Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Fiyatlar işletmelerin gaz tüketimini azaltır, ancak aileler kriz öncesi seviyelerine geri döner

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Ukrayna’daki savaş, doğal gaz fiyatlarını yükseltti ve dünya çapında tüketimde keskin bir düşüşe neden oldu. Rusya gazına bağımlılığın Almanya gibi diğer Avrupalı ortaklara göre daha az olmasına ve tüketimin 2022’de şirketlerde ve hanelerde büyük ölçüde düşmesine, ancak bariz farklılıklar olmasına rağmen İspanya da bir istisna değildi.


Şirketler, Şubat ayı sonunda çatışmanın patlak vermesi nedeniyle fiyatların fırladığı Nisan 2022’den itibaren gaz taleplerini azalttı. Ve İspanya Merkez Bankası, enerji verimliliğindeki iyileştirmeler ve şirketlerin zaman zaman işletme maliyetlerinin bir yıldan diğerine iki katına çıkmasına neden olan fiyat artışlarının etkisini en aza indirmek için yürütmek zorunda kaldıkları yenilenebilir enerji yatırımları sayesinde bu düşük tüketimin 2023’ün ilk dört ayında da korunduğunu doğruladı.

Dolayısıyla talepteki bu çöküşün “yapısal” olabileceği ve zaman içinde devam edebileceği anlaşılmaktadır. Ajans, 2022-2023 dönemindeki gaz talebiyle ilgili bir makalede, gaz fiyatlarının geçen yılın maksimum seviyelerinden tekrar tarihi seviyelerine düşmesine rağmen muhtemelen bu talebin toparlanmayacağını garanti ediyor.


Alakalı haberler







Bu küresel rakamlar içerisinde sektör bazında farklı gelişmeler gözlenmiştir. Çünkü doğal gaz talebini en fazla azaltan sektör rafineri sektörü olurken, bunu kojenerasyon, kağıt ve kimya/ilaç sektörleri izlemiştir.

Ancak, aile dinamikleri farklı olmuştur. 2022’nin ikinci yarısında gaz tüketimi tarihsel olarak düşse de İspanya Merkez Bankası, bu hammaddenin fiyatındaki düşüşün bir sonucu olarak bu yılın ilk dört ayında seviyelerin toparlandığını belirtiyor. Bu nedenle, gaz talebindeki düşüş, İspanyol şirketlerinin durumundan daha geçiciydi. Buna ek olarak, rapor, Hükümet tarafından uygulanan önlemler (her şeyden önce KDV indirimi) nedeniyle fiyatlardaki artışın hanelerde şirketlere göre daha az belirgin olduğunu vurgulamaktadır.

Ayrıca 2022 yılının normalden daha sıcak geçmesi, yılın ikinci yarısında diğer yıllardaki kadar ısıtmaya ihtiyaç duymayan hanelerin gaz talebinde daralmaya neden oldu. İspanya Bankası, “2023’ün ilk dört ayı boyunca tüketim, sıcaklığa bağlı olarak olağan düzenine döndü” diyor.
 
Üst