrünü bundan daha fazla uzatmaya karar verebilir.

O zamana kadar hedef, vergi mükelleflerinin yükünü azaltan gelir elde etmek için mümkün olduğu kadar çok satış yapmaktır. Ancak sorun, portföyünün önemli bir kısmının mevcut fiyattan çok daha yüksek bir fiyata satın alındığı bu operasyonlardaki muazzam gizli kayıplardır. Bu varlıkların değerlemesindeki bozulmayı önemli ölçüde etkileyen, artan faiz oranlarının mevcut ortamı tarafından şimdi ağırlaştırılan bir gerileme.

Spesifik olarak, varlıklarının defter değerindeki bu değer düşüklüğü, 2021 yılına kıyasla yaklaşık 3.000 milyon Euro artarak toplam 11.622 milyon Euro’ya ulaştı ve bu, varlıkların ilk muhasebesi ile satış fiyatı arasındaki farkı işaret ediyor.

Şirket kaynakları, bu hantal rakamın, değerlemeyi işlem fiyatlarından kabul etmeye yönelik bir “çabadan” sonra geldiğini belirtiyor. Ve yükselen bir emlak piyasası senaryosuna rağmen, faiz artırımı ortamının bu noktada kilit önemde olduğu konusunda ısrar ediyorlar ve ayarlamanın neredeyse üçte birini temsil ediyorlar. “Değerlendirmelerin de etkisi var, güncellememiz gerekiyor ve aşağı doğru yenilendi” diyorlar.


Toprağın etkisi



Hesaplamanın bir parçası olarak Sareb, gelecekteki değerleri yansıtmak için bir alıştırma da yaptı ve bu, piyasa fiyatlarında, özellikle yeniden değerleme tahmininin öngörülmediği arsa portföyünü de etkileyen bir ılımlılığa işaret ediyor. “Sareb’in yaşam ufkunda değer üretme kapasitesi çok az olacak topraklar var” diye kabul ediyorlar. Şu anda, bu segmentteki portföyü

Özkaynakları da negatif olan net değer, bir önceki yıl 9.934 milyon Euro’dan 14.172 milyon Euro’luk kırmızı rakamlar sunuyor. Sareb kaynakları, 4.000 milyon civarındaki bu farkın, şirketin kamu açığına ekleyeceği rakamın bu olacağı anlamına gelmediğini açıklıyor ve “çok daha az” olacağını tahmin ediyorlar. Ama etkilemeye devam edecek. Hem de kamu borcunda.

Şirket bu noktada “Başlangıçta devlet tarafından garanti altına alınan borca istinaden 50 milyonu aşkın bir sorunumuz vardı ve şimdi 31 binlik bir sorunumuz var” diyor. Bu yıllardaki azalma dikkat çekicidir. Ancak gerçek şu ki, yönetim ekibinin dikkate değer çabalarına rağmen, mevcut borç son yıllarda iptal edilen 20,3 milyardan daha fazla. Şirketten “Daha ne kadar amorti edebiliriz bilmiyorum ama buna kesinlikle bağlıyız” diyorlar. Daha geçen yıl, bir yıl içindeki en büyük amortisman olan yaklaşık 3.183 milyon avro iptal edildi.

Sareb’in portföyünde halen 217.285 adet bulunmaktadır. Bunları mümkün olan en iyi fiyata satmak, kamu hesapları üzerindeki etkilerini azaltmanın anahtarıdır. Ve tablodaki veriler ve mevcut piyasa ortamı ile Devlet için kayıpları mümkün olduğunca en aza indirme hedefiyle 2027’ye ulaşmak zor görünüyor.
 
Üst