Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Geliştirdikleri kan testi ile embriyodaki genetik bozuklukları tanımlayabilecekler

Leila

Global Mod
Global Mod
Yapay zeka konusunda uzmanlaşmış IdentifAI Genetics isimli firma, embriyonun tüm DNA’sını okuyabilen ve derinlemesine tahlil yapabilen testi 2 yıl ortasında piyasaya sürmeyi hedefliyor. Geliştirilen test, kanserin erken teşhisi için de kullanılabilir.

İsrailli bir teşebbüs, insan embriyolarındaki genetik bozuklukları tanımlamak için yapay zekâ (AI) kullanarak bir erken tespit metodu geliştiriyor. IdentifAI Genetics, gebe anniçin birinci trimesterde alınan sıradan bir kan testi ile embriyonun tüm DNA’sını okuyabilir ve genetik bozuklukları tespit etmek için derinlemesine tahlil sağlayabilir.

IdentifAI’nin baş bilim sorumlusu Prof. Noam Shomron, geliştirdikleri test ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “Hamile bir annede embriyodan, plasentadan gelen küçük DNA modülleri vardır. Gelişmekte olan bir embriyoya bakarsak, plasentanın yahut embriyonik DNA’nın küçük modüllerini bakılırsabiliriz ve onu gereğince düzgün izole edip ayırabilirsek, bu biçimde embriyonun tüm DNA’sını okuyabileceğiz.”

GENETİK HASTALIKLARI TANIMLAMAK İÇİN KULLANILABİLİR

IdentifAI, birinci vakit içinderda Tel Aviv Üniversitesi tarafınca geliştirilen Hoobari olarak bilinen yeni bir AI tabanlı yazılım aracına güveniyor. Embriyolardaki genetik bozuklukların tespit edilmesine ek olarak, değişen teknolojinin erken kanser tespiti açısından kıymetli uygulamaları olabilir.
Shomron, “Kanser hakkında konuşuyorsak, muhtemelen birkaç yıl uzaktayız, fakat embriyonik gelişimden bahsediyorsak, bu biçimde bunu genetik enstitülerden alınan gerçek örneklere aslına bakarsanız dahil etmişizdir” dedi.

Shomron ve Tel Aviv Üniversitesi’nden araştırmacılar yakın vakitte Tel Aviv’deki Ichilov Hastanesinde kan enfeksiyonu olan yaklaşık 8.000 hastanın elektronik tıbbi kayıtlarının incelenmesine yardımcı olmak için en son teknolojiyi kullandılar. Bu çalışmada, araştırmacılar, kan enfeksiyonlarının bir kararı olarak hangi hastaların önemli hastalık riski altında olduğunu yüzde 82 doğrulukla belirleyebildiler.

Çalışmada, yapay zekâ, kimlerin kan enfeksiyonu niçiniyle önemli hastalık yahut mevt riski altında olduğunu belirlemek için tıbbi evraklardaki bilgi kalıplarını ortaya çıkarmayı başardı.

Okumaya devam et...
 
Üst